Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Volg nieuwe ontwikkelingen via de homepage van Knack.be

Hiermee sluiten we deze liveblog af. Volg nieuwe ontwikkelingen over de Krim, Oekraïne en de gespannen relatie tussen Rusland en de internationale gemeenschap via de homepage van Knack.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Obama belt Poetin

VS-president Barack Obama en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben uitgebreid met elkaar gebeld. Behalve een overeenkomst dat de buitenlandministers van beide landen verder zullen praten, kwam er niets uit de bus.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Excellenties zeggen af voor Paralympische Spelen Sotsji

De Russische president Vladimir Poetin zal tijdens de Paralympische Spelen in Sotsji aanzienlijk minder handjes moeten schudden dan tijdens de Olympische Spelen. Steeds meer bewindslieden melden zich af vanwege de situatie in de Krim.

De delegatie van het Witte Huis heeft aangegeven niet te komen, en de Britse premier David Cameron stuurt ook geen enkele minister naar Sotsji.

De Canadese sportminister Bal Gosal zag er naar uit om de paralympische sporters aan te moedigen in Sotsji, maar ook hij gaat niet naar het sportevenement. Verder hebben ook Polen, dat naast Oekraïne ligt, Finland, Oostenrijk en Tsjechië zich afgemeld.

De Duitse staatssecretaris Ole Schröder (Binnenlandse Zaken) gaat dan weer wel naar Sotsji. "Ik kan de politieke situatie niet negeren, maar tegelijkertijd ben ik ook heel trots op sporters met een beperking." (Elsevier)

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Oekraïne vraagt Interpol om arrestatie Janoekovitsj

Oekraïne heeft bij Interpol een verzoek ingediend om een wereldwijde actie te starten voor de arrestatie van de afgezette Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Interpol zegt de aanvraag te onderzoeken, om na te gaan of ze conform is aan de grondregels van Interpol. De 63-jarige Janoekovitsj wordt door Oekraïne onder meer gezocht voor machtsmisbruik en moord.

Wanneer Interpol zal beslissen, maakt het niet bekend. Reageert de instelling positief, dan zou een zogenaamde 'red notice' vertrekken naar de 190 lidstaten. Die vraagt om het lokaliseren en arresteren van gezochte personen met het oog op uitlevering, maar is geen internationaal arrestatiebevel en lidstaten zijn niet verplicht steun te leveren.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Nederland legt beslag op honderden Oekraïense miljoenen

Justitie in Nederland heeft beslag gelegd op "meerdere honderden miljoenen" aan verdachte Oekraïense tegoeden. Dat heeft financieminister Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Het gaat om geld dat is gelinkt aan mensen die op de EU-lijst met achttien Oekraïners staan die miljarden uit de Oekraïense staatskas zouden hebben verduisterd. Dijsselbloem wilde niet zeggen of er ook tegoeden bij zijn van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj of diens zoon Alexander, die twee vennootschappen in Nederland heeft.

Dijsselbloem sluit daarom niet uit dat er nog meer verdachte Oekraïense vergoeden naar boven komen.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Russiche luchtmacht oefent nabij Oekraïne

De Russiche luchtmacht gaat grootscheepse oefeningen houden op 450 kilometer van de Oekraïnse grens, meldt CNN. Dat is een afstand die een gevechtvliegtuig op een halfuurtje overbrugt.

De oefeningen werden aangekondigd door het Russische persbureau RIA Novosti. De Russen zeggen dat ze al langer op het programma stonden, maar het valt op dat de aankondiging er komt vlak nadat de VS heeft bekendgemaakt dat er extra Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar Polen en de Baltische staten gestuurd worden.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

VS stuurt nu ook gevechtsvliegtuigen naar Polen

De VS stuurt twaalf F16's en 300 militairen naar Polen. Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Warschau is de aanwezigheid van de gevechtsvliegtuigen bedoeld om bondgenoten "gerust te stellen".

Het was al langer duidelijk dat de Amerikanen transportvliegtuigen naar Polen, buurland van Oekraïne, zouden sturen voor een oefening. Maar de Amerikanen beschouwen de crisis in Oekraïne als een 'dramatische uitdaging voor onze veiligheid', zegt de ambassadeur. Woensdag beloofde de VS om dezelfde reden ook al zes extra F15's en een tankvliegtuig naar Litouwen te sturen. (Elsevier)

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Canada erkent referendum niet

Ook Canada zal de uitkomst van het referendum niet erkennen. Dat heeft onder meer de Canadese premier Stephen Harper gezegd. Op 16 maart mogen de inwoners van de Krim zich uitspreken over een hereniging met Rusland.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Cuba: 'Inmenging NAVO in Oekraïne is bedreiging voor wereldvrede'

De drang van de NAVO om haar gebied uit te breiden tot de grens met Rusland door gebruik te maken van de crisis in Oekraïne, betekent een "ernstig gevaar voor de (internationale) vrede, veiligheid en stabiliteit". Dat heeft de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, op een persconferentie in Havanna gezegd.

De Cubaanse minister haalde ook uit naar het nieuwe regime in Oekraïne, na het geweld dat volgens hem "door de Verenigde Staten en de NAVO-bondgenoten is aangewakkerd" met gebruik van "hypocriete" rechtvaardigingen.

"Een verkozen regering die op gewelddadige wijze ten val wordt gebracht, ten koste van tientallen doden en gewonden, en door de interventie van de VS en sommige NAVO-bondgenoten is niet acceptabel", aldus Rodrigues.

"Degenen die momenteel Rusland bedreigen met sancties en represailles zijn dezelfden die de 'regimewissel' in Kiev hebben uitgelokt en die eerder veroveringsoorlogen hebben gevoerd en zich rechtstreeks hebben gemengd in de interne aangelegenheden van verschillende staten."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Barack Obama: 'Diplomatieke uitweg is mogelijk'

Een diplomatieke uitweg uit de Oekraïense crisis blijft mogelijk. Dat heeft de Amerikaanse president, Barack Obama, tijdens een kort persmoment in het Witte Huis gezegd. Er is een uitweg die "zowel in het belang is van de Russische Federatie als van Oekraïne".

Voorts zei de Amerikaanse president dat het geplande referendum op de Krim ingaat tegen de Oekraïense grondwet én, ondanks precedenten als het Montenegrijnse referendum (afscheiding van Servië) of dat in het zuiden van Soedan (onafhankelijkheid van Zuid-Soedan), ook tegen het "internationale recht".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Elio Di Rupo: 'Graduele sancties in drie etappes'

Volgens premier Elio Di Rupo (PS) hebben de EU-leiders gekozen voor een aanpak met "graduele sancties in drie etappes" om de crisis in Oekraïne aan te pakken.

Allereerst is er de onmiddellijke opschorting van de gesprekken over de versoepeling van de visa-plicht, alsook de opschorting van de diplomatieke voorbereidingen voor de volgende G8-top in Sotsji.

Dan zijn de Europeanen ook bereid om reisverboden en het bevriezen van tegoeden van Russische functionarissen door te voeren, indien Moskou "geen enkele wil toont" om te onderhandelen met Kiev.

Indien de situatie dan nog zou verergeren, zal Europa economische sancties nemen, waarvan de inhoud nog uitgewerkt dient te worden. "Wat we willen vermijden, is een spiraal waarin de hele wereld verliest", aldus de Belgische premier.

BELGA
© BELGA
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

EU veroordeelt, maar voorlopig geen economische sancties

De Europese Unie is het eens geraakt over een aantal maatregelen tegen Rusland. De Unie veroordeelt de provocatie, stopt de onderhandelingen met Rusland over de versoepelingen van het visaregime, maar legt voorlopig nog geen economische sancties op.

Mocht Rusland niet willen meewerken aan de gesprekken om het conflict op te lossen, volgen sancties. Dat meldt het persbureau AP.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

VS stuurt zes gevechtsvliegtuigen naar de Baltische republieken

De Verenigde Staten hebben zes gevechtsvliegtuigen van het type F-16 naar Letland gestuurd. De Amerikaanse minister van Defensie, de Republikein Chuck Hagel, zei tijdens een hoorzitting in het congres, dat de toestellen al in het Baltische Navo-land zijn gearriveerd.

De vliegtuigen moeten er helpen het luchtruim boven de Baltische republieken beter te bewaken, zoals de VS als Navo-bondgenoot eerder had beslist.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Welk rol speelt VN nog bij conflicten zoals in Oekraïne?

De VN-Veiligheidsraad lijkt nauwelijks invloed te hebben op de crisis in Oekraïne. Een resolutie is geen optie na twee bijeenkomsten, en ook een presidentiële verklaring namens de vijftien lidstaten van de Veiligheidsraad blijft uit.

Lees: Welk rol speelt VN nog bij conflicten zoals in Oekraïne?

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Wie is verantwoordelijk voor de scherpschutters die tientallen doden maakten?

Wie is verantwoordelijk voor de scherpschutters die tussen 18 en 20 februari een bloedbad aanrichtten in Kiev? Hoewel ervan uitgegaan werd dat de gevluchte Oekraïense (ex-)president Viktor Janoekovitsj de 'snipers' bevolen had, kwam de vraag opnieuw bovendrijven.

Directe aanleiding daarvoor is een uitgelekt telefoongesprek tussen Hoge Vertegenwoordiger van de EU Catherine Ashton en de Estse Buitenlandminister Urmas Paet. Deze laatste vertelde in dat gesprek dat een dokter op het Maidanplein sterke aanwijzingen had dat zowel betogers als agenten door dezelfde scherpschutters werden gedood.

Paet zegt tegen Ashton dat een zekere Olga hem vertelde "dat alles er lijkt op te wijzen dat de betogers en agenten door dezelfde 'snipers' gedood werden." Hij voegt er aan toe dat ze hem foto's toonde en zei "dat het om hetzelfde type kogels ging" die slachtoffers maakten aan beide zijden.

Onder meer de Kyiv Post identificeerde de vermelde Olga als dokter Olga Bohomolets, die van bij het begin van de protesten gewonde betogers verzorgde. Ze groeide uit tot een van de prominente figuren op het Maidanplein en werd zelfs een post aangeboden in de Oekraïense interim-regering. Hetgeen ze weigerde. Paet gaat verder met te zeggen "dat het erg verontrustend is dat de nieuwe coalitie niet wil onderzoeken wat er precies gebeurd is" tijdens die bloedige februaridagen.

"Er is in toenemende mate eensgezindheid dat niet Janoekovitsj maar iemand van de nieuwe coalitie" verantwoordelijk is voor de scherpschutters, aldus nog de Estse minister in het gesprek.

Reuters
© Reuters
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

VS stuurt destroyer naar Zwarte Zee voor oefenmissie

De Amerikaanse destroyer USS Truxtun, die ook raketten kan lanceren, stoomt op naar de Zwarte Zee, zo heeft de Amerikaanse marine bekendgemaakt. Zij benadrukt dat reeds voor de start van de Oekraïne tot die ontplooiing is beslist.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Strijdvaardige Jatsenjoek: 'Oorlog tussen twee bevriende naties'

Tijdens een persconferentie toonde interim-premier Jatsenjoek opnieuw onbegrip voor de Russische militaire manoeuvres op de Krim. "We hebben het hier over een oorlog tussen twee bevriende landen." Rusland moet zich uit het schiereiland aan de Zwarte Zee terugtrekken: "We beschouwen de Russische aanwezigheid als een militaire agressie en als een onaanvaardbare inzet van het Russische leger."

Zijn land poogt niet in te gaan op de Russische "provocaties" omdat "we geloven dat het nog steeds mogelijk is de crisis op een vreedzame wijze op te lossen", aldus Jatsenjoek, die naarmate de vragenronde vorderde, steeds strijdvaardiger klonk.

Gevraagd naar zijn legitimiteit als regeringshoofd, wat betwist wordt door Moskou, wees Jatsentjoek, voorman van de Vaderland-partij van Joelija Timosjenko, op de "sterke parlementaire steun" die hij geniet. Het referendum op de Krim over toetreding tot Rusland heeft volgens hem daarentegen "geen enkele wettelijke grond".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'We zijn klaar om ons land te verdedigen'

De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek heeft na overleg met Europa duidelijk gemaakt dat hij de "territoriale integriteit" van Oekraïne wil bewaren. "We zijn klaar om ons land te verdedigen", zei hij na afloop van het overleg met de Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Politieke en diplomatieke oplossingen moeten evenwel prioriteit krijgen.

"Er is een gigantisch militair onevenwicht tussen Rusland en Oekraïne", zei Jatsenjoek. Rusland is een van de nucleaire mogendheid, benadrukte hij daarbij. "We hebben misschien minder wapens, maar we hebben de geest, de geest van de revolutie en de vrijheid", klonk het gepassioneerd.

De interim-premier, die benoemd werd nadat president Viktor Janoekovitsj van de macht verdreven werd, stond langdurig de pers te woord, terwijl de Europese leiders nog steeds aan het vergaderen zijn. Zonder zich uit te spreken over de uitkomst van dat overleg, toonde Jatsenjoek zich "dankbaar" voor de politieke en financiële steun van de Europese landen. Die hebben er zich toe verbonden om "enkel met politieke en diplomatieke middelen" de "onafhankelijkheid en territoriale integriteit" van Oekraïne te bewaren ten opzichte van Rusland, aldus de Oekraïense regeringsleider.

Reuters
© Reuters
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Gewapende mannen blokkeren OVSE-waarnemers toegang tot Krim

Gewapende lieden hebben veertig waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verhinderd de Krim binnen te gaan, ofschoon daartoe door het nieuwe bewind in Kiev te zijn verzocht, zo verluidde uit westerse diplomatieke bron en is door de OVSE in Wenen bevestigd.

"Ze zijn geblokkeerd, maar zij maken niet rechtsomkeer", zei de bron. "Zij zijn door twee groepen gewapende en zeer professionele mannen verhinderd binnen te gaan (in de Krim)".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Duitse minister Buitenlandse Zaken vreest 'nieuwe opdeling van Europa'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, heeft ervoor gewaarschuwd dat het opleggen van sancties door de EU aan Rusland "alle deuren kan doen dichtslaan". Hij zei ook een "nieuwe opdeling in Europa" te vrezen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Referendum kan separatisme elders in de wereld aanwakkeren'

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, noemt het referendum een "gevaarlijk precedent" omdat het "elders in de wereld separatisme kan aanwakkeren".

"Wij moeten zeer, zeer waakzaam zijn" ten opzichte van het toelaten van het "principe dat elke regio of elk land kan beslissen tot een ander land toe te treden tegen de nationale grondwet in", zei Fabius. "Beeld je in wat dit zou betekenen voor Europa, Afrika, voor het Midden-Oosten en voor China".

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Syrische president Assad steunt Poetin

De Syrische president Bashar al-Assad, wiens regime door Moskou wordt gesteund in zijn oorlog tegen rebellen, heeft zijn Russische collega Vladimir Poetin zijn "solidariteit" betuigd, zo hebben Syrische regeringsmedia gemeld.

In een door het persbureau Sana verspreid telegram sprak Assad de "solidariteit van Syrië uit met de inspanningen van Poetin om de stabiliteit en veiligheid in Oekraïne te herstellen tegenover pogingen om de wettelijkheid en de democratie omver te werpen in het voordeel van extremistische terroristen".

Assad loofde het "wijze politieke leiderschap" van Poetin en zijn "eerbied voor de internationale wetten die de relaties tussen volkeren en staten regelen". De Syrische leider zei nog eens de steun van zijn land toe aan de "beredeneerde, vreedzame benadering die zoekt naar het vestigen van een wereldorde die steun geeft aan stabiliteit door te strijden tegen extremisme en terrorisme".

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

VS bevriest tegoeden en staat visabeperkingen toe

De Verenigde Staten stellen reisbeperkingen in voor Russen en inwoners van de Krim die de 'soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bedreigen', aldus het Witte Huis.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

'Rusland buigt zich volgende week al over vraag tot annexatie van de Krim'

Volgens de Britse krant The Guardian buigt het Russische parlement zich mogelijk volgende week al over het verzoek van het parlement in de Krim om zich te mogen aansluiten bij Rusland.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

OSCE: 'Een wonder dat bloedvergieten in Kiev uitblijft'

'Kiev staat nog altijd op de rand van het straatgeweld.' Dat zegt Tim Guildiman, vertegenwoordiger van de Organisation for Security and Cooperation in Europe (OSCE). 'Het mag dan al rustig zijn in de straten, de sfeer blijft behoorlijk gespannen. Het is een wonder dat bloedvergieten uitblijft, gezien de politiek en militaire situatie ter plaatse.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Merkel belt opnieuw met Poetin

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin omtrent de crisis in de Krim getelefoneerd, zo hebben Duitse regeringsbronnen gezegd.

Zij gaven geen details over het gesprek. Zij zeggen dat het initiatief van Berlijn kwam.

Volgens een Russische verklaring praatten Merkel en Poetin over "mogelijke varianten van internationale assistentie om de toestand in Oekraïne te normaliseren". De adjunct van Merkel, Sigmar Gabriel, ontmoet Poetin en zijn premier Dmitri Medvedev in een officiële residentie nabij Moskou. Gabriel, ook minister van Economische Zaken, is het eeste Duitse regeringslid dat met de hoogste Russische gezagsdragers praat sinds het uitbreken van de crisis rond Oekraïne.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Oekraïnse politie verjaagt pro-Russische manifestanten in Donetsk

De Oekraïense politie heeft pro-Russische manifestanten verjaagd die het gebouw van het regionaal bestuur van de oostelijke Russisch sprekende stad Donetsk bezet hielden, zo is uit politiebron vernomen. De politie heeft bij de aanval 75 mensen opgepakt.

Na de politieoperatie bleef een honderdtal demonstranten het gebouw blokkeren, dat sinds maandag bezet is door tegenstanders van het nieuwe pro-Europese bewind in Kiev en die een aansluiting bij Moskou willen.

Donetsk is een electoraal bolwerk van de afgezette president Viktor Janoekovitsj en bevindt zich in het mijnbekken Donbass, op enkele tientallen km van de Russische grens. De autoriteiten hadden de controle over het bestuur heroverd door het te evacueren onder het mom van een bomalarm.

Maar enkele uren later zetten manifestanten opnieuw de aanval in. Telkens de aanvallers de plaats weer hadden ingenomen waar zich het kantoor van de gouverneur bevindt, hesen zij de Russische in plaats van de Oekraïense vlag. Zij hebben Pavel Goebarev als hun eigen "gouverneur" benoemd en verwerpen de autoriteit van Sergej Taroeta die door de nieuwe pro-Europese autoriteiten in Kiev is benoemd.

Het Oekraïense parketgeneraal heeft bekendgemaakt een onderzoek naar Goebarev te starten wegens "aanslag op de territoriale integriteit". Na de aanval van donderdagmorgen, liet Goebarev weten in vrijheid te zijn. "Ik ben in mijn appartement", zei hij over de telefoon.

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Cameron wil 'duidelijke boodschap' voor Poetin

De Britse premier David Cameron eist een "duidelijke boodschap" van de Europese top aan de Russische president Vladimir Poetin.

"Wij moeten de Russen een zeer duidelijke boodschap sturen dat wat gebeurd is onaanvaardbaar is en consequenties moet hebben", zei Cameron voor het begin van een buitengewone Europese top over Oekraïne. De Unie moet er ook naar streven dat Rusland en Oekraïne weer met elkaar praten. Bovendien moeten de lidstaten beslissen "Oekraïne te helpen in tijden van nood".

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Referendum geeft inwoners De Krim twee opties

De stemmers krijgen twee opties: de Krim als onderdeel van de Russische Federatie of de terugkeer naar de grondwet van 1992 in de regio, die de Krim als een autonoom gebied binnen Oekraïne bepaalt.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Elio Di Rupo komt aan op top in Brussel

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Top in Brussel ingehaald door gebeurtenissen in De Krim?

Terwijl de top in Brussel (die zich moet uitspreken over economische sancteis tegen Rusland) naar verwachting weinig resultaat zal opleveren, gaat het snel in de Krim. Het is afwachten hoe Rusland en de internationale gemeenschap reageren op het verzoek van het parlement van de Krim tot aansluiting bij Rusland.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Oekraïne: 'Referendum over afscheuring De Krim is ongrondwettelijk'

Het referendum over de aansluiting van de Krim bij Rusland is ongrondwettelijk. Dat zegt de nieuwe minister van Economie in de interimregering van Oekraïne.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Referendum op 16 maart over annexatie De Krim bij Rusland

Het parlement van De Krim organiseert op 16 maart een referendum over de vraag of de Oekraïense deelrepubliek moet aansluiten bij Rusland. De beslissing over het referendum volgt onmiddellijk op de unanieme goedkeuring van een motie tot annexatie bij Rusland. Het parlement heeft de Russische president Vladimir Poetin officieel op de hoogte gebracht van het verzoek tot aansluiting.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Russen steunen Poetin in zijn Krim-beleid

Niet minder dan 71 procent van de Russen gelooft dat Rusland meer moet doen om Russisch-sprekenden op de Krim te beschermen. Dat blijkt uit een enquête waarover het Russische persagentschap Interfax bericht. De inwoners van Rusland steunen daarmee het beleid van president Vladimir Poetin.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Poetin 'op de hoogte gebracht' van Krim-verzoek tot annexatie

De Russische president Vladimir Poetin is 'op de hoogte gebracht' van het verzoek van het parlement van De Krim om het schiereiland toe te voegen aan Rusland, zo laat een woordvoerder van het Kremlin weten.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

José Manuel Barroso: EU steunt verenigd Oekraïne

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Parallelle onderhandelingen in Rome

Terwijl in Brussel de top over Oekraïne van start gaat, lopen in Rome parallelle onderhandelingen. Aan tafel zitten de buitenlandministers van de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk en Duitsland en een hoge diplomaat uit Groot-Brittannië. Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov is in Italië. Naar verwachting zal hij later vandaag in ieder geval nog met zijn Amerikaanse ambtsgenoot spreken. Onderhandelingen tussen John Kerry en Lavrov in Parijs gisteren, eindigden zonder resultaat.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Sebastopol doet niet mee aan verkiezingen in Oekraïne

Alexei Chaly, de burgemeester van de havenstad Sebastopol op de Krim heeft gezegd dat zijn stad niet zal deelnemen aan de Oekraïense verkiezingen die gepland zijn op 25 mei. Chaly is, net als de meeste inwoners van zijn stad, pro Rusland.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Parlement De Krim stemt unaniem voor annexatie bij Rusland

Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek De Krim heeft unaniem een motie voor aansluiting bij Rusland goedgekeurd. Het parlement vraagt officieel aan Rusland om deze aanvraag in overweging te nemen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Russia Today: 'Ontslag van nieuwsanker was publiciteitsstunt'

De Russische televisiezender Russia Today heeft gereageerd op het feit dat nieuwsanker Liz Wahl tijdens een live uitzending haar ontslag aankondigde.

'Als een journalist het niet eens is met de redactionele lijn van haar organisatie, dan moet ze met haar hoofdredacteur gaan praten. Als het probleem niet kan worden opgelost, moet ze op een professionele manier ontslag nemen. Wat hier gebeurd is, is niet meer of niet minder dan een showtje, een publiciteitsstunt met het oog op zelfverheerlijking.'

Lees hier: journaliste neemt live op tv ontslag (video)

YouTube
© YouTube
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Partij Timosjenko wil samenwerking tussen Oekraïne en de NAVO

In Oekraïne heeft de Vaderlandspartij van Joelia Timosjenko een wetsontwerp ingediend voor een nauwe samenwerking van de voormalige Sovjetrepubliek met de Navo, vanwege de crisis op de Krim. Dat kondigde een woordvoerder van de partij aan.

Met het wetsontwerp gaat de partij in tegen het eerdere beleid van ex-president Viktor Janoekovitsj, die liever geen toenadering van zijn land tot de Navo zag.

Het wetsontwerp beoogt een toekomstige toetreding tot de Navo. De partij van voormalig premier Timosjenko levert de premier en overgangspresident na de machtswissel in Kiev. In het Russischtalige landsdeel wordt een toetreding tot de Navo sterk afgewezen.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Elio Di Rupo: 'Enige oplossing is een politieke oplossing'

In de aanloop naar de top in Brussel heeft het kernkabinet een oproep gedaan tot dialoog tussen de partijen. 'Het is duidelijk dat de enige oplossing voor deze crisis een politieke oplossing is,' zei premier Di Rupo. 'Eerst en vooral moet de huidige escalatie gestopt worden. We moeten de spanningen verminderen en er moet een dialoog komen tussen alle betrokken partijen.'

'De Europese Unie overweegt sancties in functie van de evolutie van de situatie.'

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

OekraIense premier Yatsenyuk in Brussel

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Oekraïense gerecht beveelt arrestatie regeringsleider van de Krim

Het Oekraïense gerecht heeft de arrestatie van de pro-Russische regeringsleider van de Krim en de voorzitter van het parlement op het Oekraïense schiereiland bevolen.

Sergej Aksjonov en Vladimir Kostantinov hebben de grondwet van de vroegere Sovjetrepubliek overtreden met hun maatregelen voor de afscheiding van de Krim, zo melden Oekraïense media op gezag van een rechtbank in Kiev.

Dat beide politici opgepakt zullen worden, lijkt echter weinig waarschijnlijk. De Krim staat sinds het weekend onder controle van pro-Russische troepen. Aksjonov kondigde een referendum aan over de status van het schiereiland. Dat referendum moet plaatsvinden op 30 maart.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Waarom de top in Brussel over Oekraïne een flop wordt

Het ziet er niet echt naar uit dat de top in Brussel een grote doorbraak in het conflict in Oekraïne zal opleveren. Als de onderhandelingen in Parijs tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov een graadmeter kunnen zijn, dan levert de top zelfs helemaal niets op.

Hetzelfde kan gezegd worden over het rechtstreeks overleg tussen de Duitse bondskanslier Angela Merkel en de Russische president Vladimit Poetin. Ook dat leverde geen enkel resultaat op.

Poetin doet voorlopig wat hij wil met de Krim omdat hij weet dat niemand hem zal tegenhouden, al zeker niet de Europese Unie.

De leden van de Europese Raad van Regeringsleiders zitten overigens allesbehalve op dezelfde golflengte. Vooral landen uit het oosten van Europa stellen harde economische sancties tegen Rusland voor. Ook Frankrijk wil de relatie met Rusland herbekijken en stelt een herziening van de handelsakkoorden, beperkingen op Westerse bezittingen van Russische leiders en een visastop in het vooruitzicht.

Landen als Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland zijn daar helemaal niet voor te vinden. Voor deze landen staan er als handelspartner van Rusland enorme economische belangen op het spel. Dat geldt overigens ook voor de rest van de Europese Unie.

De handel tussen Rusland en Europa bedroeg vorig jaar 123 miljard euro. Een derde van het aardgas in Europa komt uit Rusland. Het zou voor vele lidstaten een economische ramp zijn als Rusland de gaskraan dichtdraait. Om dezelfde reden zal de Europese Raad van regeringsleiders straks geen embargo tegen Russisch gas uitspreken.

Met economische sancties zou de Europese Unie zichzelf harder in de voet schieten dan dat ze Rusland zou treffen.

Nog een vervelende vaststelling: naast economische sancties heeft de Europese Unie geen enkel drukkingsmiddel. Zoals Knack eerder deze week schreef: het kan Poetin geen snars schelen wat het Westen denkt. Europa hangt aan het infuus van het Russisch gas terwijl Barack Obama niet zonder Russische steun kan om zijn politiek in het Midden-Oosten overeind te houden.

De Europese top verliest ook aan gewicht door parallelle onderhandelingen via andere diplomatieke kanalen. Er was al rechtstreeks overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel reist vandaag af naar Moskou voor een ontmoeting met Poetin.

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy liet ook al doorschemeren dat de onderhandelingsruimte beperkt zal zijn.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

VS wil aardgas leveren aan Oekraïne

De VS wil aardgas gebruiken om de positie van Rusland in Oekraïne en de rest van Europa te ondermijnen, schrijft The New York Times.

Oekraïne is voor 60 procent van zijn gasvoorziening afhankelijk van Rusland. De Russen hebben de gaskraan de voorbije jaren herhaaldelijk gebruikt als chantagemiddel in Oekraïne en elders in Europa. Ook nu weer heeft het Russische staatsbedrijf Gazprom aangekondigd dat het uit is met gas aan gunsttarieven voor Oekraïne. Dat is een serieuze streep door de rekening voor het land, dat sowieso aan de rand van het bankroet staat.

Het Russische gas is ook een van de voornaamste redenen waarom de EU er niet happig is om harde sancties uit te vaardigen tegen Rusland. Duitsland haalt 30 procent van zijn gas uit Rusland. Ook Italië, Groot-Brittannië, Polen en Frankrijk zijn voorname klanten.

De VS heeft sinds kort echter aardgas op overschot. Dat komt vooral door de winning van schaliegas met de controversiële methode van hydraulisch fractureren ('fracking'), die door milieuactivisten bijzonder vervuilend genoemd wordt. Op die manier is de VS razendsnel de grootste aardgasproducent ter wereld geworden.

Het Witte Huis is nu van plan om zo snel mogelijk wat te doen aan de Russische machtspositie door zelf gas te gaan leveren aan Oekraïne en ander Europese landen.

Het Amerikaanse ministerie van Energie is recent begonnen met het afleveren voor vergunningen voor gasexport. Bedoeling is om dat proces gevoelig te versnellen, schrijft THe New York Times. Op die manier zou Europa minder afhankelijk worden van Russisch aardgas.

Dat is echter niet voor morgen. Voor de Amerikanen gas kunnen exporteren, moeten ze eerst aangepaste haventerminals bouwen. Die zouden ten vroegste pas over een paar jaar gebruiksklaar zijn. Gas als wapen tegen Poetin is op zijn best dus een langetermijnplan.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Extra Amerikaanse gevechtsvliegtuigen naar Litouwen

De VS hebben beslist om hun aantal gevechtsvliegtuigen in Litouwen meer dan te verdubbelen. De vier F15-jagers die daar nu al gelegerd zijn, worden aangevuld met zes extra vliegtuigen van hetzelfde type en een een KC135, en tankvliegtuig dat de jagers in de lucht kan bijvullen.

De vliegtuigen worden gestuurd op vraag van Oost-Europese landen die zich bedreigd voelen na de Russiche invasie in de Krim, schrijft The Washington Post. Bedoeling is dat de frequentie van de normale luchtpatrouilles wordt opgevoerd.

Daarmee zetten de Amerikanen een nieuwe stap in het subtiel opvijzelen van hun militaire paraatheid in de regio. Eerder al ging het vliegdekschip George H.W. Bush voor anker in de Griekse havenstand Piraeus. Dat is niet ver van de Bosporus, de toegang tot de Zwarte Zee. Turkije heft ook al een Amerikaans oorlogsschip toestemming gegeven voor en doorvaart van de Bosporus.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

EU bevriest rekeningen Viktor Janoekovitsj

De Europese Unie gaat de rekeningen van 18 Oekraïense personen blokkeren, onder wie ex-president Viktor Janoekovitsj. De lijst werd donderdagochtend online geplaatst op EUR-lex, de webpagina waar de wetgeving van de EU raadpleegbaar is.

De sancties zijn gericht tegen mensen die volgens de EU verantwoordelijk zijn voor de verduistering van Oekraïense staatsgeld of voor schendingen van de mensenrechten. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden maandag beslist om een dergelijke lijst op te stellen.

De staatshoofden en regeringsleiders bespreken donderdag tijdens een speciale EU-top in Brussel de situatie in Oekraïne. Ze willen minstens 11 miljard euro vrijmaken om het noodlijdende Oekraïne economisch en financieel te hulp te komen. Tijdens de top zullen de leiders ook beslissen over sancties tegen Rusland.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Kerry: 'Intense onderhandelingen voortzetten'

De Verenigde Staten en Rusland hebben nog geen oplossing bereikt voor de crisis in Oekraïne, maar ze hebben er wel mee ingestemd om de gesprekken daarover voort te zetten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaard na een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Parijs.

"We zijn overeengekomen om de komende dagen de intense onderhandelingen met Rusland en met de Oekraïners voort te zetten, om te zien hoe we de situatie kunnen helpen stabiliseren en de crisis overwinnen", verklaarde hij. "We hebben vandaag een proces opgestart en we hopen dat het zal leiden tot een de-escalatie" van de Oekraïense cris. "Er ligt een reeks ideeën op de tafel."

Buitenlandministers van verschillende landen - John Kerry (VS), Sergej Lavrov (Rusland), Frank-Walter Steinmeier (Duitsland), William Hague (Groot-Brittannië) en Laurent Fabius (Frankrijk) - waren woensdag in Parijs samengekomen over de crisis in Oekraïne. "Ik had geen enkele verwachting" wat betreft een ontmoeting tussen de Russische minister Lavrov en zijn Oekraïense ambtgenoot Andrii Detsjtstja, zei Kerry.

Kerry benadrukte ook dat het Amerikaanse standpunt in deze zaak nog niet gewijzigd is. "We kunnen en zullen niet toelaten dat de integriteit en de soevereiniteit van Oekraïne geschonden wordt en dat deze schendingen onbeantwoord blijven."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Westerse pers heult met de vijand' (video)

De meeste inwoners op de Krim zijn Russischgezind en ze noemen de Oekraïners zelfs "moordenaars en bandieten". De massale aanwezigheid van gemaskerde militairen op strategische punten voelen de meeste mensen in de Krim dan ook als geruststellend aan.

Bekijk hier hoe inwoners op de Krim het conflict ervaren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

David Cameron overlegt met Barack Obama

De Britse premier heeft contact gehad met de Amerikaanse president Barack Obama. Dat liet hij weten via Twitter. "We zijn verenigd in de veroordeling van het Russische optreden."

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Geen gesprek tussen Oekraïne en Rusland in Parijs

Een poging om de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland rond eenzelfde tafel te krijgen is mislukt. Nadat regeringsleiders van Oekraïne, Rusland, Groot-Brittannië en de VS waren bijeengekomen in Parijs, meldden diplomaten na het vertrek van de Russische minister Sergej Lavrov dat de twee landen niet met elkaar hebben gesproken.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Bedreigde VN-gezant op Krim vertrekt

De speciale VN-gezant Robert Serry, die op het Oekraïense schiereiland Krim werd bedreigd door gewapende mannen, breekt zijn missie af en neemt een vliegtuig naar Kiev.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

NAVO wil samenwerking met Rusland herbekijken

De NAVO zal zijn samenwerking met Rusland herzien, zo heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen gezegd na dringende besprekingen tussen de ambassadeurs van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap en de Russische gezant omtrent de crisis in de Oekraïne.

"Wij hebben het hele pakket van de samenwerking tussen de NAVO en Rusland onder herziening gezet", zei de Deen. Een formele beslissing moet vallen op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken begin april.

De NAVO en Rusland schorten ook hun gezamenlijk plan op om het Amerikaanse schip te begeleiden dat met de vernietiging van het Syrische scheikundig wapenarsenaal is belast. "Dit heeft geen invloed op de vernietiging van scheikundige wapens, maar Rusland zal wel niet meer betrokken zijn bij de escorte". D

De ambassadeurs van de NAVO beslisten ook in deze tijden geen enkele civiele of militaire bijeenkomsten met Rusland te houden, tenzij op ambassadeursniveau "om de deur voor politieke dialoog open te houden", zei Rasmussen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Weinig hinder voor België door tekort aan Russisch gas

België zou er weinig hinder van ondervinden, mocht Rusland de gaskraan dichtdraaien. Minder dan 10 procent van het gas in België is afkomstig uit Rusland. Door de zachte winter kon een grote voorraad worden opgebouwd, zegt de woordvoerder van Fluxys, de beheerder van het gasnetwerk in België.

Door de oprichting van Nord Stream, de gaspijpleiding tussen Duitsland en Rusland onder de Baltische zee, in 2011, ondervinden de West-Europese landen veel minder hinder van de problemen in Oekraïne.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Pro-Russische deelrepubliek van Moldavië verscherpt controle luchtruim

Het pro-Russische Transnistrië, een deelrepubliek van Moldavië grenzend aan Oekraïne, gaat de controles boven zijn grondgebied verscherpen nu Moldavië een tandje bijsteekt in de samenwerking met het Westen.

Lees meer over het pro-Russische Transnistrië.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nederlandse VN-gezant bedreigd op de Krim

De speciale VN-gezant Robert Serry is op het Oekraïense schiereiland de Krim bedreigd door deels bewapende mannen. Ze bevalen de Nederlander naar de luchthaven te gaan en de Krim te verlaten. Dat heeft Jan Eliasson, vice-secretaris-generaal van de VN, laten weten.

Serry weigerde en trok te voet naar zijn hotel.

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Hillary Clinton vergelijkt Poetin met Hitler

Wat de Russische president Vladimir Poetin in Oekraïne doet, lijkt wel erg op wat Adolf Hitler in de jaren 30 in Europa deed. Dat zegt de vroegere Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

VS drijven militaire steun aan Polen en Baltische staten op

De Verenigde Staten drijven hun gemeenschappelijke trainingen met de Poolse luchtmacht op, en ook de Amerikaanse deelname aan de bewaking door de NAVO van het luchtruim van de Baltische staten wordt uitgebreid. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel gezegd bij een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Washington wil op die manier zij maken zich zorgen over de gevolgen voor hun veiligheid van de Russische n Oost-Europese bondgenoten binnen de NAVO geruststellen, luidt het. Diemilitaire acties in Oekraïne. "Het is voor ons allemaal tijd om het Oekraïense volk bij te staan om zijn territoriale integriteit en soevereiniteit te beschermen", aldus Hagel.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Nieuwe regering verkoopt 1.500 dienstwagens

De nieuwe regering in Oekraïne gaat de meeste van haar 1.500 dienstwagens verkopen. De nieuwe machthebbers hopen op een opbrengst van 3 miljoen euro, wat klein bier is in vergelijking met de grote financiële noden van het land.

Minister van Financiën Oleksandr Sjlapak kondigde aan dat er voortaan maar één wagen zal zijn per ministerie, "zoals wereldwijd gangbaar is". De andere wagens worden verkocht en de chauffeurs verliezen hun baan. Met de maatregel lijkt de regering te willen tonen dat ze breekt met de levensstijl van Viktor Janoekovitsj, en dat het menens is met de besparingsinspanningen om het land financieel weer op orde te krijgen.

In totaal heeft Kiev naar eigen zeggen de komende twee jaar al ongeveer 35 miljard dollar nodig.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

John Kerry en Sergej Lavrov praten over Oekraïne

Na afloop van een vergadering van de Internationale Steungroep voor Libanon heeft Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Parijs een onderhoud gehad over Oekraïne met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Dat is vernomen uit diplomatieke bron. Het is de eerste keer sinds Rusland afgelopen weekend de controle verwierf over een groot deel van het Oekraïense schiereiland de Krim, dat Kerry en Lavrov mekaar face-to-face zagen.

Bij het gesprek waren ook de buitenlandministers van Frankrijk en Duitsland, Laurent Fabius en Frank-Walter Steinmeier, aanwezig.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

18 personen verantwoordelijk voor bloedvergieten Onafhankelijkheidsplein

De EU heeft een overeenstemming bereikt over de personen tegen wie de sancties gericht zullen zijn waarover de Unie op 20 februari besliste. De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen toen overeen om "doelgerichte sancties" te treffen tegen de personen die verantwoordelijk zijn voor het bloedvergieten op en rond het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Volgens het Franse persbureau AFP zullen donderdag, vlak voor aanvang van de Europese top over Oekraïne, achttien namen gepubliceerd worden. Zij zullen onder meer een bevriezing van tegoeden en een inreisverbod aangesmeerd krijgen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Europese Commissie legt hulppakket van 'minstens 11 miljard euro' op tafel

De Europese Commissie wil minstens 11 miljard euro vrijmaken om het noodlijdende Oekraïne op economisch en financieel vlak te hulp te komen. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso bekendgemaakt. Barroso hoopt op de Europese top over Oekraïne, donderdag, groen licht te krijgen van de staatshoofden en regeringsleiders voor zijn voorgestelde hulppakket.

De absolute prioriteit in Oekraïne moet gaan naar een vreedzame oplossing voor de actuele crisis, zei Barroso. "Maar parallel daarmee moet de internationale gemeenschap gemobiliseerd worden om zijn economische en financiële situatie te stabiliseren." De Commissie geeft alvast het voorbeeld. Ze legt een pakket ter waarde van "minstens 11 miljard euro" op tafel, dat op 600 miljoen euro na allemaal "nieuw geld" is, zei Barroso.

Barroso en zijn commissarissen stellen voor om in Brussel een donorconferentie voor Oekraïne te organiseren. Behalve financiële hulp wil de Commissie ook technische assistentie leveren bij de beoogde grondwettelijke en juridische hervormingen in Oekraïne en de voorbereiding van de verkiezingen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Amerikaanse marine bereidt verlegging oorlogsbodem Zwart Zee voor

De Verenigde Staten bereiden de verlegging van een oorlogsbodem naar de Zwarte Zee voor. Turkije heeft namelijk groen licht gegeven voor een doortocht van de Bosporus. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet Daily News. De VS moet elke passage bij Turkije aanmelden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Duitse energiebedrijf RWE kan gas leveren aan Oekraïne indien nodig

Indien de crisis omtrent de Krim nog ernstiger zou worden, dan kan het Duitse energiebedrijf RWE gas leveren aan Oekraïne. Die mogelijkheid bestaat in een raamovereenkomst tussen RWE en Naftogaz, het nationale olie- en gasbedrijf van Oekraïne, zo meldt een woordvoerder van RWE.

Rusland verhoogde eerder de gasprijs voor Oekraïne en eiste dat de schulden aangezuiverd worden.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Didier Reynders bezorgd over schending mensenrechten

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is bezorgd over de schendingen van de mensenrechten in Oekraïne. Dat heeft hij gezegd op de 25ste Raad voor de Mensenrechten in Genève.

"Terwijl sommigen deze rechten willen relativeren, instrumentaliseren en zelfs negeren, is het respect voor de mensenrechten een wettelijke, morele en politieke verplichting." Het respect voor de mensenrechten moet samengaan met een efficiënte strijd tegen de straffeloosheid volgens Reynders. "We moeten de slachtoffers kunnen garanderen dat de verantwoordelijken van de mensenrechtenschendingen geïdentificeerd en berecht worden".

Deze strijd moet de komende maanden gevoerd worden in Oekraïne, stelt de minister. België zal in dat verband de oprichting van een onafhankelijke, internationale onderzoekscommissie steunen "opdat er geen straffeloosheid zou zijn."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

35 militaire waarnemers OVSE onderweg naar zuiden van Oekraïne

Ongewapende militaire waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn onderweg naar het zuiden van Oekraïne.

Dat heeft de organisatie met zetel in Wenen laten weten. Het gaat in totaal om 35 personen van 18 lidstaten van de OVSE.

De waarnemers zijn onderweg naar de havenstad Odessa. Zij blijven in principe tot volgende woensdag in Oekraïne, om daar de militaire activiteiten van Rusland te observeren. Of de expertengroep daadwerkelijk toegang krijgt tot de Krim, het Oekraïense schiereiland waar naar verluidt Russische militairen actief zijn, blijft onduidelijk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Oekraïnse minister uit Krim: 'Russische troepen nemen gedeeltelijke controle raketbases Krim over'

Russische troepen hebben de gedeeltelijke controle van twee raketbases op de Krim overgenomen. Dat meldde een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie in het autonome Russischtalige gebied.

De commandopost en het controlecentrum van de basis in Jevpatorija blijven onder Oekraïense controle, klonk het. Daar zijn de raketten reeds weggehaald. Daarnaast blokkeren de soldaten ook een gebouw met raketten in de basis van Fiolent, nabij de haven van Sevastopol, waar de Russische Zwarte Zeevloot haar thuishaven heeft, aldus functionaris Volodimir Bova. "Er zijn raketten, maar die zijn ontwapend", klonk het.
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Oekraïne verhoogt veiligheidsmaatregelen nucleaire sites

Oekraïne besliste om de veiligheidsmaatregelen van de nucleaire sites te verhogen, vanwege de dreiging van Russische troepen op het grondgebied. Dat deelde de Oekraïense ambassadeur in Wenen mee in een brief aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken pleit voor vreedzame oplossing

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjitsja heeft gepleit voor een "vreedzame" oplossing van de impasse in Oekraïne. "We willen deze situatie vreedzaam oplossen. We willen niet vechten met het Russische volk", zei hij voor gesprekken over de crisis in Parijs, waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov aanwezig zijn. Lavrov zei dan weer dat Rusland "geen bloedbad zal toelaten" in Oekraïne.

"We willen een goede dialoog, goede relaties met het Russische volk behouden", aldus Desjtsjitsja. "We gaan geen oorlog verklaren aan de Russen, maar wat ze doen is onaanvaardbaar. Dit is een invasie van een land door een ander land", zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius eerder, na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtsgenoot.

De Oekraïense minister bevindt zich in Parijs op hetzelfde ogenblik als Lavrov. Hij bevestigde niet dat ze een ontmoeting met elkaar hadden. Fabius moet Lavrov wel ontmoeten in de namiddag, na overleg met de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.

Lavrov deelde eerder mee dat Rusland geen bloedbad in Oekraïne zal toelaten. "We zullen geen enkele aanslag toelaten op het leven en de gezondheid van zij die in Oekraïne leven, noch op die van de Russen die in Oekraïne leven", klonk het.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Barroso stelt steunmaatregelen voor Oekraïne voor

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso steltv vandaag om 12u enkele Europese steunmaatregelen voor Oekraïne voor.

Europa zei eerder al sancties tegen Rusland te overwegen, en financiële steun voor Oekraïne.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Rusland pleit voor regering van nationale eenheid in Oekraïne

Rusland vraagt met nadruk dat Oekraïne een regering van nationale eenheid vormt om uit de crisis te raken. Daarnaast is een hervorming van de grondwet nodig, die de belangen van alle regio's in acht neemt, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov beklemtoonde eerder al bij een ontmoeting met de Europese hoge vertegenwoordigster Catherine Ashton, dat een compromis dat op 21 februari met enkele Europese ministers van Buitenlandse Zaken was onderhandeld om uit de crisis te raken, dode letter is gebleven.

Rusland beschouwt de nieuwe regering in Kiev als onwettig. President Vladimir Poetin sprak van een ongrondwettelijke staatsgreep. Het Westen erkent de regering na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj, terwijl Rusland oordeelt dat nationalisten die tot geweld bereid zijn, in Kiev de macht hebben overgenomen.

Poetin wees erop dat de Russischtalige bevolking in het zuiden en oosten van het land de regering niet erkent. Hij dreigt met een militaire interventie om de mensen daar te beschermen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wil een ontwapening van de 'onwettelijke groepen' en hun 'verwijdering van de straten van Oekraïense steden'.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stuurt waarnemers naar Oekraïne

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zal waarnemers sturen naar Oekraïne.

De VS vroegen enige dagen geleden, in de schaduw van een G7-top, al dat de OVSE dat 'onmidelijk' zou doen.

De OVSE stuurt waarnemers naar vele landen, onder meer tijdens verkiezingen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kerry en Lavrov ontmoeten elkaar in Parijs

De ministers van Buitenlandse Zaken van Amerika en Rusland, John Kerry en Sergej Lavrov, ontmoeten elkaar in Parijs voor gesprekken over de Oekraïne-crisis. Het is voor het eerst dat de twee wereldmachten elkaar rechtstreeks spreken.

Ongetwijfeld komt het plan (zie update 07:04 hierobder) dat Amerikaans president Barack Obama aan zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin voorstelde, ter sprake.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Plan Obama moet Russen uitweg bieden uit Krim-crisis: rechten voor etnische Russen en terugtrekking Russen

De VS en hun Europese bondgenoten willen de Russische president Vladimir Poetin een uitweg bieden uit de Oekraïense crisis. Dat heeft een hoge verantwoordelijke van het Witte Huis gemeld.

Het idee, dat president Barack Obama zaterdag tijdens een telefoongesprek aan Poetin meedeelde, is om punt per punt te beantwoorden aan de bezorgdheden die Rusland uitdrukte in verband met Oekraïne, zo klinkt het.

Obama bracht ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de hoogte van zijn idee. Volgens het officiële verslag van het telefoongesprek, zijn Merkel en Obama het eens geworden over 'het belang van een de-escalatie en de inzet van internationale waarnemers', die er onder meer op moeten toezien dat de rechten van etnische Russen op de Krim worden gerespecteerd.

Bovendien moeten er gesprekken worden opgestart tussen Moskou en Kiev. De 'de-escalatie' zou ook inhouden dat de Russische soldaten zich terugtrekken uit de Krim.

Reuters
© Reuters
Tom Vandyck
door Tom Vandyck

'Geweld laatste optie', zegt Poetin.

De Russische president Vladimir Poetin heeft voor het eerst zijn drijfveren in Oekraïne uit elkaar gezet. Hij deed dat tijdens een 66 minuten lange persconferentie in Moskou.

Poetin ontkent dat de duizenden gemaskerde soldaten die de Krim bezet hebben Russische troepen zijn. Het gaat volgens hem om lokale zelfverdedigingsgroepen. Poetin zegt dat hij zich het recht voorbehoudt om het Russische leger naar Oekraïne te sturen.

"Wat betreft het binnenbrengen van strijdkrachten: daar is op dit moment geen noodzaak toe. Wat zou als reden kunnen dienen om Russische militaire macht in te zetten? Dat zou natuurlijk het laatste middel zijn, absoluut het laatste."

"Er kan maar één beoordeling zijn over wat er gebeurd is in Kiev en in Oekraïne in het algemeen", zei Poetin over de protesten in de Oekraïense hoofdstad die tot de afzetting van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj leidden: "Dit was een ongrondwettelijke coup, een gewapende machtsovername."

"Wij begrijpen de zorgen van de burgers van Oekraïne, zowel de Russische als de Oekraïense", zei Poetin. "Zij zijn bezorgd over deze ongecontroleerde criminaliteit. Daarom: als wij zulke ongecontroleerde criminaliteit zich zien verspreiden naar de oostelijke gebieden van het land, en als de mensen ons om hulp vragen, terwijl we nu al het officiële verzoek om hulp hebben ontvangen van de legitieme president (de naar Rusland gevluchte Janoekovitsj; red.), dan behouden wij ons het recht voor om alle beschikbare middelen in te zetten om die mensen te beschermen. Wij geloven dat dat absoluut legitiem zou zijn."

Poetin beschuldigde Washington ervan dat het achter de revolutie in Oekraïne zit. "Zij zitten daar aan de overkant van de plas alsof ze een labo hebben waar ze experimenten uitvoeren op ratten. Waarom doen ze dat? Niemand kan dat uitleggen."

Volgens Poetin staat de VS niet in de positie om Rusland iets te verwijten. "Het is noodzakelijk om je de acties van de VS te herinneren in Afghanistan, Irak en Libië, waar ze handelden zonder een mandaat van de VN of de inhoud van dat mandaat manipuleerden, zoals ze deden in Libië."

De Russische president is niet onder indruk van het Amerikaanse dreigement om de G8-top in Sotsji te boycotten. "Wij bereiden ons voor op de G8 en zullen klaar zijn om onze collega's te ontvangen. Als ze niet willen komen, dan moeten ze niet."

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Speciale VN-gezant aangekomen in de Krim

Robert Serry, een speciale VN-gezant, is aangekomen op het Oekraïense schiereiland Krim om "de situatie te evalueren". Dat heeft een woordvoerder van de VN verklaard.

Serry moest zaterdag zijn bezoek aan de Krim nog annuleren vanwege de spanningen ter plaatse en om logistieke redenen, zegt de VN. Volgens sommige diplomaten zou Rusland verantwoordelijk zijn voor het verlate bezoek.

De Nederlander Serry is eigenlijk speciaal gezant voor het vredesproces in het Midden-Oosten, maar is ook een 'politieke brandweerman' van secretaris-generaal Ban Ki Moon.

Vice-secretaris-generaal van de VN Jan Eliasson heeft dan weer een onderhoud gehad met de overgangsregering in Kiev. Volgens de verslagen van de VN heeft hij "het belang benadrukt om een diplomatieke en politieke oplossing te vinden" voor de crisis en "om de soevereiniteit en territoriale integriteit" van Oekraïne te bewaren.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Gates: 'Opletten met retoriek'

Barack Obama's voormalige minister van Defensie Robert Gates - zelf een Republikein - zegt dat zijn partijgenoten het rustig aan moeten doen met hun kritiek op de Democratische president Barack Obama. De voorbije dagen hebben een aantal Republikeinse senatoren, waaronder ex-presidentskandidaat John McCain, Obama verweten dat hij zwak is en dat hij op die manier de Russische invasie in de Krim heeft uitgelokt.

Dat is geen goed idee, zei Gates, die ook voor Obama's voorganger George W. Bush werkte, in een interview met Washington Post-columnist David Ignatius. De Republikeinen moeten "de president steunen in plaats van hem te beschimpen", anders dreigen ze hem "aan te moedigen om stappen te zetten die niet effectief zijn."

McCain verwijt Obama onder andere dat hij vorig jaar niet drastisch genoeg is opgetreden tegen Syrië. Op die manier zou hij de Russische president Vladimir Poetin hebben aangetoond dat er beste met hem te sollen valt. Maar zelfs als Obama Syrië gebombardeerd had, zou dat niets veranderd hebben, zegt Gates. "Hij zou nog steeds dezelfde opties hebben in Oekraïne, Poetin zou nog steeds dezelfde troefkaarten in handen hebben."

Obama heeft volgens Gates gelijk dat hij zorgvuldig vermijdt om losjes over militaire opties te praten. "Ik zou zelfs zeer terughoudend zijn om oorlogsschepen naar de Zwarte Zee te sturen. Dat is een bedreigend gebaar, maar als je niet bereid bent om de daad bij het woord te voegen, is het ook een ledig gebaar."

"Ik denk dat we heel voorzichtig moeten zijn met wat we zeggen, zodat de retoriek geen hypotheek legt op wat het beleid kan afleveren", besluit Gates.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Wall Street herstelt van paniek over Krim

De Amerikaanse aandelenbeurzen veerden dinsdag weer op na de stevige verliesbeurt van maandag. De afgenomen dreiging van een escalatie van het conflict in Oekraïne zorgde ook onder beleggers op Wall Street voor opluchting en de graadmeters sloten met winst.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent hoger op 16.395,88 punten. De brede S&P 500 klom 1,5 procent tot 1873,91 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 1,8 procent tot 4351,97 punten.

Maandag gingen de koersen flink omlaag door de angst voor een militaire escalatie van het conflict rond de Krim. Maar opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin dat hij voorlopig geen reden ziet voor verdere militaire actie in Oekraïne, deden de spanning afnemen.

Tom Vandyck
door Tom Vandyck

Ruslana krijgt Amerikaanse onderscheiding

De Oekraïense zangeres Ruslana, die deelnam aan de pro-Europese protesten in Kiev, heeft dinsdag, samen met negen andere vrouwen, in de Verenigde Staten de International Women of Courage-prijs ontvangen in het bijzin van First Lady Michelle Obama.

"Wanneer we deze vrouwen hun stem zien verheffen, zien rechtstaan en anderen zien inspireren om de dingen te veranderen, moeten we er ons bewust van zijn dat wij allemaal dezelfde macht en dezelfde verplichting hebben", aldus Michelle Obama.

Ruslana, die in 2004 voor Oekraïne het Eurovisiesongfestival won, heeft zich met veel passie ingezet tijdens de protesten op Maidan. "Elke avond zong ze het Oekraïense volkslied, ondanks de aanvallen van de politie en de doodsbedreigingen, om te herinneren aan de belofte van een eengemaakt Oekraïne", zei VS-viceminister van Buitenlandse Zaken Heather Higginbottom tijdens de uitreiking.

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Erdogan waarschuwt Poetin voor destabilisering van de regio

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de Russische president Vladimir Poetin verzocht het conflict in Oekraïne met diplomatieke middelen op te lossen. In een 25 minuten durend telefoongesprek heeft Erdogan bovendien voor een destabilisering van de hele regio gewaarschuwd. Dat meldde het Turkse persbureau Anadolu.

Het internationaal recht moet een basis vormen voor een oplossing. Erdogan heeft Poetin ook opgeroepen het fundament te leggen voor een vreedzame samenleving van Oekraïners, Tartaren en Russen.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Gewapende Russische mariniers bestormden aangemeerd schip' (Oekraïense leger)

Het Oekraïense leger zegt een aanval van gewapende Russische mariniers te hebben afgeslagen. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie probeerden de Russen een in de haven van Sevastopol aangemeerd schip van de Oekraïense marine te bestormen. Het is evenwel onmogelijk de informatie uit onafhankelijke bron te verifiëren.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Rusland test langeafstandsraket

Rusland heeft met succes een test uitgevoerd met een langeafstandsraket. Het Kremlin heeft de test bevestigd.

De raket zou zijn afgevuurd vanuit de zuidelijke regio Astrakhan, nabij de Kaspische Zee tot een testgrond in Kazachstan.

De Verenigde Staten waren op de hoogte gebracht van de test.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

OVSE stuurt militaire observatiemissie

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gaat een militaire observatiemissie naar Oekraïne sturen. De ongewapende waarnemers kunnen woensdag al afreizen. De missie moet de militaire activiteiten van Rusland observeren.

De waarnemers gaan op uitnodiging van Oekraïne naar de voormalige Sovjetrepubliek. Of ze ook daadwerkelijk toegang krijgen tot de Krim, het Oekraïense schiereiland waar naar verluidt Russische troepen actief zijn, is nog onduidelijk.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Amerikaans vliegdekschip gooit anker uit voor Griekse havenstad

Het Amerikaanse vliegdekschip USS George H. W. Bush is in Griekenland voor de haven van Piraeus voor anker gegaan. Dat berichtte de Griekse televisie. Verdere bestemmingen zijn niet bekend.

Militaire experten zien in de aanwezigheid van het vliegdekschip een poging van de Verenigde Staten om in de regio kleur te bekennen.

Een doorvaart van het meer dan 300 meter lange schip naar de Zwarte Zee geldt als onwaarschijnlijk. Gesloten zeeën zijn ongeschikt voor de operaties van vliegdekschepen, luidde het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Eerste 'timide' contacten tussen Oekraïense overheid en Moskou

De leden van de nieuwe Oekraïense regering, die is gevormd na de afzetting van president Viktor Janoekovitsj, hebben eerste contacten gehad met hun Russische ambtsgenoten. Dat deelde de Oekraïense interim-premier Arsenij Jatsenjoek mee.

"Momenteel zijn de consultaties timide, maar de eerste stappen zijn gezet", aldus Jatsenjoek in een persbericht van de regering. "We zouden de positie van Rusland over de kredieten willen begrijpen". Het gaat dan om de lening die Moskou in december aan toenmalig president Viktor Janoekovitsj toekende.

BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

EU gaat Oekraïne helpen energieschuld aan Rusland af te lossen

Europees commissaris voor Energie Gunther Oettinger liet verstaan dat de Europese Unie Oekraïne gaat helpen om zijn energieschuld aan Rusland af te lossen en het land ook kan voorzien van gas.

"Naftogaz moet ongeveer twee miljard dollar aan Gazprom en wij zullen helpen om dat achterstallige geld in te lossen", aldus Oettinger. "De hulp van de Commissie zal worden aangevuld met steun van sommige staten."

Oettinger wees er verder op dat de EU en Rusland van elkaar afhankelijk zijn. "De Europese Unie heeft het Russische gas nodig en Rusland heeft het geld nodig voor zijn economie". Rusland heeft er dus, volgens Oettinger, geen enkel belang bij om met de EU een gasconflict te veroorzaken door te snijden in de leveringen, zeker met de lente voor de deur, klinkt het.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

VS biedt naast financiële steun ook technische ondersteuning

Naast financiële steun wil de VS de Oekraïense centrale bank en het ministerie van Financiën ook ondersteunen met technische expertise. Amerikaanse experts kunnen helpen bij het doorvoeren van belangrijke energiehervormingen, opdat Kiev minder afhankelijk wordt van Russisch gas.

Ook in de strijd tegen corruptie en het streven naar meer transparantie bieden de Amerikanen hun hulp aan.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

Oekraënse soldaten spelen spelletje voetbal (video)

Ondanks de aanwezigheid van Russische troepen op de Krim blijft het er voorlopig rustig. De Oekraïense soldaten nemen zelfs even de tijd om te ontspannen. Hier kunt u zien hoe de Oekraïense soldaten op de luchtmachtbasis van Belbek een spelletje voetbal spelen, terwijl de Russische troepen toekijken.

Michael Ilegems
door Michael Ilegems

'Rusland blokkeert mobiel telefoonverkeer vanaf de Krim'

Volgens de Oekraïense veiligheidsdienst SBU voeren de Russen cyberaanvallen uit op de mobiele communicatiesystemen van Oekraïense parlementsleden vanaf het door hen ingenomen schiereiland de Krim. Lees meer over de cyberaanvallen in Oekraïne.

Annelies Van Erp
door Annelies Van Erp

'Minder gespannen op Krim dan media suggereren'

Volgens experts dreigt de huidige crisis in de Krim in Oekraïne 'te bevriezen'. Daarmee kan de Russische aanwezigheid op het schiereiland, buiten de bestaande verdragen om, blijvend worden.

De Krim staat momenteel de facto onder Russische controle. Ondanks harde retoriek en de sterkst mogelijke diplomatieke actie vanuit de Verenigde Staten en Europa, denken veel experts dat het Westen weinig kan doen om de greep van Rusland op de regio te verminderen.

Ian Bond, directeur buitenlandbeleid bij het Centre for European Reform (CER), een denktank in Londen, zegt dat het 'best case scenario' in de huidige situatie is dat de Russen op de Krim blijven. "De situatie blijft dan zoals hij is en het wordt een bevroren conflict."

Inwoners van De Krim zeggen dat er een voorzichtige rust heerst in de dorpen en steden en dat de situatie minder gespannen is dan de media suggereren.

"Het is er eigenlijk rustig en vredig", zegt Alexandr Jakoesjetsjkin (45) uit Simferopol. "Er staan alleen Russische soldaten voor de twee belangrijkste regeringsgebouwen in Simferopol, verder nergens."

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Beurs van Moskou herstelt zich

De beurs van Moskou heeft zich gedeeltelijk hersteld van de klappen van maandag. De twee indices in Moskou, de Micex en de RTS, sloten dinsdag respectievelijk 5,26 en 6,20 procent hoger. Maandag incasseerde de beurs nog een oplawaai van meer dan 10 procent.

Ook elders in Europa worden dinsdag de koersverliezen van maandag weggepoetst. Op Wall Street startte de sterindex Dow Jones dinsdag met een winst van een half procent aan de dag; de technologie-index Nasdaq opende 1,2 procent hoger.

Het bevel van de Russische president Vladimir Poetin om de troepen terug te laten keren naar de barakken zorgde voor een opluchtingsrally op de financiële markten.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Rusland aanvaardt uitnodiging NAVO

Rusland gaat in op de uitnodiging van secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen voor een uitzonderlijke NAVO-Rusland Raad (NRR) woensdag. In de raad zetelen daarnaast ook de ambassadeurs van de 28 NAVO-lidstaten.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Foto: John Kerry bezoekt gedenkplaats in Kiev

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overheid raadt reizen naar Oekraïne af

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Oekraïne gewijzigd en raadt alle niet-essentiële reizen naar het land af. Dat meldt woordvoerder Joren Vandeweyer via Belga. Landgenoten in Oekraïne krijgen de raad om een bijzondere waakzaamheid aan de dag te leggen, de lokale berichtgeving op de voet te volgen en plaatsen waar zich betogingen en protesten voordoen te mijden.

Momenteel woont een honderdtal Belgen in Oekraïne, van wie drie in de Krim, aldus Vandeweyer. Buitenlandse Zaken staat in contact met hen. Tot hiertoe gaven de Belgen in Oekraïne nog niet te kennen het grondgebied te willen verlaten, luidt het.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Europa maakt woensdag steunpakket bekend

De Europese Commissie stelt woensdag de krijtlijnen voor van een nieuw steunpakket voor Oekraïne, meldt Belga. Over bedragen is nog niets zeker. Het associatieverdrag dat gepland stond, moest gepaard gaan met zowat 610 miljoen euro. Andere Europese fondsen zouden nog eens enkele honderden miljoenen kunnen vrijmaken, aldus onbevestigde bronnen. Kiev zegt op twee jaar zowat 35 miljard dollar nodig te hebben en hoopt voor dit jaar van het IMF alleen al op 15 miljard. Een Europees expertenteam is maandag in Kiev aangekomen om de financiële noden van Oekraïne tegen het licht te houden. Dinsdag is er ook een IMF-team neergestreken.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Oekraïne - VS gaat morgen door op Cyprus

De oefeninterland tussen Oekraïne en de Verenigde Staten gaat morgen gewoon door, niet zoals gepland in Kharkiv maar wel in Larnaca op Cyprus. Een woordvoerder van de nationale ploeg zei dat de spelers, die uit verschillende uithoeken van het land komen, 'verenigd blijven in hun geloof in onverdeelbaarheid'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

VS bieden Oekraïne 1 miljard dollar aan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Hij biedt de nieuwe regering voor 1 miljard dollar (727 miljoen euro) aan financiële hulp aan alsook deskundige ondersteuning voor de Oekraïense centrale bank en het ministerie van Financiën. Dat meldt The New York Times. De noodhulp is bedoeld om de integratie van Oekraïne in het Westen te bevorderen en als compensatie voor de teruglopende inkomsten uit energiewinning.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Als we ons aan Rusland vasthaken, komt er nooit verandering'

De collega's van Sport/Voetbalmagazine spraken met Liersedoelman Igor Berezovskyi, de enige Oekraïnse speler in onze hoogste voetbalklasse. Hij beleeft emotionele dagen.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'EU, Rusland én Oekraïense oppositie hebben aandeel in escalatie Krimcrisis'

'Zowel de EU, de Oekraïense oppositieleiders als Rusland claimen uit het belang van de Oekraïense bevolking te handelen', zegt Niels Smeets, wetenschappelijk medewerker in de onderzoeksgroep Rusland en Eurazië van de KU Leuven. 'Maar het is duidelijk dat precies die bevolking uiteindelijk het gelag zal betalen.' Lees zijn opiniestuk.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Politieke cartoon op Twitter

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Poetin: 'Als ik geweld gebruik, zal dat volgens internationaal recht gaan'

Vladimir Poetin zei op de persconferentie dat hij het recht behoudt om 'met alle middelen Russen in Oekraïne te beschermen'.

Als hij geweld zou gebruiken, dan zou dat 'volgens de regels van het internationaal recht' gebeuren.

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Russische justitie bedreigt Oekraïense extreemrechtse nationalist met vervolging

Justitie in Rusland heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen Dmitry Jarosh, de leider van de Oekraïense ultranationalistische en extreemrechtse partij Pravy Sektor (Sektor Rechts).

Jarosh wordt beschouwd als een van de drijvende interne krachten achter het afzetten van president Viktor Janoekovitsj.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Poetin: Geen politieke toekomst voor Janoekovitsj

Omdat Moskou nog steeds Janoekovitsj erkent, heeft Rusland tot de verkiezingen in Oekraïne (op 25 mei) "geen partner" om de dialoog mee aan te gaan, zegt de Russische president Vladimir Poetin. Voor Janoekovitsj, die blijkbaar tijdens de opstand op het Maidanplein vergeefs Russische militaire hulp had gevraagd, ziet Poetin geen politieke toekomst meer weggelegd. Wij hebben Janoekovitsj enkel geholpen "om humanitaire redenen", aldus Poetin.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Poetin: Soldaten op de Krim zijn zelfverdedigingstroepen

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan, de voorbije dagen "duizenden soldaten" naar het door een Russische meerderheid bewoonde schiereiland Krim gestuurd te hebben. Poetin ontkent dat. Volgens de Kremlinleider ging het om "zelfverdedigingsgroepen". Omdat de Russische militaire faciliteiten op het schiereiland "bedreigd worden", gaat Rusland die "beter beschermen", luidt het.

Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Poetin: 'Enkel ingrijpen om landgenoten te beschermen'

Rusland heeft geen problemen met het Oekraïense volk, zegt Poetin. Elk eventueel ingrijpen in Oekraïne zou enkel ter bescherming van de landgenoten zijn.

BELGA
© BELGA
Eddy Eerdekens
door Eddy Eerdekens

Poetin: 'Janoekovitsj is het legitieme staatshoofd van Oekraïne'

De afgezette president Viktor Janoekovitsj is nog steeds het legitieme staatshoofd van Oekraïne. Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin. De huidige machthebbers in Kiev zijn aan de macht gekomen door een "anti-grondwettelijke coup" en het "gewapenderhand veroveren van de macht".

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Kernkabinet bespreekt Oekraïense crisis

Het federale kernkabinet heeft zich gebogen over de toestand in Oekraïne en de Krim. Na afloop beklemtoonden premier Elio Di Rupo en buitenlandminister Didier Reynders de Westerse lijn. België vraagt 'respect voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne', zei Di Rupo. 'We veroordelen streng de Russische interventie en vragen de terugkeer van Russische troepen naar hun kazernes. We vragen ook respect voor de rechten van minderheden en hun bescherming in Rusland en Oekraïne.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nieuwsanker Russia Today: 'Dit is gewoon verkeerd'

Abby Martin, een anker van de Russische nieuwszender RT (Russia Today), heeft in een tv-uitzending een opmerkelijke monoloog gevoerd over haar persoonlijke opinie over het conflict in Oekraïne. Bekijk de video.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Poetin 'wil Krim niet annexeren'

Poetin op de persconferentie: 'De huidige machthebbers in Kiev zijn aan de macht gekomen door een ongrondwettelijke staatsgreep en het gewapenderhand veroveren van de macht.'

Op dit moment is het nog niet nodig troepen naar Oekraïne te sturen, aldus Poetin, maar een eventueel gewapend ingrijpen in de toekomst sluit hij niet uit. Hij voegde eraan toe dat het niet zijn intentie is om de Krim te annexeren. 'Alleen de bewoners van de Krim kunnen over hun toekomst beslissen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Poetin: 'Russische troepen op de Krim hebben nog geen enkel schot gelost'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Poetin: 'Janoekovitsj blijft de enige legitieme president van Oekraïne'

De Russische president Vladimir Poetin heeft een persconferentie waarop hij zijn standpunten over de Oekraïense crisis uiteenzette. Hij zei onder meer: 'Ik begrijp de mensen die op het Onafhankelijkheidsplein om radicale hervormingen vroegen'.

En ook: 'Het huidige parlement is gedeeltelijk legitiem, maar andere overheidsinstellingen zeker niet, vooral interim-president Toertsjinov. Hoewel (de verdreven) Janoekovitsj geen macht meer heeft, blijft hij wel de legitieme president. Hij is nooit afgezet.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gazprom 'stopt met goedkope gasprijzen voor Oekraïne'

Rusland stopt vanaf april met goedkope gasprijzen voor Oekraïne, zo kondigt CEO Alekseï Miller van de Russische gasgigant Gazprom aan. Miller zei dat Oekraïne voor meer dan 1,5 miljard dollar in het krijt staat bij Gazprom. De Russische premier Dmitri Medvedev reageerde meteen dat die beslissing 'legaal' is.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Geen positief signaal

'Ik had een moeilijk, lang en zeer ernstig gesprek (met Lavrov, nvdr.) maar het was onvoldoende om te zeggen dat een oplossing in zicht is', zei Steinmeier aan de pers in Genève. 'Ik kan geen signaal lanceren om te zeggen dat wij op goede weg zijn om een oplossing te vinden en opdat Oekraïne en Rusland met elkaar zullen praten'.