Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Eva Schram
door Eva Schram

Schermutselingen tussen antifascistische betogers en politie in Parijs

Rond de Place de La Bastille in Parijs is het tot schermutselingen gekomen tussen antifascistische betogers en de politie. Dat berichten Franse media. Sinds zondagnamiddag verzamelden betogers bij de opera, en de sfeer is gespannen sinds 21.00 uur.

Volgens Le Parisien zouden bepaalde betogers geprobeerd hebben over de omheining rond het standbeeld te klimmen en zouden ze de politie bekogeld hebben met flessen en voetzoekers. De politie zou daarop een charge hebben uitgevoerd. Drie personen werden volgens de politie opgepakt, terwijl de krant Le Parisien melding maakt van "een groot aantal arrestaties" nadat een groep manifestanten naar de Jaurèswijk trok.

Twee mensen, onder wie een minderjarig meisje, raakten gewond. Er werden ook vijf wagens in brand gestoken, aldus de politie.

Antifascistische bewegingen zouden tot een "nacht van de barricades" hebben opgeroepen "tegen Marine en tegen Macron". Volgens de eerste schattingen zouden 300 mensen zijn opgedaagd. "We zijn komen protesteren tegen de maskerade die deze verkiezing is", aldus een van de manifestanten. "Alle belangrijkste kandidaten, Macron, Fillon, Le Pen, willen enkel maar het koninkrijk van de oligarchie tot in de eeuwigheid voortzetten, dat de macht inneemt en de rijkdom van de mensen afneemt. Er is een ernstige crisis rond de representativiteit in Frankrijk."

En ook in Nantes, in het westen van het land, zijn honderden mensen op straat gekomen, meldt Le Parisien. Ze hadden banners met opschriften als "noch bankier, noch racist" en riepen "Nantes sta op, niet Le Pen, noch Macron". De manifestanten gooiden molotovcocktails en braken de ruiten van enkele bankkantoren. De ordediensten reageerden met traangas en rubberkogels. Verschillende mensen werden opgepakt.

In Rennes, in het noordwesten, verliep een verboden manifestatie van antifascisten dan weer zonder incidenten.

Eva Schram
door Eva Schram

Wouter Beke: 'Macron beste wat ons kan overkomen'

CD&V-voorzitter Wouter Beke meldde op Twitter dat Macron het beste is wat Belgie en Europa kan overkomen.

Ook Open VLD en Groen spraken hun steun uit voor de centrumkandidaat voor het Franse presidentschap.

Eva Schram
door Eva Schram

Commissievoorzitter Juncker en kanselier Merkel feliciteren Macron

EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft Emmanuel Macron gefeliciteerd voor zijn kwalificatie voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Ook de Duitse kanselier Angela Merkel spreekt haar steun uit voor Macron.

Junckers woordvoerder zegt op Twitter dat de commissievoorzitter Macron "het beste gewenst heeft voor de tweede ronde, tegen Marine Le Pen". Ook de woordvoerder van de Duitse kanselier Merkel heeft Macron gefeliciteerd op Twitter. "Goed dat @EmmanuelMacron succes had met zijn standpunt voor een sterke EU en een sociale markteconomie. Veel geluk voor de twee komende weken", zei Steffen Seibert.

Alternative für Deutschland (AfD) heeft dan weer Marine Le Pen gefeliciteerd.

Eva Schram
door Eva Schram

Macron wil" breken met systeem" dat al dertig jaar geen antwoorden meer geeft

"De uitdaging is niet om tegen wie dan ook te stemmen, maar om te beslissen om met het systeem te breken dat al ruim dertig jaar geen antwoorden meer geeft op de problemen van dit land". Dat zei Emmanuel Macron zondagavond tegen zijn aanhang. Centrumkandidaat Macron is, volgens de exitpolls, als eerste uit de eerste ronde van de Franse presidentskandidaten gekomen.

Macron begon zijn toespraak met een dankwoord voor de kiezers. "Deze zondag 23 april heeft het Franse volk gesproken. Nu ons land een onuitgegeven moment van zijn geschiedenis meemaakt, getekend door terreur, economische en ecologische uitdagingen, sociaal lijden, heeft het op een mooie manier geantwoord door massaal te gaan stemmen." Macron dankte ook zijn tegenkandidaten, voor wie hij applaus vroeg.

Daarna dankte hij zijn aanhang. "In een jaar tijd hebben we het gezicht van de Franse politiek veranderd. Ik zal nooit de koppige wil, de energie van duizenden onder u vergeten. Sinds een jaar heeft u, overal in Frankrijk, deelgenomen aan het lot van de natie, hebt u getoond dat de hoop geen droom was, maar een echte wil. U heeft uw dagen opgeofferd en als dat niet volstond ook uw nachten. Ik ben u deze avond verschuldigd en ik ben me daar van bewust".

"Ik zal er de komende twee weken alles aan doen omdat we samen zoveel mogelijk steun rond mijn kandidatuur verzamelen. Vanaf deze avond is de uitdaging niet op tegen wie dan ook te stemmen, maar om te beslissen om het systeem dat al ruim dertig jaar lang geen oplossingen biedt voor de problemen van dit land tot op het bot af te breken. De uitdaging is om een nieuwe pagina van ons politiek leven te beginnen en om ervoor te zorgen dat iedereen zijn plaats vindt in Frankrijk en in Europa."

Macron wil werken aan een regeringsmeerderheid, "met nieuwe gezichten, nieuwe talenten".

Belga
© Belga
Eva Schram
door Eva Schram

Peilingen laten zien dat Macron tweede ronde zal winnen

Volgens twee peilingen die zondagavond werden gehouden, zal Macron Le Pen verslaan in de tweede ronde, die over twee weken plaats vindt. Volgens Ipsos-Sopra Steria zal Macron 62% van de stemmen krijgen en Le Pen 38%. Een tweede peiling van Harris Interactive houdt het op 64% voor Macron en 36% voor Le Pen.

Eva Schram
door Eva Schram

PVDA noemt score van Mélenchon "hoopgevend"

De PVDA feliciteert de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon met zijn resultaat in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. "In Frankrijk stort de oude politieke wereld in. Voor het eerst gaat er geen kandidaat van een traditionele partij naar de tweede ronde, zowel klassiek rechts als klassiek links krijgen zware klappen", zegt voorzitter Peter Mertens.

"De keuze tussen bankier Macron, de kandidaat van de harde Europese besparingslijn, en de extreemrechtse Le Pen, kandidate van het racisme en autoritaire nationalisme, biedt mensen geen enkele hoop", zegt de PVDA in een mededeling. "Dat 19% van de Fransen voor Mélenchon hebben gekozen, ondanks een ongeziene diabolisering van het establishment, is hoopgevend", klinkt het nog.

BelgaImage
© BelgaImage
Eva Schram
door Eva Schram

Jean-Luc Mélenchon geeft zijn aanhang geen stemadvies

De radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon geeft zijn aanhangers geen enkel stemadvies. De tweede ronde tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen kan volgens hem enkel "de mediabonzen en de oligarchen" blij maken.

Mélenchon sprak zondagavond zijn aanhang toe. "We blijven trouw aan het devies: Liberté, Egalité, Fraternité", zei hij.

Eva Schram
door Eva Schram

President Hollande heeft Macron gefeliciteerd

President François Hollande heeft centrumkandidaat Emmanuel Macron gebeld "om hem te feliciteren" nadat hij zich zondagavond plaatste voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarin hij het moet opnemen tegen Marine Le Pen (FN). Dat zeggen zijn diensten.

Holland zou, volgens zijn entourage, zijn keuze voor de tweede ronde op 7 mei "zeer duidelijk" naar buiten brengen, klinkt het in zijn omgeving. "Het gaat tussen een van zijn gewezen ministers en de vertegenwoordigster van extreemrechts. U kan wel denken wat zijn keuze zal zijn", klinkt het in de omgeving van Hollande.

Reuters
© Reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

Wilders feliciteert Le Pen

De Nederlandse politicus Geert Wilders noemt het 'geweldig nieuws' dat Marine Le Pen de beslissende tweede ronde heeft bereikt van de Franse presidentsverkiezingen. "Een prachtige dag voor patriotten binnen en buiten Frankrijk die meer nationale soevereiniteit en minder EU en immigratie willen", laat de PVV-voorzitter weten.

Bart Osaer
door Bart Osaer

20 miljoen stemmen geteld: 'Le Pen op kop'

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Marine Le Pen na twintig miljoen getelde stemmen 24,83 procent van de stemmen binnengehaald. Macron volgt met 22,19 procent, Fillon met 19,63 procent en Mélenchon met 18,09 procent. Dat meldt het NRC Handelsblad op zijn liveblog. Het ministerie benadrukt dat de stemmen die zijn uitgebracht in de grote steden hier nog niet bij zijn opgeteld, luidt het

Bart Osaer
door Bart Osaer

Rellen in Parijs

Rond de Place de La Bastille in Parijs is het tot schermutselingen gekomen tussen antifascistische betogers en de politie. Dat berichten Franse media. Sinds zondagnamiddag verzamelden betogers bij de opera. Volgens Le Parisien zouden bepaalde betogers geprobeerd hebben over de omheining rond het standbeeld te klimmen en zouden ze de politie bekogeld hebben met flessen en voetzoekers. De politie zou daarop een charge hebben uitgevoerd. Antifascistische bewegingen zouden tot een 'nacht van de barricades' hebben opgeroepen. (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Le Pen: 'Tijd om het Franse volk te bevrijden'

Ook Marine Le Pen, die met Emmanuel Macron strijdt om het presidentschap van Frankrijk, liet een boodschap optekenen door het persagentschap AFP

Bart Osaer
door Bart Osaer

Macron: 'Bladzijde omgeslagen in Franse politieke geschiedenis'

Centrumkandidaat Emmanuel Macron, die als eerste is geëindigd in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, zegt aan het persagentschap AFP dat er "een bladzijde in het Franse politieke leven is omgeslagen". "De Fransen hebben hun wens naar vernieuwing uitgesproken. Voortaan zal onze logica die zijn van het verenigen en we zullen die voortzetten tot aan de parlementsverkiezingen", zei de ex-minister van Economie, die in augustus uit de regering stapte om zijn eigen beweging op te richten

Bart Osaer
door Bart Osaer

Socialistische presidentskandidaat Hamon erkent 'historische afstraffing'

De socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon erkent dat de PS 'een historische afstraffing' heeft gekegen van de Franse kiezer. Hamon zou, volgens exitpolls, nauwelijks 6,5 procent van de stemmen hebben gekregen. Hamon roept op om in de tweede ronde voor centrumkandidaat Emmanuel Macron te stemmen en niet voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Hij verkiest 'een politieke rivaal boven een vijand van de republiek'. (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Michel feliciteert Macron

De Belgische premier Charles Michel heeft op twitter de centrumkandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen gefeliciteerd. Hij kent hem ook zijn steun toe.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Emmanuel Macron en Marine Le Pen op weg naar tweede ronde'

Volgens verschieidene exitpolls gaan centrumkandidaat Emmanuel Macron en de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen naar de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Macron zou 23,7 procent halen, Le Pen zou 21,7 procent (Ipsos-Sopra Steria) of 22 procent (Elabe) van de stemmen binnengerijfd hebben.

De strijd om de derde plaats zou een nek-aan-nekrace zijn tussen de radicaal-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon en de centrumrechtse kandidaat François Fillon. Zijn zijn evenwel uitgeschakeld voor de tweede ronde. De socialistische kandidaat Benoît Hamon zou uitkomen op nauwelijks 6 of 7 procent.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Uiteindelijke opkomst wordt geraamd op 77 procent'

Volgens onderzoeksbureau Ipsos, dat zich baseert op een steekproef bij 500 stembureaus, wordt de opkomst bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen geschat op 77 procent. Dat is minder dan in 2012, toen 79,48 procent van de Fransen kwam opdagen. Let wel, het gaat hier om een gedeeltelijk en voorlopig resultaat

Bart Osaer
door Bart Osaer

Ministerie waarschuwt voor valse sms-berichten

Het Franse ministerie van Binnenlandse zaken waarschuwt voor valse sms-berichten die verstuurd worden met resultaten in naam van het ministerie. Het ministerie verstuurt geen sms-berichten met resultaten, luidt het.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Tumult rond uitgelekte exitpolls

De Franse commissie die toeziet op de naleving van de regels rond peilingen, waarschuwt voor de exitpolls rond de presidentsverkiezingen die nu al de ronde doen. Buitenlandse media, onder wie de Belgische Franstalige zender RTBF, zijn niet gebonden aan het embargo op exit polls dat geldt tot 20 uur waaraan de Franse media wel gebonden zijn. Volgens de RTBF zou centrumkandidaat Emmanuel Macron op kop liggen, Marine Le Pen (FN), de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon en de centrumrechtse Fraçois Fillon zouden kort bijeen volgen. De RTBF verdedigt het uitbrengen van pollresultaten. "Onze informatie is betrouwbaar", zegt directeur informatie Jean-Pierre Jacqmin op de RTBF-radio. "Er zijn verscheidene peilingsinstituten. Er zijn schattingen, exitpolls en internetpolls die ons deze resultaten geven". (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Jean-Luc Mélenchon wint in aantal overzeese gebieden'

De Fransen die in de Franse overzeese gebieden en departementen wonen (DOM/TOM) hebben zaterdag al gestemd. Volgens de RTBF zou de radicaal-linkse kandidaat het gehaald hebben in Saint-Pierre et Miquelon (met 35,45 procent van de stemmen) en in Martinique (met 27,36 procent van de stemmen).

Bart Osaer
door Bart Osaer

'20 procent van de Fransen komt niet stemmen'

Enkele uren voor de stembureaus sluiten, ziet het ernaar uit dat ongeveer 20 procent van de Fransen niet zal stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat meldt het persagentschap AFP op basis van gegevens van onderzoeksbureaus Harris Interactive en Ifop-Fiducial. Harris Interactive mikt op 21,5 procent, Ifop-Fiducial op 19 procent. In 2012 kwam 20,52 procent van de Fransen niet opdagen.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Vergeten te stemmen? 'Nog niet te laat'

Voor wie nog niet is gaan stemmen, herinnert het ministerie van Binnenlandse Zaken de burgers eraan dat ze daarvoor de tijd hebben tot 19 uur, en in sommige steden zelfs tot 20 uur.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Opkomst rond 17 uur onder de 70 procent

Volgens tussentijdse cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bedroeg het opkomstpercentage rond 17 uur 69,42 procent. Dat is minder dan de 70,59 procent in 2012 rond dezelfde tijd.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Mélenchon zal de koopkracht verpulveren van degenen die hem als president willen'

Mélenchon hindert veel volk, maar dat is wat hij het liefst doet, vooral als het om macht en geld gaat. Dat zegt Amid Faljaoui, directeur van de Franstalige Roulartamagazines.

REUTERS
© REUTERS
Bart Osaer
door Bart Osaer

Fransen in België kunnen stemmen in Brussels Expo

Franse kiezers die in België wonen, kunnen vandaag in Brussels Expo terecht om hun stem uit te brengen. Dat kan tot 19.00 uur. Er is nog een tweede stembureau beschikbaar in het Consulaat-generaal van Frankrijk in de Regentlaan. In België verblijven er ruim 80.000 stemgerechtigde Fransen, van wie 46.000 in Brussel.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Markten duimen voor Macron'

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zal maandag ongetwijfeld weerklinken op de beursvloer. Volgens Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen, rekenen de markten op Macron. "Hij is misschien niet de ideale kandidaat, maar de markten hopen toch op een goede uitslag voor de centrumkandidaat Emmanuel Macron. Het wegvallen van de politieke onzekerheid kan voor hoogconjunctuur zorgen op de Europese aandelenmarkten", verduidelijkt hij.

Belga Image
© Belga Image
Bart Osaer
door Bart Osaer

Ook Fillon en Mélenchon hebben gestemd

Ook de rechtse kandidaat François Fillon en de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon hebben intussen hun stem uitgebracht. Ze deden dat beiden in Parijs. Daarmee hebben de vier kandidaten die kans maken om door te stoten naar de tweede, beslissende ronde, allemaal gestemd.

Bart Osaer
door Bart Osaer

Opkomst stelt 'voorlopig' niet teleur

De opkomst voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen ligt zondag rond de middag op 28,54 procent. Dat is iets beter dan de 28,29 procent bij de vorige stembusgang van 2012, laat het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Als die tendens doorzet, is een opkomst van tegen de 80 procent mogelijk. Dat wordt dan vergelijkbaar met de 79,48 procent bij de vorige presidentsverkiezingen, die uiteindelijk gewonnen werd door de socialist François Hollande. Aanvankelijk werd voor de stembusgang van vandaag gevreesd voor een dieptepunt van amper 70 procent.

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Dit zijn de vier Franse ziektes die de volgende president erft'

De volgende president van Frankrijk erft in mei een land dat er economisch slecht aan toe is: een lage groei, een aanhoudend begrotingstekort, een handelsbalans die al jaren in het rood staat en een hoge werkloosheid. Een diagnose van 'le mal français' en de remedies van de presidentskandidaten door Trends-redacteur Alain Mouton.

iStockphoto
© iStockphoto
Bart Osaer
door Bart Osaer

Stembureaus in Besançon en Saint-Omer tijdelijk ontruimd

In Besançon, in het oosten van Frankrijk, is een stembureau zondagvoormiddag gedurende bijna twee uur ontruimd geweest vanwege een verdacht voertuig. Dat hebben verschillende Franse media gemeld. In Saint-Omer (Sint-Omaars), in het noorden van het land, werd een stembureau om gelijkaardige redenen ontruimd. (Belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

Le Pen en Macron hebben gestemd

Van de vier kandidaten die kans maken om door te stoten naar de tweede, beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen hebben er al twee hun stem uitgebracht. De sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron deed dat zondagvoormiddag samen met zijn vrouw Brigitte in het mondaine Le Touquet aan de Opaalkust, in het noordwesten van Frankrijk. De extreemrechtse Marine Le Pen deponeerde haar stembiljet in een urne in Henin-Beaumont, een vroeger mijnstadje in het noorden van Frankrijk dat een bolwerk is van het Front National. (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

President Hollande brengt zijn stem uit

De aftredende Franse president François Hollande heeft zijn stem uitgebracht voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande stemde zondagmorgen in zijn kieskring in het Centraal-Franse Tulle. Holland had door abominabele peilingen geen zin meer om zichzelf op te volgen. De kandidaat voor de socialistische partij van Hollande is Benoît Hamon, maar hij maakt weinig kans om door te stoten naar de beslissende tweede ronde van 7 mei. (belga)

Bart Osaer
door Bart Osaer

'Als Le Pen en Mélenchon samen de tweede ronde halen annuleer ik mijn vakantie naar het zuiden'

Bart Osaer
door Bart Osaer

Stembureaus open: Fransen kunnen stemmen

In Frankrijk zijn zondagmorgen de stembureaus opengegaan voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De Fransen kunnen hun stem uitbrengen tot 19 uur, in bepaalde grootsteden tot 20 uur. Er gelden scherpe veiligheidsmaatregelen door het terreurgevaar: meer dan 50.000 politieagenten en 7.000 militairen waken over de kiezers.

reuters
© reuters
Bart Osaer
door Bart Osaer

De Franse verkiezingen: waarom Europa zondag mag vrezen én hopen

Na de aanslag op de Champs-Elysées zijn alle Franse ogen weer gericht op immigratie, veiligheid en identiteit. Over Europa ging het minder tijdens de verkiezingscampagne, terwijl Frankrijk een van de kernlanden van de EU blijft. Zetten we zondag de laatste rechte lijn naar een frexit in? Freelance-journalist Frank Vandecaveye maakte een beklemmende analyse

Dino
© Dino
Bart Osaer
door Bart Osaer

Wie is wie? De elf Franse presidentskandidaten en hun programma

Uiteraard belangrijk om te weten: wie zijn de kandidaten en welk programma hebben ze te bieden? Voor wie vallen de Fransen? Knack-journalist Jeroen Zuallaert stelt de kandidaten aan u voor: Wie is wie? De elf Franse presidentskandidaten en hun programma

reuters
© reuters