Live Herlees: De verwoestende doortocht van orkaan Irma

07/09/17 om 10:17 - Bijgewerkt op 11/09/17 om 14:42

De krachtige orkaan Irma heeft het Amerikaanse vasteland bereikt en ging zondag aan land in het zuidwesten van de staat Florida. Meer dan zes miljoen mensen kregen het bevel hun huizen te verlaten. Volg hier het nieuws.

Herlees: De verwoestende doortocht van orkaan Irma

© Reuters

 • Kamiel Vermeylen

  Irma afgezwakt tot tropische storm

  Irma is geen orkaan meer, maar een tropische storm. Het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami heeft de eerder in het vooruitzicht gestelde "degradering" maandagmiddag om 14.00 uur Belgische tijd bekendgemaakt.

  Ondanks de lagere status blaast de wind bij Irma nog altijd aan 110 km per uur, of dicht bij (minimale) orkaankracht. Het natuurgeweld verplaatst zich aan 30 km per uur in noordnoordwestelijke richting. Irma's oog bevond zich om 14.00 uur 170 km ten noorden van de stad Tampa in Florida.

 • Kamiel Vermeylen

  Meer dan 5,7 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

  De orkaan Irma heeft ervoor gezorgd dat meer dan 5,7 miljoen huishoudens in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida zonder stroom zit, zo heeft de rampenbestrijdingsdienst maandag meegedeeld.

  Dat betekent dat 58 procent van de huishoudens geen elekriciteit heeft. Gouverneur Rick Scott heeft inwoners, die zich met een private generator behelpen, via Twitter opgeroepen die veilig op te stellen: vijf meter van de woning verwijderd, de benzine ver af van mogelijke ontstekingsbronnen.

 • Kamiel Vermeylen

  Irma zwakt af tot categorie 1

  Irma is maandag afgezwakt tot een orkaan van categorie 1 of de laagste op de Saffir-Simpsonschaal, zo heeft het Amerikaanse Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami meegedeeld.

  Categorie 1 impliceert een windsnelheid van 135 km per uur, met nog krachtiger rukwinden. Het natuurgeweld bevond zich maandag omstreeks 08.00 uur Belgische tijd op 40 km ten noordoosten van de stad Tampa in Florida en bewoog zich in noordnoordwestelijke richting voort aan 24 km per uur.

  Het NHC verwacht dat Irma de loop van de dag zal degraderen tot een tropische storm, wat boven het noorden van Florida of het zuiden van Georgia zou gebeuren.

 • Kamiel Vermeylen

  dieven maken gebruik van chaos orkaan

  Volgens Amerikaanse media hebben dieven in meerdere steden in Florida gebruikgemaakt van de chaos die orkaan Irma aanricht, om winkels te plunderen en in te breken in huizen. Er worden ook veel gewapende overvallen gemeld, klinkt het.

  In de stad Weston zou een zeventienjarige dief door een veiligheidsagent zijn neergeschoten. De tiener werd naar het ziekenhuis overgebracht, zijn handlangers werden ingerekend. Ook bij andere gemelde incidenten zijn de daders vaak jongeren die zich in groep organiseren. Tv-zender NBC kon een diefstal zelfs op beeld vatten en maakte melding van meerdere verdachten die zijn opgepakt wegens plunderingen.

 • Arthur Debruyne

  Meer dan 12.000 vluchten afgeschaft

  Door orkaan Irma zijn wereldwijd al meer dan 12.000 vluchten afgeschaft. Alleen al in de Amerikaanse staat Florida, waar de orkaan zondag aan land kwam, gaat het om ruim 9.000 geschrapte vluchten, onder meer op de luchthavens van Miami, Orlando en Tampa. Daarnaast werden ook heel wat intercontinentale vluchten afgeschaft, zo berichtten lokale media.

  Irma, afgezwakt tot categorie 2, kwam zondag in de buurt van Naples aan land. In de kuststad is het waterpeil aanzienlijk gestegen, met meer dan twee meter in anderhalf uur, zegt het nationaal orkaancentrum (NHC). Er werden ook windstoten tot 229 kilometer per uur waargenomen. Het NHC waarschuwt dan ook voor stormvloeden in het zog van Irma, die in noordelijke richting langs de westkust raast.

  Onder meer in Miami en Key West wordt al veel schade gemeld. Op sociale media verschijnen beelden van overstroomde straten en is ook een hijskraan die door de kracht van de wind ronddraait.

 • Arthur Debruyne

  Nederlandse koning vertrekt maandag naar Sint-Maarten

  De Nederlandse koning Willem-Alexander vertrekt maandag naar de Nederlandse eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba in de Caraïben, om daar de gevolgen van orkaan Irma met eigen ogen te aanschouwen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zondagmiddag (lokale tijd) op Curaçao gezegd.

  Plasterk sprak met de pers nadat hij in het Sint Elisabeth Hospitaal patiënten had gesproken die medische hulp nodig hadden na het overtrekken van Irma en naar Curaçao zijn overgebracht. Plasterk noemde dat bezoek heel indrukwekkend.

  Eerder bezochten de koning en Plasterk de meteorologische dienst in Curaçao en het marinecentrum Parera. Daarbij werden ze begeleid door de gouverneur van Curaçao en de minister-president. In het marinecentrum sprak Plasterk met brigade-generaal Peter-Jan de Vin over de inzet van troepen op Sint-Maarten. Plasterk: 'Ik heb het gevoel dat dat allemaal goed gaat. Maar wat er dan allemaal mogelijk is in de uitvoering ter plekke, dat is vers twee. Er is nog steeds gebrekkige communicatie. Er is feitelijk geen functionerend openbaar bestuur.'

  Plasterk reageerde op kritiek dat Nederland te weinig hulp zou leveren. Volgens hem had Nederland al voor de orkaan honderd mensen ter plekke. 'Daarna is dat rap opgebouwd. Ik ben onder de indruk van wat de mensen van Defensie en politie gedaan hebben.'

  Volgens hem zijn de plunderingen afgenomen. 'Maar je kunt nog steeds niet spreken van een veilige situatie. Op de hoofdkruispunten staan nu mensen die zichtbaar bewapend zijn. Maar in de buurten is dat niet voldoende doorgedrongen.'

 • Kevin Van der Auwera

  Meer dan miljoen mensen zonder stroom

  In Florida hebben zondagvoormiddag (plaatselijke tijd) ruim 1,3 miljoen mensen zonder stroom gezeten als gevolg van de doortocht in de deelstaat van de orkaan Irma. Leverancier Florida Power & Light heeft het euvel intussen voor 200.000 van hen verholpen.

  Irma zorgde in het zuiden van Florida vooral voor grote materiële schade: de inwoners waren ruim voor de passage van de orkaan naar veiliger oorden vertrokken.

  Het weerkundig centrum van Key West sprak van een 'extreem gevaarlijke en dodelijke' situatie in het gebied.Irma verplaatst zich uiterst traag, aan 15 km/uur, en dat is geen goed nieuws.

  Intussen staat ook het lagere stadsdeel van de miljoenenstad Miami onder water.

 • Kevin Van der Auwera

  16 Belgen vragen evacuatie

  Verschillende gezinnen hebben Buitenlandse Zaken gecontacteerd vanop Sint-Maarten, Tortola, Sint-Thomas en Sint-Bartholomeus. België werkt samen met de buurlanden om hen weer thuis te krijgen. Voor de Maagdeneilanden is het bijvoorbeeld Groot-Brittannië dat instaat voor de repatriëringen.

  Op Sint-Bartholomeus is de luchthaven intussen weer geopend voor commerciële vluchten, dus wellicht is daar geen evacuatie meer nodig.

  Buitenlandse Zaken staat in contact met verschillende ziekenhuizen, maar heeft voorlopig geen indicaties van Belgen bij de gewonden. Ons land kreeg ook nog geen officiële vraag om noodhulp. De bevoegde diensten hebben bij Europa wel duidelijk gemaakt wat België ter beschikking houdt aan noodhulp.

  Intussen is Irma aan land gegaan in de Verenigde Staten en het consulaat-generaal in Atlanta vraagt Belgen hun locatie door te geven via ConsubelAtlanta@gmail.com.

 • Kevin Van der Auwera

  Windsnelheden van 200 km/u: hoe voelt dat? (video)

  Een Amerikaanse tv-reporter die wilde weten hoe sterk de impact is van orkaan Irma heeft dat getest in een windtunnel. Irma haalt op dit moment maximale snelheden tot 215 km/u. Daarin werden de windsnelheden nagebootst van een orkaan van categorie 1 tot en met 3. Bij een windsnelheid van 193 km/u moest hij ermee ophouden omdat de wind te sterk werd om te blijven staan.

  Bekijk de beelden.

 • Kevin Van der Auwera

  Belgische touroperators laten kosteloos omboeken

  De Belgische touroperators TUI en Thomas Cook geven hun reizigers de mogelijkheid hun trip naar de door orkaan Irma getroffen regio kosteloos om te boeken naar een andere datum of een andere bestemming. TUI moest zaterdag de voorziene vlucht van Miami naar Brussel schrappen. Die vertrekt volgens de huidige planning pas dinsdag. Thomas Cook en Neckermann meldden eerder al dat omboeken mogelijk is voor iedereen die tussen nu en 17 september afreist. TUI weet pas maandag met zekerheid hoe de vluchten komende week zullen verlopen.

 • Kevin Van der Auwera

  Al drie doden door verkeersongevallen in Florida, meldt ABC

  In Monroe County, op de eilandengroep Florida Keys, kwam een man om het leven nadat hij door de orkaan de controle over het stuur van zijn vrachtwagen had verloren. Er vielen volgens ABC nog twee andere doden bij verkeersongevallen, maar details daarover geeft de Amerikaanse zender niet.

 • Kevin Van der Auwera

  Meer dan 500.000 huishoudens zitten intussen zonder stroom

  Dat meldt energiebedrijf FPL. Deskundigen verwachten dat uiteindelijk miljoenen huizen binnen afzienbare tijd het zonder stroom zullen moeten doen

 • Kevin Van der Auwera

  Overstromingen in Miami

  In delen van Miami, waar het hevigste nog moet komen, zijn nu al verscheidene delen overstroomd. Sommige lager gelegen delen van de metropool zijn, als gevolg van de stijging van het zeepeil, bijzonder kwetsbaar geworden voor overvloedige regenval.

 • Kevin Van der Auwera

  Irma bereikt Florida Keys

  De orkaan heeft omstreeks 7 à 7.30 uur zondagochtend plaatselijke tijd (13 à 13.30 uur Belgische tijd) het uiterste zuiden van de Amerikaanse staat Florida bereikt. Met windsnelheden tot 215 km/uur zette Irma voet aan land op de eilandengroep Florida Keys. Dat meldt het Amerikaanse National Weather Service (NWS).

  Irma is nog steeds een orkaan van categorie vier en brengt ook hevige regen met zich mee. Het NHC verwacht golven tot 4,5 meter hoog.

  Irma verplaatst zich vrij traag, aan een snelheid van 13 à 15 km/uur. Mogelijk bereikt de orkaan pas maandagochtend (Belgische tijd) de stad Tampa.

  Op Twitter geeft het NWS tal van tips aan de bevolking van Florida. 'Als je toch nog hier bent, ga dan naar binnen en blijf weg van de ramen', aldus de Amerikaanse weerdienst.

  Bekijk een live cam in Miami, waar Irma in de komende uren nog harder zal toeslaan, via The Washington Post:

 • Kevin Van der Auwera

  Sheriff Pasco: 'Schiet niet op Irma'

  Het Sheriff's Office van Pasco, Florida geeft via Twitter nog goede raad mee...

 • Kevin Van der Auwera

  Wanneer gaat Irma aan land in Florida?

  Het zuiden van Florida voelt het oog van Irma stilaan komen. De storm beweegt zeer traag en zal volgens de verwachtingen tussen zeven en acht uur lokale tijd (13 en 14 uur Belgische tijd) met volle sterkte over de Keys trekken, maar nu al ervaren ze daar de voorbode met felle rukwinden en zware regenval.

 • Kevin Van der Auwera

  Nederlandse koning Willem-Alexander onderweg naar Curaçao

  Samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties brengt hij daar onder meer een bezoek aan een ziekenhuis waar slachtoffers van orkaan Irma zijn binnengebracht. De twee worden op Curaçao geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De koning had al aangegeven dat hij tijdens zijn bezoek niemand in de weg wil lopen.

 • Kevin Van der Auwera

  Orkaan Jose laat Sint-Maarten links liggen

  Het is volgens waarnemers wel nog afwachten hoeveel schade de storm op het eiland heeft aangericht, nadat orkaan Irma het eiland grotendeels al had verwoest. 'Sint-Maarten is een totale chaos. Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren', zegt de Nederlandse commandant André van der Kamp. Met de komst van orkaan José zaterdag is het Nederlandse schip de Pelikaan weer teruggegaan naar Curaçao. De Zeeland ging uit veiligheidsoverwegingen enkele tientallen kilometers uit de kust om de tropische storm af te wachten. Daarbij bleven bewapende mariniers en medisch personeel aan land.

  Om de noodhulp op Sint-Maarten weer te hervatten, probeert de commandant opnieuw contact te maken met het eiland. 'We hopen dat nieuwe schade meevalt', laat hij weten nadat José is gepasseerd. Volgens Van der Kamp hebben zijn mariniers meegeholpen de orde op het eiland te herstellen en zullen ze dat voorlopig blijven doen. De plunderingen die vrijdag en zaterdag nog bezig waren, noemde Van der Kamp incidenten. 'Zoals ik het zie, is het eiland grotendeels onder controle.'

  José liet ook Barbuda, een klein eiland dat quasi vernield werd door Irma, links liggen. Het merendeel van de 1.800 inwoners waren na Irma op tijd geëvacueerd naar het nabij gelegen eiland Antigua. Volgens de premier is 95 procent van de woningen op Barbuda vernield. Er kwam één persoon om het leven.

 • Kevin Van der Auwera

  Al meer dan 280.000 huishoudens zonder stroom

  De tijd voor evacuaties en voorbereidingen zit er op, zeggen de Amerikaanse ordediensten. Irma bereikt zondag windsnelheden tot 210 kilometer per uur, aldus het Amerikaanse National Weather Service, en zal aan land komen op de eilandengroep Florida Keys. Deskundigen verwachten dat de wind nog in snelheid zal toenemen, er zal overvloedige regen vallen en de wateroverlast zal aanzienlijk zijn.

Onze partners