Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Irma afgezwakt tot tropische storm

Irma is geen orkaan meer, maar een tropische storm. Het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami heeft de eerder in het vooruitzicht gestelde "degradering" maandagmiddag om 14.00 uur Belgische tijd bekendgemaakt.

Ondanks de lagere status blaast de wind bij Irma nog altijd aan 110 km per uur, of dicht bij (minimale) orkaankracht. Het natuurgeweld verplaatst zich aan 30 km per uur in noordnoordwestelijke richting. Irma's oog bevond zich om 14.00 uur 170 km ten noorden van de stad Tampa in Florida.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Meer dan 5,7 miljoen huishoudens in Florida zonder stroom

De orkaan Irma heeft ervoor gezorgd dat meer dan 5,7 miljoen huishoudens in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Florida zonder stroom zit, zo heeft de rampenbestrijdingsdienst maandag meegedeeld.

Dat betekent dat 58 procent van de huishoudens geen elekriciteit heeft. Gouverneur Rick Scott heeft inwoners, die zich met een private generator behelpen, via Twitter opgeroepen die veilig op te stellen: vijf meter van de woning verwijderd, de benzine ver af van mogelijke ontstekingsbronnen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Irma zwakt af tot categorie 1

Irma is maandag afgezwakt tot een orkaan van categorie 1 of de laagste op de Saffir-Simpsonschaal, zo heeft het Amerikaanse Nationaal Orkaan Centrum (NHC) in Miami meegedeeld.

Categorie 1 impliceert een windsnelheid van 135 km per uur, met nog krachtiger rukwinden. Het natuurgeweld bevond zich maandag omstreeks 08.00 uur Belgische tijd op 40 km ten noordoosten van de stad Tampa in Florida en bewoog zich in noordnoordwestelijke richting voort aan 24 km per uur.

Het NHC verwacht dat Irma de loop van de dag zal degraderen tot een tropische storm, wat boven het noorden van Florida of het zuiden van Georgia zou gebeuren.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

dieven maken gebruik van chaos orkaan

Volgens Amerikaanse media hebben dieven in meerdere steden in Florida gebruikgemaakt van de chaos die orkaan Irma aanricht, om winkels te plunderen en in te breken in huizen. Er worden ook veel gewapende overvallen gemeld, klinkt het.

In de stad Weston zou een zeventienjarige dief door een veiligheidsagent zijn neergeschoten. De tiener werd naar het ziekenhuis overgebracht, zijn handlangers werden ingerekend. Ook bij andere gemelde incidenten zijn de daders vaak jongeren die zich in groep organiseren. Tv-zender NBC kon een diefstal zelfs op beeld vatten en maakte melding van meerdere verdachten die zijn opgepakt wegens plunderingen.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Meer dan 12.000 vluchten afgeschaft

Door orkaan Irma zijn wereldwijd al meer dan 12.000 vluchten afgeschaft. Alleen al in de Amerikaanse staat Florida, waar de orkaan zondag aan land kwam, gaat het om ruim 9.000 geschrapte vluchten, onder meer op de luchthavens van Miami, Orlando en Tampa. Daarnaast werden ook heel wat intercontinentale vluchten afgeschaft, zo berichtten lokale media.

Irma, afgezwakt tot categorie 2, kwam zondag in de buurt van Naples aan land. In de kuststad is het waterpeil aanzienlijk gestegen, met meer dan twee meter in anderhalf uur, zegt het nationaal orkaancentrum (NHC). Er werden ook windstoten tot 229 kilometer per uur waargenomen. Het NHC waarschuwt dan ook voor stormvloeden in het zog van Irma, die in noordelijke richting langs de westkust raast.

Onder meer in Miami en Key West wordt al veel schade gemeld. Op sociale media verschijnen beelden van overstroomde straten en is ook een hijskraan die door de kracht van de wind ronddraait.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Nederlandse koning vertrekt maandag naar Sint-Maarten

De Nederlandse koning Willem-Alexander vertrekt maandag naar de Nederlandse eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba in de Caraïben, om daar de gevolgen van orkaan Irma met eigen ogen te aanschouwen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zondagmiddag (lokale tijd) op Curaçao gezegd.

Plasterk sprak met de pers nadat hij in het Sint Elisabeth Hospitaal patiënten had gesproken die medische hulp nodig hadden na het overtrekken van Irma en naar Curaçao zijn overgebracht. Plasterk noemde dat bezoek heel indrukwekkend.

Eerder bezochten de koning en Plasterk de meteorologische dienst in Curaçao en het marinecentrum Parera. Daarbij werden ze begeleid door de gouverneur van Curaçao en de minister-president. In het marinecentrum sprak Plasterk met brigade-generaal Peter-Jan de Vin over de inzet van troepen op Sint-Maarten. Plasterk: 'Ik heb het gevoel dat dat allemaal goed gaat. Maar wat er dan allemaal mogelijk is in de uitvoering ter plekke, dat is vers twee. Er is nog steeds gebrekkige communicatie. Er is feitelijk geen functionerend openbaar bestuur.'

Plasterk reageerde op kritiek dat Nederland te weinig hulp zou leveren. Volgens hem had Nederland al voor de orkaan honderd mensen ter plekke. 'Daarna is dat rap opgebouwd. Ik ben onder de indruk van wat de mensen van Defensie en politie gedaan hebben.'

Volgens hem zijn de plunderingen afgenomen. 'Maar je kunt nog steeds niet spreken van een veilige situatie. Op de hoofdkruispunten staan nu mensen die zichtbaar bewapend zijn. Maar in de buurten is dat niet voldoende doorgedrongen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Meer dan miljoen mensen zonder stroom

In Florida hebben zondagvoormiddag (plaatselijke tijd) ruim 1,3 miljoen mensen zonder stroom gezeten als gevolg van de doortocht in de deelstaat van de orkaan Irma. Leverancier Florida Power & Light heeft het euvel intussen voor 200.000 van hen verholpen.

Irma zorgde in het zuiden van Florida vooral voor grote materiële schade: de inwoners waren ruim voor de passage van de orkaan naar veiliger oorden vertrokken.

Het weerkundig centrum van Key West sprak van een 'extreem gevaarlijke en dodelijke' situatie in het gebied.Irma verplaatst zich uiterst traag, aan 15 km/uur, en dat is geen goed nieuws.

Intussen staat ook het lagere stadsdeel van de miljoenenstad Miami onder water.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

16 Belgen vragen evacuatie

Verschillende gezinnen hebben Buitenlandse Zaken gecontacteerd vanop Sint-Maarten, Tortola, Sint-Thomas en Sint-Bartholomeus. België werkt samen met de buurlanden om hen weer thuis te krijgen. Voor de Maagdeneilanden is het bijvoorbeeld Groot-Brittannië dat instaat voor de repatriëringen.

Op Sint-Bartholomeus is de luchthaven intussen weer geopend voor commerciële vluchten, dus wellicht is daar geen evacuatie meer nodig.

Buitenlandse Zaken staat in contact met verschillende ziekenhuizen, maar heeft voorlopig geen indicaties van Belgen bij de gewonden. Ons land kreeg ook nog geen officiële vraag om noodhulp. De bevoegde diensten hebben bij Europa wel duidelijk gemaakt wat België ter beschikking houdt aan noodhulp.

Intussen is Irma aan land gegaan in de Verenigde Staten en het consulaat-generaal in Atlanta vraagt Belgen hun locatie door te geven via ConsubelAtlanta@gmail.com.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

In beeld: Irma wervelt over Florida

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Windsnelheden van 200 km/u: hoe voelt dat? (video)

Een Amerikaanse tv-reporter die wilde weten hoe sterk de impact is van orkaan Irma heeft dat getest in een windtunnel. Irma haalt op dit moment maximale snelheden tot 215 km/u. Daarin werden de windsnelheden nagebootst van een orkaan van categorie 1 tot en met 3. Bij een windsnelheid van 193 km/u moest hij ermee ophouden omdat de wind te sterk werd om te blijven staan.

Bekijk de beelden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Belgische touroperators laten kosteloos omboeken

De Belgische touroperators TUI en Thomas Cook geven hun reizigers de mogelijkheid hun trip naar de door orkaan Irma getroffen regio kosteloos om te boeken naar een andere datum of een andere bestemming. TUI moest zaterdag de voorziene vlucht van Miami naar Brussel schrappen. Die vertrekt volgens de huidige planning pas dinsdag. Thomas Cook en Neckermann meldden eerder al dat omboeken mogelijk is voor iedereen die tussen nu en 17 september afreist. TUI weet pas maandag met zekerheid hoe de vluchten komende week zullen verlopen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Al drie doden door verkeersongevallen in Florida, meldt ABC

In Monroe County, op de eilandengroep Florida Keys, kwam een man om het leven nadat hij door de orkaan de controle over het stuur van zijn vrachtwagen had verloren. Er vielen volgens ABC nog twee andere doden bij verkeersongevallen, maar details daarover geeft de Amerikaanse zender niet.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Meer dan 500.000 huishoudens zitten intussen zonder stroom

Dat meldt energiebedrijf FPL. Deskundigen verwachten dat uiteindelijk miljoenen huizen binnen afzienbare tijd het zonder stroom zullen moeten doen

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Overstromingen in Miami

In delen van Miami, waar het hevigste nog moet komen, zijn nu al verscheidene delen overstroomd. Sommige lager gelegen delen van de metropool zijn, als gevolg van de stijging van het zeepeil, bijzonder kwetsbaar geworden voor overvloedige regenval.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Irma bereikt Florida Keys

De orkaan heeft omstreeks 7 à 7.30 uur zondagochtend plaatselijke tijd (13 à 13.30 uur Belgische tijd) het uiterste zuiden van de Amerikaanse staat Florida bereikt. Met windsnelheden tot 215 km/uur zette Irma voet aan land op de eilandengroep Florida Keys. Dat meldt het Amerikaanse National Weather Service (NWS).

Irma is nog steeds een orkaan van categorie vier en brengt ook hevige regen met zich mee. Het NHC verwacht golven tot 4,5 meter hoog.

Irma verplaatst zich vrij traag, aan een snelheid van 13 à 15 km/uur. Mogelijk bereikt de orkaan pas maandagochtend (Belgische tijd) de stad Tampa.

Op Twitter geeft het NWS tal van tips aan de bevolking van Florida. 'Als je toch nog hier bent, ga dan naar binnen en blijf weg van de ramen', aldus de Amerikaanse weerdienst.

Bekijk een live cam in Miami, waar Irma in de komende uren nog harder zal toeslaan, via The Washington Post:

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Sheriff Pasco: 'Schiet niet op Irma'

Het Sheriff's Office van Pasco, Florida geeft via Twitter nog goede raad mee...

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wanneer gaat Irma aan land in Florida?

Het zuiden van Florida voelt het oog van Irma stilaan komen. De storm beweegt zeer traag en zal volgens de verwachtingen tussen zeven en acht uur lokale tijd (13 en 14 uur Belgische tijd) met volle sterkte over de Keys trekken, maar nu al ervaren ze daar de voorbode met felle rukwinden en zware regenval.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nederlandse koning Willem-Alexander onderweg naar Curaçao

Samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties brengt hij daar onder meer een bezoek aan een ziekenhuis waar slachtoffers van orkaan Irma zijn binnengebracht. De twee worden op Curaçao geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius. De koning had al aangegeven dat hij tijdens zijn bezoek niemand in de weg wil lopen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Orkaan Jose laat Sint-Maarten links liggen

Het is volgens waarnemers wel nog afwachten hoeveel schade de storm op het eiland heeft aangericht, nadat orkaan Irma het eiland grotendeels al had verwoest. 'Sint-Maarten is een totale chaos. Er is heel veel schade aan gebouwen en huizen. Hier is veel hulp nodig. Defensie levert noodhulp, maar daarna moet nog heel veel gebeuren', zegt de Nederlandse commandant André van der Kamp. Met de komst van orkaan José zaterdag is het Nederlandse schip de Pelikaan weer teruggegaan naar Curaçao. De Zeeland ging uit veiligheidsoverwegingen enkele tientallen kilometers uit de kust om de tropische storm af te wachten. Daarbij bleven bewapende mariniers en medisch personeel aan land.

Om de noodhulp op Sint-Maarten weer te hervatten, probeert de commandant opnieuw contact te maken met het eiland. 'We hopen dat nieuwe schade meevalt', laat hij weten nadat José is gepasseerd. Volgens Van der Kamp hebben zijn mariniers meegeholpen de orde op het eiland te herstellen en zullen ze dat voorlopig blijven doen. De plunderingen die vrijdag en zaterdag nog bezig waren, noemde Van der Kamp incidenten. 'Zoals ik het zie, is het eiland grotendeels onder controle.'

José liet ook Barbuda, een klein eiland dat quasi vernield werd door Irma, links liggen. Het merendeel van de 1.800 inwoners waren na Irma op tijd geëvacueerd naar het nabij gelegen eiland Antigua. Volgens de premier is 95 procent van de woningen op Barbuda vernield. Er kwam één persoon om het leven.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Al meer dan 280.000 huishoudens zonder stroom

De tijd voor evacuaties en voorbereidingen zit er op, zeggen de Amerikaanse ordediensten. Irma bereikt zondag windsnelheden tot 210 kilometer per uur, aldus het Amerikaanse National Weather Service, en zal aan land komen op de eilandengroep Florida Keys. Deskundigen verwachten dat de wind nog in snelheid zal toenemen, er zal overvloedige regen vallen en de wateroverlast zal aanzienlijk zijn.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vreemde beelden uit Bahama's: 'Waar is de oceaan?'

Bewoners van de Bahama's, waar het oog van orkaan Irma rakelings langs scheerde, konden hun ogen niet geloven toen ze zagen dat het zeewater plots weg was, tot zover ze konden zien. Dat het zeewater terugtrekt is echter een natuurlijk bijverschijnsel van de passage van de orkaan, al gaat het hier om een extreme vorm.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

De financiële tol van het orkaangeweld

Orkaan Irma kan de 'duurste' orkaan ooit worden in de Verenigde Staten, zo berekende persbureau Bloomberg. En dat dreigt ook gevolgen te hebben voor de Belgische woonverzekering, zegt verzekeringsfederatie Assuralia. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Live cam in Fort Lauderdale

Orkaan Irma komt in volgende uren langzaam maar zeker aan land in het zuiden van Florida. Vanaf de namiddag zou het natuurgeweld op volle kracht over het land moeten razen. Meer dan 6,5 miljoen mensen worden opgeroepen zich in veiligheid te brengen. Wie dat niet heeft gedaan, kan geen aanspraak meer op hulp maken.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Irma wordt opnieuw krachtiger

Terwijl de orkaan richting de Florida Keys trekt, heeft hij opnieuw aan kracht gewonnen. Irma wordt nu weer ingedeeld in categorie 4, dat betekent windsnelheden tussen 200 en 250 kilometer per uur.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Samenvatting: eerder west dan oost, maar 'levensbedreigend' voor Florida

Heel traag vordert de orkaan Irma van Cuba naar Florida. Het traject is nog niet helemaal duidelijk, maar wel is het pad volgens experts verschoven van de oostkust van Florida naar de westkust, maar zou vervolgens van zuid naar noord door de staat trekken. Miami, aan de oostkust, zou minder zwaar geraakt worden, maar Tampa erger.

Volgens de gouverneur van de staat, Rick Scott, zullen plaatselijk stormgolven van 4,5 meter het land overspoelen. Windstoten kunnen oplopen tot 240 kilometer per uur. De orkaan kan gepaard gaan met zware regenval.

Er zijn intussen wellicht 6 miljoen inwoners van Florida (bevolking 21 miljoen) geëvacueerd, en 70.000 zijn in schuilplaatsen ondergebracht. 76.000 mensen zitten al zonder stroom nog voor de orkaan aan land is gekomen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Cuba: grote schade, maar geen melding van slachtoffers

Delen van Cuba, met name de provincies Camagüey en Ciego de Avila, hebben zware schade opgelopen door de orkaan Irma en zijn deels van de buitenwereld afgesneden. Volgens eerste officiële bulletins is de schade groot, maar er wordt geen melding gemaakt van dodelijke slachtoffers.

Aan de noordkust van Cuba werden golven van zeven meter hoog gemeten.

De orkaan heeft Cuba verlaten en is op weg naar Florida.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Nu al 76.000 zonder elektriciteit in Florida

Nog voor orkaan Irma Florida bereikt, zitten al 76.000 mensen zonder elektricteit. Dat heeft gouverneur Rick Scott bekendgemaakt. Zware windstoten en hevige regens liggen aan de basis van pannes.

FEMA, de federale hulporganisatie, heeft voorspeld dat de orkaan tot 5 miljoen mensen in Florida zonder stroom zal zetten, wellicht voor meerdere daden. Als dat klopt, wordt het de grootste stroompanne in de geschiedenis van het land, meldt CNN.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Florida: 70.000 mensen in schuilplaatsen

Orkaan Irma bevindt zich op 175 km van Key West, het zuidelijkste punt van de staat Florida. Als de orkaan haar huidige snelheid aanhoudt, zal ze over 12-12 uur de kust bereiken.

Gouverneur Rick Scott laat weten dat al 70.000 mensen in schuilplaatsen zijn ondergebracht. Daarnaast hebben naar schatting zes miljoen mensen hun woonplaats geëvacueerd, dat is ongeveer 30 procent van de totale bevolking van de staat, die 21 miljoen inwoners telt. Volgens de gouverneur zal heel de staat in meer of mindere mate worden getroffen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Koning Willem-Alexander bezoekt slachtoffers Irma op Curaçao

De Nederlandse koning Willem-Alexander komt vandaag op Curaçao in de Antillen aan, samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze zullen onder meer een bezoek brengen aan een ziekenhuis waar slachtoffers van orkaan Irma zijn binnengebracht.

De twee worden volgens Belga op Curaçao geïnformeerd over de hulpverlening die vanaf het eiland wordt verleend. Daar wordt ook bekeken of en wanneer een bezoek mogelijk is aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De koning had al aangegeven dat hij tijdens zijn bezoek niemand in de weg wil lopen.

Woensdag al had het koningspaar via Facebook laten weten mee te leven met iedereen die getroffen is door de orkaan.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

De recentste voorspelling: Irma komt pas zondagnamiddag aan land

Volgens de berekeningen van de Nationale Meteorologische Dienst, die de krant Miami Herald publiceert, wordt de orkaan pas rond 14 uur plaatselijke tijd (20 u in België) over het schiereiland van Florida verwacht. Hij zal enkele uren eerder over de Keys razen. Volgens de Miami Herald verplaatst de orkaan zich met een snelheid van niet eens 15 kilometer per uur, en zal hij aan dat tempo heel langzaam over Florida en later over de staat Georgia schuiven.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Gouverneur Scott: 'Dit heeft niemand al gezien'

De gouverneur van Florida, Rick Scott, roept de bevolking tijdens een persbijeenkomst nog eens op in te gaan op de oproep tot evacuatie of tot verhuis naar een van 400 voorziene opvangcentra. Hij schetst een dramatisch beeld van een onuitgegeven orkaan: 'Ik denk niet dat iemand die vandaag leeft ooit zoiets gezien heeft - met stormgolven die 4,5 meter boven het normale niveau uitkomen'.

Dat soort golven wordt voorspeld voor de zuidwestkust van de staat. Dat betekent, zegt hij, dat bijvoorbeeld in zijn woonplaats, Naples, het zeewater over daken zal spoelen alvorens weg te trekken.

Hij maakt zich ook zorgen over de massale regen die voorspeld wordt voor onder meer de Keys, een eiland aan het zuiden van de staat.

'Dit is jullie laatste kans om jullie in veiligheid te brengen'.

De orkaan zou de Keys zondagochtend bereiken (tegen de middag Belgische tijd) en enkele uren later het vasteland. Die voorspelde tijden zijn nog onzeker omdat ze afhangen van een voorspelde koerswijziging van de orkaan, die al een tijdje op zich laat wachten.

Hoewel de orkaan nog moet al 25.000 mensen in de staat zonder elektriciteit. De zware regenval en de felle winden die aan de orkaan voorafgaan, hebben voor pannes gezorgd.

Volgens federale hulporganisatie FEMA dreigen de komende dagen 5 miljoen mensen in de staat hun elektriciteit te verliezen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

FEMA-baas: 5 miljoen mensen in Florida dreigen elektriciteit te verliezen

In gesprek met CNN zegt Brock Long, de directeur van de overkoepelende en coördinerende noodhulporganisatie FEMA, dat tot 5 miljoen mensen in Florida mogelijk meerdere dagen zonder elektriciteit zullen vallen. Orkaan Irma zal over grote delen van de staat averij aanrichten, vreest hij, van zuid naar noord. Na overleg met de elektriciteitsmaatschappijen komt hij tot de schatting van 5 miljoen bewoners, die hun elektriciteit zullen kwijtgeraken. Voor bewoners van de Keys, die niet zijn ingegaan op de oproepen tot evacuatie, was zijn boodschap nog scherper: 'Jullie staan er alleen voor'.

De Keys is een via een brug met het vasteland verbonden eiland.

Een van de bewoners die zonder elektriciteit dreigt te vallen had al een dringende opgaaf: zoveel mogelijk roomijs verorberen alvorens het begint te smelten.

De orkaan zou eerst de oostkust van de staat treffen, nu eerder de westkust. Hij zou land tussen van het zuiden tot het noorden van de staat.

FEMA heeft in de mate van het mogelijke de noodhulp verplaatst van oostkust naar westkust, maar ten dele is het te laat voor grote verplaatsingen, aldus Long. Ook FEMA moet nu eerst de orkaan laten passeren alvorens verdere actie te ondernemen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

José geeft Sint-Maarten 'geen genadeklap'

Het lijkt erop dat het door orkaan Irma geteisterde Sint-Maarten een nieuwe orkaan bespaard wordt. Orkaan José laat het eiland links liggen en verwijdert zich in noord-noordwestelijke richting. Dat meldt Belga op basis van een tweet van de Nederlandse meteoroloog Reinier van den Berg. 'Weinig impact. Geen genadeklap', aldus Van den Berg.

Voor Sint-Maarten geldt geen orkaanwaarschuwing meer, alleen een waarschuwing voor een tropische storm. Voor Saba en Sint-Eustatius geldt helemaal geen waarschwuing meer, zo blijkt uit een update van het Amerikaanse National Hurricane Center.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Livestreams vanuit Miami

Op het internet circuleren intussen al verschillende live cams om de komst van orkaan Irma te volgen, zoals deze vanuit een appartement in Miami

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Florida: meer dan kwart van bevolking opgeroepen te evacueren

In de Amerikaanse deelstaat Florida heeft de overheid, zo blijkt uit nieuwe cijfers, in totaal 6,3 miljoen mensen gevraagd zich voor de gevaarlijke orkaan Irma in veiligheid te brengen. Dat is meer dan een kwart van de totale bevolking. De orkaan heeft op zijn tocht naar Florida weliswaar aan kracht ingeboet, maar geldt nog steeds als extreem gevaarlijk.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zes doden in Britse overzeese gebieden

Bij de doortocht van orkaan Irma zijn in de Britse overzeese gebieden minstens zes doden gevallen, zo meldt de plaatselijke overheid. Vijf doden vielen er op de Britse Maagdeneilanden, één in de archipel van Anguilla. De materiële schade is enorm, meldde de plaatselijke politie.

Na de passage van Irma is het gebied nog niet uit de zorgen, want haar opvolger, de orkaan Jose, is nu op komst.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Irma zwakt af tot categorie 3 (maar zal wellicht weer sterker worden)

Orkaan Irma heeft boven de noordkust van Cuba wat aan kracht ingeboet en is gedowngraded van categorie 4 naar categorie 3. Dat heeft het Amerikaanse NHC (National Hurricane Center) meegedeeld. Irma bereikt nog steeds windsnelheden tot 205 kilometer per uur.

Het NHC vermoedt voorts dat Irma op haar weg naar Florida weer krachtiger zal worden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gevolgen voor Belgen: Tui schrapt vlucht, Thomas Cook rondreis

De doortocht van meerdere orkanen door het Caribische gebied heeft ook gevolgen voor de Belgische toeristen. Zo moet TUI Fly zijn vlucht van Miami naar Brussel noodgedwongen uitstellen van zaterdag tot dinsdag. Thomas Cook schrapt een rondreis door Cuba.

Omdat de luchthaven van Miami zaterdag gesloten is vroeg TUI Fly om uitzonderlijk te mogen uitwijken naar Orlando Sanford, maar dat werd geweigerd. Ook die luchthaven heeft intussen immers de deuren gesloten. De terugvlucht naar België zal ten vroegste dinsdag worden uitgevoerd vanuit Orlando. TUI doet naar eigen zeggen al het mogelijke om de reizigers ter plaatse op te vangen.

Thomas Cook en submerk Neckermann laten weten dat de reizigers in Florida werden ondergebracht in hotels die zich verder weg van het pad van de orkaan bevinden. Wie de komende week nog moet vertrekken kreeg de kans die trip uit te stellen of te annuleren. Volgens Thomas Cook gingen de meeste reizigers op dat aanbod in. Ook wie tussen nu en 17 september afreist naar Cuba met Thomas Cook of Neckermann kan die reis kosteloos annuleren of wijzigen. De geplande rondreis van 12 september wordt geannuleerd

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Orkaan Jose: grote kans op aardverschuivingen op Saba

De orkaan José kan aardverschuivingen veroorzaken op het Nederlandse eiland Saba. Daarom worden mensen van lager gelegen plekken gehaald en naar hoger gelegen delen van het eiland gebracht. Het Rode Kruis waarschuwt ook dat Saba nog maar voor twee dagen drinkwater en voor een paar dagen aan voedsel heeft.

De inwoners en huizen op Saba bleven redelijk gespaard door orkaan Irma. 'Regen en wind hebben echter veel bomen weggevaagd. Heuvels zijn daardoor kwetsbaar voor modderstromen', aldus het Rode Kruis.

De volgende orkaan, José, trekt in de loop van zaterdag over het gebied. Saba is het kleinste Nederlandse eiland in het Caraibische gebied. Het bestaat uit een vulkaan die bijna 900 meter boven zee uittorent. Op de flanken daarvan wonen ongeveer 2.000 mensen. De belangrijkste dorpen op het eiland zijn The Bottom, Windwardside, Hell's Gate en St. Johns.

Saba en buureiland Sint-Eustatius liggen ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Sint-Maarten. Saba is alleen bereikbaar via een kleine haven en een klein vliegveld. Dat maakt het moeilijk om voorraden te brengen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Noodtoestand uitgeroepen op Sint-Maarten

Op Sint-Maarten is officieel sinds enkele uren de noodtoestand van kracht. Dat heeft premier William Marlin op de lokale radio gezegd. De politie krijgt daardoor meer bevoegdheden om op te treden. Er zijn plunderingen op het eiland.

Marlin riep bewoners op thuis te blijven en niet de straat op te gaan. Nederlandse militairen en marechaussees en milities van Aruba en Curaçao helpen mee de orde te herstellen op het eiland. Dat heeft de hoogste prioriteit, aldus de Koninklijke Marine via sociale media.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Windsnelheden tot 250 km/u op Cuba

Orkaan Irma is opnieuw afgezwakt naar categorie 4 en raast over Cuba, met windsnelheden tot 250 km/uur. De orkaan ging zaterdag omstreeks 23 uur plaatselijke tijd aan land in Cuba en bevindt zich nu boven het noordoosten van Cuba. Irma haalt hoge windsnelheden maar trekt slechts langzaam, aan 19 km/uur, voorbij. Tegen zaterdagavond (plaatselijke tijd) zal de koers van Irma noordelijker trekken om zondagochtend Florida te bereiken.

Bij de doortocht van Irma in de Caraïben vielen al zeker 22 dodelijke slachtoffers. Voorlopig lijkt de schade op Cuba en de Bahama's nog mee te vallen, aldus de autoriteiten.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Hoe de orkanen ook de Belgische woonverzekering duurder kunnen maken

Als tropische stormen vernieling zaaien in de VS, dreigen ze ook de Belgische woonverzekering duurder te maken omdat klanten van Belgische verzekeraars schade oplopen in de VS. 'Heel wat bedrijven in ons land zijn actief aan de andere kant van de oceaan', zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van verzekeringsfederatie Assuraliain in Het Laatste Nieuws.

Maar met elke grote overstroming stijgt ook de kans dat Belgische verzekeraars duurdere tarieven moeten betalen aan hun herverzekeraars. 'Verzekeringsmaatschappijen hebben zelf de verplichting zich in te dekken, door voldoende kapitaal aan te houden en verzekeringen af te sluiten bij herverzekeraars', legt Robyns uit. 'En die zijn vaak erg internationaal actief. Suisse Re en Munich Re bijvoorbeeld, de voornaamste herverzekeraars voor de Belgische markt, hebben een aandeel in elk groot schadegeval.'

/
© /
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nederlands vliegtuig met hulpgoederen naar rampgebied

Een Nederlandse vliegtuig met hulpgoederen is zaterdag op weg naar Curaçao. Het KLM-toestel vertrok zaterdagochtend van Schiphol en is door het Rode Kruis gevuld met 60 ton aan dekzeilen, jerrycans, generatoren en ander materieel. De goederen zijn betaald met geld dat is binnengekomen op giro 5125 van het Rode Kruis, aldus een woordvoerder. De verwachting is dat het toestel zaterdagavond op Curaçao aankomt. De goederen worden dan met behulp van defensie overgebracht naar Sint-Maarten. Volgens de woordvoerder zijn er 5.800 dekzeilen, 9.000 jerrycans, 2.000 keukensets, vier generatoren en acht zonnepanelen aan boord. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Orkaan Katia: voorlopig geen schade in Mexico

Orkaan Katia is tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag (plaatselijke tijd) aan land gegaan in Mexico. Katia is aangekomen in Tecolutla, in het noorden van het land, in de staat Veracruz in de Golf van Mexico. Voorlopig is er geen grote schade, meldt het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum. Katia, aanvankelijk van categorie 2, is intussen een orkaan van categorie 1 en haalde windsnelheden tot 120 km per uur. De Mexicaanse regering heeft het leger ingezet om de noodlijdende bevolking in de Golf van Mexico te helpen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Duurste' orkaan ooit

Volgens persbureau Bloomberg kan Irma de 'duurste' orkaan ooit worden in de Amerikaanse geschiedenis. Het financieel persbureau rekende uit dat de orkaan tot 200 miljard dollar (166 miljard euro) aan schade kan berokkenen.

Een Franse verzekeraar schat dat de schade op de eilandjes Saint-Barthélemy en Saint-Martin alleen al 1,2 miljard euro kost.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Jose mogelijk rakelings langs Sint-Maarten'

Het ziet er naar uit dat de orkaan José, die richting Sint-Maarten raast, een iets noordelijker koers zal volgen dan waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor wat kleiner zijn, meldt het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI).

Vermoedelijk trekt José in de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd) dus niet over, maar rakelings langs het eiland. Op de Bovenwindse Eilanden zal de nieuwe orkaan veel regen en veel wind meebrengen, maar op basis van de huidige informatie minder dan Irma, aldus het Nederlandse weerinstituut.

Enkele mensen die in hotels en woningen op Sint-Maarten aan het plunderen waren, zijn opgepakt. Maar volgens de bevolking is er grote behoefte aan meer agenten en militairen.

José is nu van de vierde categorie, maar ontwikkelt zich mogelijk tot categorie vijf. Het natuurgeweld genereert windsnelheden tot 240 km per uur. José beweegt zich in de slipstream van de orkaan Irma aan 30 km per uur in west-noordwestelijke richting, zegt het NHC.

Lees ook: Harvey, Irma, Jose en Katia: niet het aantal orkanen, wel hun kracht is bijzonder

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: oproep van Trump aan bevolking

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zes miljoen mensen in Florida moeten huizen verlaten

De ordediensten in Florida roepen alle 6 miljoen inwoners van het zuiden van de staat, meer dan een kwart van de totale bevolking van Florida, op om hun huizen dringend te verlaten. De gouverneur van Florida, Rick Scott, riep alle inwoners op hun bezittingen in te pakken en hun woningen te verlaten. Scott bestempelde Irma als 'de gevaarlijkste en grootste storm die Florida ooit heeft gekend'. Vooral de inwoners van de kustgebieden lopen gevaar door de verwachte overstromingen.

'Niets is belangrijker dan de veiligheid van de bevolking', voegde president Donald Trump er aan toe.

De wegen naar het noorden van Florida zitten zaterdag vol met mensen die daar veiligheid zoeken. In de staat wonen zowat 20 miljoen mensen. Ook een groot deel van de inwoners in de naburige staat Georgia moeten hun woning verlaten.

De reddingsdiensten kunnen geen hulp bieden tijdens de storm, waarschuwde Scott. 'Dit is een catastrofale storm die we nooit eerder in onze staat hebben meegemaakt. We kunnen uw huis heropbouwen, maar niet uw leven.'

De Verenigde Naties schatten in dat liefst 37 miljoen mensen getroffen kunnen worden door Irma.

AFP
© AFP
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook orkaan Katia aan land in Mexico, Jose nadert categorie vijf

Orkaan Katia is aan land gegaan in Mexico, meldt het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum. Katia is aangekomen in Tecolutla, in het noorden van het land, in de staat Veracruz in de Golf van Mexico. Katia is een orkaan van categorie 1 en haalde windsnelheden tot 120 km per uur. Het zuiden van Mexico werd donderdag bovendien getroffen door een zware aardbeving. Daarbij zijn minstens 60 doden gevallen.

Intussen nadert orkaan Jose, die min of meer het spoor van Irma volgt, in kracht categorie vijf, de hoogste. Een aantal eilanden die door Irma zijn verwoest, riskeren er opnieuw flink van langs te krijgen. Er is een orkaanwaarschuwing van kracht voor Barbuda, Anguilla, Sint-Maarten en Saint-Barthélemy (ook bekend als Saint Barts).

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Orkaan, opnieuw vijfde categorie, aan land in Cuba

Orkaan Irma is opnieuw opgewaardeerd tot de vijfde en dus zwaarste categorie. Dat zeggen de Amerikaanse weerdiensten. De orkaan is overigens zaterdagochtend omstreeks 23 uur plaatselijke tijd aan land gegaan in Cuba. Daar werden windstoten van 260 kilometer per uur gemeten.

Bij de doortocht van Irma in de Caraïben zijn al zeker 19 dodelijke slachtoffers geteld.

Het oog van de cycloon bevond zich op ongeveer 190 kilometer van de Cubaanse stad Caibarien en op ongeveer 480 kilometer van Miami, in de Amerikaanse staat Florida, geeft het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum nog mee.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Enorme evacuatie op Cuba voor orkaan Irma

Op het eiland Cuba zijn meer dan een miljoen mensen geëvacueerd in verband met de orkaan Irma die zich daar, net als op de Bahama's, al laat gelden, zo hebben de autoriteiten meegedeeld.

Om 18 uur Belgische tijd bevond het oog van de orkaan zich op ongeveer 190 kilometer ten noordoosten van de Cubaanse plaats Nuevitas, om zich volgens de plaatselijke weerdienst Insmet west-noordwestelijk aan 22 kilometer per uur te verplaatsen.

Aan de oostelijke kusten van het eiland overschreden de windstoten niet de 95 km per uur. Maar aan de noordelijke kust waren er intense regenbuien. De autoriteiten verwachten dat de wind en regen nog zullen toenemen naarmate het natuurgeweld het centrum van het eiland nadert.

Belga
© Belga
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Tsunami-alarm in Mexico afgeblazen

Volgens de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto is deze aardbeving de zwaarste in bijna een eeuw. Hij riep de bevolking waakzaam te blijven voor eventuele naschokken. Het seismologisch instituut telde er reeds ongeveer 185, waarvan de krachtigste een magnitude 6,1 had. In een van 20.26 uur Belgische tijd daterende mededeling heeft het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan het tsunami-alarm afgeblazen.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Lancering spionagesatelliet uitgesteld

Een voor 14 september voorziene lancering van een Amerikaanse spionagesatelliet is vanwege orkaan Irma uitgesteld, zelfs al vindt de start plaats vanop de basis Vandenberg in Californië plaats. Dit heeft het Amerikaanse lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) vrijdag meegedeeld. Op Cape Canaveral is het Kennedy Space Center (KSC) vrijdag tot zeker maandag dichtgegaan, zo meldt Nasa.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Noordstroomvoorziening hersteld op eilanden Sint-Maarten en St-Barthélemy

Op de Antilleneilanden Sint-Maarten en Saint-Barthélemy is de 'noodstroomvoorziening' hersteld zodat de ziekenhuizen van de door de orkaan Irma verwoeste eilanden weer elektriciteit krijgen. Dit heeft de Franse energiegroep EDF vrijdag gemeld.

Ook zijn een motor van de thermische centrale op Sint-Maarten en twee motoren in die van Saint-Barthélemy weer aan de praat gebracht. Daardoor krijgt ook de luchthaven van St-Barthélemy weer stroom.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Grootste evacuatie ooit in Florida

In de Florida is de grootste evacuatie in de geschiedenis van de staat aan de gang. Op de snelwegen geraakt het verkeer maar moeilijk weg uit het gebied. Verscheidene Amerikaanse media melden bovendien dat de benzine in de tankstations stilaan uitgeput geraakt. De autoriteiten manen iedereen aan om het gebied te verlaten, ook diegenen die al hebben aangegeven dat ze ter plaatse willen blijven. De politie gaat van deur tot deur om het gevaar van de storm te benadrukken, maar ze kunnen de inwoners niet verplichten om hun huizen te verlaten.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Kracht orkaan Jose neemt toe tot vierde categorie

De orkaan José is opgeklommen tot een orkaan van categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, zo heeft het Nationaal Orkaancentrum (NHC) in Miami vrijdag meegedeeld.

Categorie 4 is de op een na hoogste categorie. Het natuurgeweld genereert daarbij windsnelheden tot 240 km per uur. Jose beweegt zich in de slipstream van de orkaan Irma aan 30 km per uur in west-noordwestelijke richting, zegt het NHC.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Donald Trump houdt videotoespraak over Irma

In een videoboodschap zegt Amerikaans President Donald Trump dat de Amerikaanse autoriteiten op elk niveau nauw met elkaar samenwerken om de veiligheid van de burgers te waarborgen. 'Dit is een storm van historisch destructieve proporties', zegt Trump. 'We doen alles bij machte om ons voor te bereiden op de komst van storm Irma. Nadien zullen we samen herstellen en de gebieden terug opbouwen', aldus de Amerikaanse President.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Gouverneur Florida: 'Bevolking moet klaar zijn voor evacuatie'

De bevolking in de Amerikaanse staat Florida wordt verzocht zo snel mogelijk hun huis te verlaten als ze daartoe de vraag krijgen. Dat heeft Rick Scott, gouverneur van de staat Florida, vrijdag gezegd tijdens een persconferentie in aanloop naar de passage van orkaan Irma boven Florida. 'Breng het leven van jezelf of je gezin niet in gevaar. Als je gevraagd werd te evacueren en nog altijd thuis bent: vertrek. Vandaag is de dag om het juiste te doen voor je gezin en in het binnenland veiligheid te zoeken.'

Eerder op de dag had ook de Amerikaanse president Donald Trump iedereen opgeroepen om de raad van de autoriteiten op te volgen. 'Orkaan Irma is er een van epische omvang, misschien groter dan we ooit gezien hebben. Wees veilig en ga uit de weg, indien mogelijk. De federale regering is klaar!'

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Nieuwe orkaan José zal Sint-Maarten niet treffen

De orkaan José, die afkoerst op het Nederlands-Franse Caraïbeneiland Sint-Maarten, zal daar waarschijnlijk geen orkaankracht bereiken. Wel haalt de wind daar de hoge snelheden die horen bij een tropische storm (63-117 kilometer per uur), verwacht het Nederlandse weerbureau Weeronline.

Naar verwachting trekt José in de nacht van zaterdag op zondag dicht langs Sint-Maarten, maar zal de orkaan naar het noorden afbuigen waardoor het sterkste windveld het eiland zal missen. De Nederlandse eilanden Saba en Sint-Eustatius liggen zuidelijker dan Sint-Maarten en zullen daarom minder kans hebben op tropische stormkracht, denkt Weeronline.

Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

Reeds 32 doden door aardbeving in Mexico

De zware aardbeving die het zuiden van Mexico heeft getroffen, heeft al zeker 32 mensenlevens geëist. Dat melden de Mexicaanse autoriteiten. De aardbeving, die zich in de nacht van donderdag op vrijdag voordeed, had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter. Ondertussen worden de getroffen kuststreek volop geëvacueerd om het tsunami-alarm van kracht is. Bovendien zijn er nog tal van naschokken in de getroffen regio. De Mexicaanse autoriteiten hebben gezegd dat er nog meer schokken zitten aan te komen.

Belga
© Belga
Kamiel Vermeylen
door Kamiel Vermeylen

'95% van Sint-Maarten is verwoest'

Het eiland Sint-Maarten, dat in de Caraïbische zee ligt, is een van de zwaarst getroffen gebieden. Bewoners melden dat '95 procent van het eiland compleet verwoest is. Er is geen water, elektriciteit, internetverbinding of telefonisch bereik meer', klinkt het wanhopig. Bovendien hekelen ze ook dat de hulpverlening maar traag op gang komt. 'Ik heb geen idee hoeveel jaar het zal duren voordat Sint-Maarten van deze catasrofe is hersteld. Er blijft niets meer over', zegt een andere inwoner.

Belga
© Belga
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

NASA-beelden: orkaan Irma vanuit de ruimte

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Parijs: 'Zeker negen doden op Franse eilanden'

De orkaan Irma heeft minstens aan negen mensen het leven gekost op de Franse eilanden in de Caraïben. Nog eens zeven mensen zijn vermist. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb. De vorige balans van de Franse overheid gewaagde donderdag van vier doden. De orkaan trof het Frans-Nederlandse eiland Sint-Maarten en het Franse eiland Saint-Barthélemy.

De Nederlandse koning Willem-Alexander vertrekt zondag naar het rampgebied, bevestigt het Koninklijk Huis.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Twee Belgische gezinnen hebben om repatriëring gevraagd

Twee Belgische gezinnen die zich momenteel in de Caraïben bevinden, hebben gevraagd om gerepatrieerd te worden. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigd.

De minister benadrukt wel dat er tot nog toe geen berichten zijn over vermiste of gewonde landgenoten. Eén van de gezinnen die om repatriëring hebben gevraagd bevindt zich op Saint-Barthélemy, een Frans overzees gebied in de Caraïben. Het andere zit momenteel vast op Sint-Maarten, dat deels Nederlands en deels Frans is.

Buitenlandse Zaken werkt nu samen met Frankrijk en Nederland om de landgenoten weer thuis te krijgen. Volgens minister Reynders stijgen er binnenkort vliegtuigen op vanuit Parijs en Den Haag richting Caraïbisch gebied.

Het Belgische B-FAST-reddingsteam gaat voorlopig niet ter plaatse, zei Reynders nog. Ons land heeft nog geen officiële vraag tot hulpverlening gekregen, maar het team houdt zich wel klaar.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Irma zwakt af tot categorie 4

Orkaan Irma is niet langer een orkaan van de hoogste categorie 5. Irma boette aan kracht in en is nu een orkaan van categorie 4. Wel blijft Irma extreem gevaarlijk, aldus het Amerikaanse nationale orkaancentrum NHC. De orkaan beweegt zich voort richting Florida, met maximale windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Toen Irma nog een orkaan van de hoogste categorie was, was dat bijna 300 kilometer per uur.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

In beeld: Florida zet zich schrap voor Irma

Het is alle hens aan dek in de dichtbevolkte Amerikaanse staat, want de verwoestende orkaan Irma komt recht op hen af. Bekijk hoe mensen en bedrijven zich voorbereiden.

REUTERS
© REUTERS
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Trumps 'Winter White House' Mar-a-Lago uit voorzorg ontruimd

De golfclub in Palm Beach ligt pal in de zone die de Amerikaanse autoriteiten ontruimd willen zien voor de storm van categorie 5 dit weekend aan land gaat.

Een woordvoerder van Trumps vastgoedbedrijf verklaarde op nieuwszender CNN dat het personeel 'alle aanwijzingen van de autoriteiten nauw zal opvolgen'.

In totaal moeten 125.000 inwoners van de kustgebieden in Florida hun huizen verlaten. Volgens gouverneur Rick Scott is het leven van de bewoners in gevaar als ze blijven. 'We kunnen jullie niet redden eens de storm begonnen is', verklaarde hij vrijdag. De ontruimingen zijn vrijdagmorgen begonnen.

Florida bant de term klimaatverandering

Volgens wetenschappers is Florida het meest gevoelig voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. De hevigheid van de orkaan Irma maakt dit alvast duidelijk. Toch is het gebruik van de term 'klimaatverandering' in de officiële communicatie van de kwetsbare staat sinds 2011 niet wenselijk.

Lees meer

Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Landingsbaan Sint-Maarten met hand opgeruimd

Nederlands marinepersoneel heeft de landingsbaan van de luchthaven van Sint-Maarten 'met de handjes' opgeruimd, na de passage van orkaan Irma. Dat zei commandant Andre van der Kamp van het marineschip Zr. Ms Zeeland in een interview met Edwin Evers op het radiostation 538. De Zeeland ligt momenteel afgemeerd in de haven van hoofdstad Philipsburg.

Van der Kamp verwacht dat de landingsbaan vrijdag weer te gebruiken is.

De Zeeland heeft water, voeding en voertuigen gelost. Het marineschip kan niet al te lang blijven, stelt Van der Kamp. 'Orkaan Jose komt er aan en wij liggen heel lastig qua deining.'

Van der Kamp bevestigt dat er plunderingen zijn op Sint-Maarten. 'We hebben gewapende mariniers ingezet om de plunderingen tegen te gaan.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Vermisten in Franse overzeese gebieden in Caraïben

Dat maakte de Franse minister van Overzeese Gebieden Annick Girardin vrijdagochtend bekend op de zender BFMTV. Hoeveel mensen net vermist worden, zei ze niet. Wel zei ze dat de autoriteiten de komende 24 uur in staat zullen zijn een precies getal te noemen.

De regering in Parijs zei voorlopig dat er vier doden zijn gevallen in het Franse deel van het eiland Sint-Maarten. Op het eveneens getroffen eiland Saint-Barthélemy zijn er vooralsnog geen doden gemeld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tienduizenden toeristen moeten hotels verlaten op Cuba

Irma zou vrijdagavond aankomen in Cuba. Tienduizend toeristen kregen daar het bevel om hun hotels of verblijven aan de meest blootgestelde kust te verlaten.

Na Cuba zou de orkaan koers zetten naar de zuidoostelijke kust van de Verenigde Staten en treft die eerst Florida, dan Georgia en vervolgens South Carolina.

Het Amerikaanse orkaanwaarschuwingscentrum waarschuwt voor de dreiging van dodelijke overstromingen de komende 36 uur. Voor de kustgebieden van Florida en Georgia is het bevel tot verplichte evacuatie gegeven. Het gaat daarbij om bijna een miljoen mensen.

Volgens de laatste modellen is het mogelijk dat de orkaan recht op de metropool Miami afgaat.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Dodental na Irma loopt op tot twaalf

In Puerto Rico kwamen donderdagavond nog twee mensen om het leven. Irma maakte eerder al vier dodelijke slachtoffers op de Amerikaanse Maagdeneilanden en zes op Sint-Maarten en in Barbuda.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Zware aardbeving voor de kust van Mexico

Terwijl de Mexicaanse autoriteiten zich voorbereiden op de komst van orkaan Katia, heeft zich voor de kust van het land een zware aardbeving voorgedaan. Die had volgens het Amerikaans geologisch instituut USGS een kracht van 8 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag op een diepte van zo'n 35 km, op een honderdtal kilometer ten zuidwesten van Pijijiapan voor de kust van de deelstaat Chiapas. De beving gebeurde omstreeks 6.49 uur en was voelbaar tot in Mexico-Stad, waar mensen de straat opliepen.

Er is nog geen melding van mogelijke schade. Wel is er een tsunamiwaarschuwing na de beving, aldus het tsunamiwaarschuwingssysteem van de Amerikaanse nationale weerdienst NOAA. Gevaarlijke golven zijn mogelijk voor de kust van Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras en Ecuador.

Even later meldde het USGS een tweede beving met een kracht van 5,7 en waarvan het epicentrum 29 km ten zuidwesten van Paredon, in de deelstaat Coahuila de Zaragoza.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Amerikaanse presidenten zamelen samen geld in

Alle voormalige presidenten van de Verenigde Staten die nog in leven zijn, hebben de handen in elkaar geslagen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van orkaan Harvey, die later werd afgezwakt naar een tropische storm. Jimmy Carter, George H.W. Bush, Bill Clinton, George Bush en Barack Obama waren donderdag te zien in een reclameboodschap op de Amerikaanse televisie. De campagne heet 'One America Appeal', schrijven Amerikaanse media.

De storm Harvey zorgde voor heel wat vernieling in de staten Texas en Louisiana, tientallen mensen kwamen om het leven.

In de reclameboodschap spreken de voormalige bewoners van het Witte Huis de Amerikaanse bevolking toe en steken ze hen een hart onder de riem. 'We hebben meer liefde dan water in Texas', zegt de jongste Bush, die zelf in de getroffen staat woont.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Florida verwacht 'verwoestende impact'

Orkaan Irma bevindt zich intussen ter hoogte van de Turks- en Caicoseilanden en zal volgens de voorspellingen verder trekken langs Cuba en de Bahama's om vervolgens vol toe te slaan in het zuidwesten van Florida, waar het natuurgeweld in de loop van zaterdag aan land zou gaan. Miami riskeert het oog van de storm over zich te krijgen. Het Amerikaanse noodagentschap FEMA waarschuwt voor een 'verwoestende impact'. Ook het National Hurricane Center slaat alarm: 'Het wordt steeds waarschijnlijker dat Irma in Zuid-Florida aan land zal komen als gevaarlijke, grote orkaan, met levensbedreigende rukwinden'.

Volg de tracker van CNN

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Eerste testvliegtuigje landt op Sint-Maarten

Het is de hulpdiensten gelukt een testvliegtuig van de kustwacht van Curaçao te laten landen op de zwaar gehavende luchthaven van Sint-Maarten. Marinecommandant De Vin zei tegen de Nederlandse omroep NOS dat nu duidelijk is dat het vliegveld bruikbaar is en dat 'vrijdag meer vliegtuigen die kant op kunnen.'

Alleen vliegtuigen die zonder hulp van de verkeerstoren zelfstandig kunnen landen, kunnen er terecht. In het testvliegtuigje zat een klein detachement extra politieagenten. Die worden ingezet voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid op Sint-Maarten.

De Vin verwacht dat er tot en met zaterdag hulpgoederen naar het vliegveld van Sint-Maarten kunnen worden gevlogen.Daarna gaat het vliegveld weer tijdelijk dicht in verband met het naderen van de orkaan José.

Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

Vier doden op Maagdeneilanden

De passage van orkaan Irma heeft aan minstens vier mensen het leven gekost op de Amerikaanse Maagdeneilanden. Dat heeft de administratie van gouverneur Kenneth Mapp donderdag meegedeeld.

Op de Caraïbische eilanden zijn nu al zeker tien doden gevallen door het noodweer.

Mexico bereidt zich voor op orkaan Katia, José opgewaardeerd

Terwijl de Caraïben en vanaf zaterdag mogelijk ook de Verenigde Staten geteisterd worden door orkaan Irma, bereiden de Mexicaanse autoriteiten zich voor op de komst van orkaan Katia. Waar Irma een categorie 5 is, zal Katia als categorie 2 aan land komen, maar dat betekent nog altijd windsnelheden boven de 150 kilometer per uur. Meer dan 1 miljoen Mexicanen in de westelijke staat Veracruz kunnen getroffen worden.

Het leger heeft al troepen gestuurd naar de regio, die aan de Golf van Mexico ligt. Er zijn ook schuilplaatsen voorzien. 'We verwachten de orkaan vrijdagavond (plaatselijke tijd) of zaterdagochtend', zo liet de gouverneur van Veracruz, Miguel Angel Yunes, weten. Hij voegde eraan toe dat de zware regenval van orkaan Franklin van begin augustus, de bodem zeer week heeft gemaakt, wat de kans op grondverschuivingen groot maakt.

Katia, op dit ogenblik nog categorie 1, bevond zich om 12 uur GMT op 315 kilometer ten noordwesten van de stad Veracruz, met windsnelheden tot 130 km/u en rukwinden tot 155 km/u.

Naast Irma, die al een tiental doden veroorzaakte op de Caraïben, en Katia, raast nog een derde orkaan door de Atlantische Oceaan: José. Die bevindt zich iets meer dan 1.000 kilometer ten oosten van de Bovenwindse Eilanden en is donderdag opgewaardeerd naar een categorie 2, met windsnelheden van 165 km/u, zo laat het National Hurricane Center (NHC) van de VS weten.

Gouverneur van Georgia laat kustzone evacueren

De gouverneur van Georgia heeft de verplichte evacuatie bevolen van de kustzones van de zuidoostelijke Amerikaanse staat. Het bevel treedt zaterdag in werking, net voor de verwoestende orkaan Irma mogelijk doorheen de staat zal razen.

Het volledige district van Chatham, met bijna 300.000 inwoners van wie de meeste in de toeristische trekpleister Savannah wonen, is betrokken. Maar ook de rest van de kuststrook valt onder het verplichte evacuatiebevel. Gouverneur Nathan Deal heeft ook 5.000 leden van de Nationale Garde gemobiliseerd.

In Florida zijn eerder al 200.000 mensen opgeroepen om te evacueren. Daar zou Irma zaterdagavond (lokale tijd) aan land kunnen gaan. Op de luchthaven van Orlando zullen er vanaf zaterdagnamiddag geen commerciële vluchten meer plaatsvinden.

Ook Cuba bereidt zich voor op Irma: daar is het alarmniveau in zeven provincies verhoogd. Het gaat om provincies in het centrum en het oosten van het land.

Ongeveer 2.000 Belgen in gebied

In het gebied dat momenteel is getroffen door de orkaan Irma, zijn ongeveer tweeduizend Belgen geregistreerd, al is het moeilijk om een precies beeld te krijgen van de eigenlijke Belgische aanwezigheid. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

'Voor de Belgen die er op reis zijn, hebben de touroperators al initiatief genomen om hen naar andere hotels te brengen', aldus de minister. Buitenlandse Zaken raadt iedereen af naar de getroffen gebieden te gaan. 'Voorlopig zijn er geen aanwijzingen over Belgische slachtoffers, maar het is uiteraard nog te vroeg om uitsluitsel te geven', zegt de minister. Ons land heeft nog geen officiële vraag om hulp gekregen van de betrokken landen.

Thomas Cook/Neckermann verhuist klanten in Florida

Reisorganisator Thomas Cook/Neckermann gaat Belgische klanten die zich in Florida bevinden, overbrengen naar hotels die zich verder weg van het pad van orkaan Irma bevinden. De orkaan gaat vermoedelijk zaterdagavond aan land in de Amerikaanse staat. Nu de storm verder koers zet naar Cuba en Florida, heeft de reisorganisator klanten die deze week nog moeten vertrekken naar deze bestemmingen gecontacteerd om hen aan te raden hun reis kosteloos uit te stellen of te annuleren, zo luidt het in een mededeling.

Op Cuba verblijven de Belgische klanten in een zone waar de klanten in hun hotels mogen blijven. Daar zijn medewerkers van Thomas Cook ter plaatse die de klanten voortdurend op de hoogte houden en begeleiden. Voorlopig heeft Thomas Cook nog geen melding gekregen van afgelaste vluchten richting Caraïben. Thomas Cook/Neckermann kreeg een tiental spontane annulaties voor afreizen naar de Caraïben.

'Plunderingen op Sint-Maarten'

Op het Frans-Nederlandse Caraïbische eiland Sint-Maarten zijn plunderingen geweest. Dat bevestigt luitenant-ter-zee Egbert Stoel op NPO Radio 1. Hij is vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao betrokken bij de noodhulp. Stoel kan niets zeggen over doden en gewonden in het Nederlandse deel van het eiland.

'Het openbaar bestuur heeft nog geen grip op wat er gebeurt', zei Stoel. Vooral het gebrek aan communicatie maakt de situatie moeilijk. Hij kon niet bevestigen dat er mensen met wapens rondlopen zoals door sommige eilandbewoners is gemeld.

Ongeveer veertig marechaussees zijn op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om de lokale agenten te helpen. Veel gebouwen op Sint-Maarten zijn beschadigd. Op Saba en Sint-Eustatius lijkt de schade mee te vallen.

Een nieuwe orkaan, José, nadert de eilanden. De haven en het vliegveld van het zwaar getroffen Sint-Maarten zijn onbruikbaar, maar Stoel hoopt dat daar donderdag nog verandering in komt. Militairen zijn begonnen met het schoonmaken van de start- en landingsbaan. De hoop is dan dat aan het eind van de dag militaire vliegtuigen er gebruik van kunnen maken.

Het marineschip Zr. Ms. Pelikaan is inmiddels bij Sint-Maarten aangekomen. Het schip gaat snel materiaal aan land brengen. De nadering van orkaan José kan voor problemen zorgen en de hulpwerkzaamheden bemoeilijken. Als de orkaan Sint-Maarten aandoet, zullen de marineschepen uit de buurt van het eiland moeten zijn. 'De schepen moeten uit het pad van de orkaan blijven', zei Stoel.

Al 1,2 miljoen mensen getroffen

Naar schatting 1,2 miljoen mensen op de Caraïben zijn al getroffen door de verwoestende orkaan Irma. Dat zegt de Internationale Federatie van het Rode Kruis (ICRC) en van de Rode Halve Maan. Op het eiland Barbuda zijn bijna alle gebouwen beschadigd of vernield. Op Puerto Rico zitten honderdduizenden mensen zonder stroom. Irma heeft ook een spoor van vernieling getrokken op de Britse Maagdeneilanden, Anguilla, Sint-Maarten, Saint-Barthélemy en St Kitts and Nevis.

De orkaan zet nu koers richting de Dominicaanse Republiek, Haïti, de Bahama's en de Amerikaanse staat Florida.

Volgens de Verenigde Naties kunnen de komende dagen nog eens tot 37 miljoen mensen getroffen worden door Irma. Haïti, een van de armste landen ter wereld, worstelt nog steeds met de naweeën van de aardbeving van 2010 en de doortocht van de orkaan Matthew in oktober 2016.

In Florida zou Irma zaterdagavond (lokale tijd) aan land kunnen gaan. Er worden evacuaties voorbereid, en op de luchthaven van Orlando zullen er vanaf zaterdagnamiddag geen commerciële vluchten meer plaatsvinden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Niet het aantal orkanen, wel hun kracht is bijzonder

Dat er met Irma, José en Katia drie Atlantische orkanen op hetzelfde moment wervelen, is veeleer toeval. Maar hun kracht en impact is dat niet, zegt weervrouw en stormexpert Jill Peeters. 'Irma deed mijn mond openvallen van verbazing'. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: de schade op Sint-Maarten vanuit een helikopter gezien

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Tientallen klanten Tui in Caribisch gebied overgebracht naar ander hotel

Reisorganisator Tui Belgium heeft op Cuba en de Dominicaanse Republiek een zeventigtal Belgische reizigers overgebracht naar een ander hotel. Het gaat om een voorzorgsmaatregel voor de komst van Irma.

In Samana, in het noorden van de Dominicaanse Republiek, werd een zestigtal reizigers uit voorzorg uit een accommodatie geëvacueerd. De Belgische toeristen werden, na een bustransfer van vier uur, uiteindelijk ondergebracht in een resort in de meer zuidelijk gelegen hoofdstad Santo Domingo.

In de Cubaanse vakantieregio Varadero werden dan weer twaalf toeristen door de lokale overheid overgebracht naar een andere hotel. 'Het gaat in de eerste plaats om voorzorgsmaatregelen', zegt Piet Demeyere, woordvoerder van Tui. 'Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat de schade op de Dominicaanse Republiek wel zal meevallen, omdat de storm zich meer noordelijk verplaatst. Maar we weten nu tenminste honderd procent zeker dat iedereen in veiligheid is.'

Ook reisorganisator Thomas Cook had woensdag al een tiental reizigers in Plata, op de Dominicaanse Republiek, overgebracht naar een ander hotel.

Tui deelt voorts nog mee dat zijn vluchten naar de regio de komende dagen gewoon plaatsvinden. Wel werden de reizigers voor Varadero in Cuba (vrijdag) of Miami in Florida (zaterdag) gecontacteerd met het advies om de reis uit te stellen. 'Zowat 10 procent is daar ook op ingegaan', aldus Demeyere. Reizigers die dat willen, kunnen hun reis tot 10 september kosteloos omboeken. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Ook Britse Anguilla en Maagdeneilanden kregen 'de volle laag'

Van het Britse Caraïbeneiland Anguilla was nog maar weinig nieuws bekend, hoewel het ook op het pad van Irma lag. De schade die de orkaan er heeft veroorzaakt is 'zwaar en op sommige plaatsen kritisch', meldt de Britse regering nu. Op het eiland wonen 15.000 mensen.

Namens het Foreign Office zei minister Alan Duncan in het parlement dat het eiland de 'volle laag' van het natuurgeweld heeft gekregen. 'De initiële inschatting is dat de schade zwaar en op sommige plaatsen kritisch is'. De regering wacht rapporten af om de 'volledige omvang van de verwoestingen op te maken'.

De haven en luchthaven van het eiland zijn momenteel gesloten. Ook de nabijgelegen Britse Maagdeneilanden hebben 'zware schade' geleden.

Op het eiland Montserrat is de schade evenwel 'niet zo zwaar als eerst gedacht'.

'Wij verwachten dat de eilanders extensieve humanitaire hulp zullen nodig hebben die wij zullen verstrekken', aldus Duncan. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Irma viseert optrekjes Trump

Niet alleen zijn Mar-A-Lago club in Palm Beach, Florida ligt in het vizier van orkaan Irma, de Amerikaanse president heeft ook op Sint-Maarten een optrekje (dat weliswaar te koop staat). Dat meldt de krant The Washington Post. De vastgoedmagnaat bezit een landgoed met de naam Chateau des Palmiers. Er staat een huis met elf slaapkamers op, (uiteraard) een zwembad, een tennisveld en een fitnesscentrum. Het staat te koop voor 16,9 miljoen dollar, komende van 28 miljoen dollar. Trump en zijn gezin hebben het na aankoop in 2013 veelvuldig bezocht. Maar de laatste jaren werd het vooral verhuurd. Hoe Chateau des Palmiers Irma heeft doorstaan, is nog niet geweten. Wel heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb donderdag gezegd dat de meest solide gebouwen op het Frans-Nederlandse eiland verwoest zijn. Meer rustieke structuren zijn waarschijnlijk helemaal of gedeeltelijk verwoest. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Al meer dan 33 uur categorie 5

De orkaan Irma is al meer dan 33 uur een orkaan van de (hoogste) categorie 5. Zij is daarmee de langst met deze intensiteit durende cycloon door alle weerdiensten ter wereld geregistreerd. Dat zegt Météo France. Irma breekt het record van de 'supertyfoon' Haiyan. Die genereerde in 2013 op de Filipijnen identieke windsnelheden (295 km per uur) maar dat slechts gedurende 24 uur. 'Een dergelijke intensiteit (van Irma) gedurende een zo lange tijd is in de hele wereld niet gezien sinds het begin van het satelliettijdperk een vijftigtal jaar geleden', aldus weersvoorspeller Etienne Kapikian bij de Franse weerdienst Météo France.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Sint-Maarten is van buitenwereld afgesloten'

Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte zijn er grootschalige verwoestingen op Sint-Maarten. Hij bevestigde dat de luchthaven en haven nog niet bereikbaar zijn. Nederlandse soldaten proberen met kleinere bootjes aan land te komen, zei de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. Rutte gewaagde van 'grootschalige verwoesting van infrastructuur, huizen en bedrijven'. 'Inwoners hebben geen stroom, benzine of stromend water. Huizen staan onder water en auto's drijven door de straten. Bewoners zijn van de buitenwereld afgesloten'. Er is nog geen beeld van eventuele slachtoffers in het Nederlandse deel van het Antilleneiland, aldus Rutte.

Op de eilanden Saba en Sint-Eustatius is de schade minder en 'stabiel'.

Rutte heeft zijn landgenoten opgeroepen om het Rode Kruis geld te geven om de slachtoffers van orkaan Irma in het Caribische deel van Nederland te helpen. Hij beloofde de getroffenen dat Nederland er alles aan zal doen om te helpen. Rutte loofde ook alle soldaten en hulpverleners 'die er alles aan doen om het eiland te bereiken' en de intensieve samenwerking met de Fransen, die beide landen ook voortzetten.

Frankrijk zal proberen drinkwater, levensmiddelen en generatoren naar de getroffen gebieden te brengen, zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb gezegd. De luchthaven van het Franse deel van Sint-Maarten is niet zwaar beschadigd, waarbij het de bedoeling is daar te landen met helikopters en dan met vliegtuigen. Ook de Franse bewindsman noemde de verwoestingen op het eiland 'massaal'. (Belga)

Zijn orkanen met een vrouwelijke naam dodelijker dan mannelijke?

Is het belangrijk welke naam een orkaan draagt? Ja, zeggen wetenschappers. Want uit een onderzoek blijkt dat wervelstormen met vrouwelijke namen meer dodelijke gevolgen hebben. Heersen er dan ook in de wereld van de orkanen stereotypen? Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Meer dan tien miljoen kinderen bedreigd door Irma, zegt Unicef

Er dreigen meer dan 10,5 miljoen kinderen schade te ondervinden door de doortocht van orkaan Irma. Dat waarschuwt Unicef. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties verwacht dat vooral op de eilanden van het oostelijk Caraïbisch gebied, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba kinderen geconfronteerd zullen worden met de schade die door Irma aanricht. De organisatie maakt zich in de eerste plaats zorgen over de kinderen in de kustgebieden, die de grootste impact kunnen ondervinden.

Orkaan Irma raasde woensdag al over verschillende eilanden in de regio, meer bepaald Anguila, de Britse Maagdeneilanden, Barbuda en de Turks- en Caicoseilanden. Volgens de eerste ramingen liepen daarbij 74.000 mensen schade op, onder wie 20.000 kinderen. In veel getroffen gebieden zijn de communicatienetwerken geheel of gedeeltelijk verstoord. Daarnaast werden ook wegen, bruggen, ziekenhuizen en scholen beschadigd. Op Barbuda is zelfs 90 procent van de infrastructuur vernietigd, waaronder 132 scholen.

Unicef wil nu in de getroffen gebieden zorgen voor sanitaire voorzieningen en voor de toevoer van zuiver water. Daarnaast wordt er ook opvang voorzien voor de slachtoffers. In de dagen voor de storm had Unicef al water, voedsel en medicijnen, waterzuiveringstabletten, hygiënekits, beschuttingsmateriaal en schoolkoffers voorzien in Antigua, Barbuda en Barbados. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nederlands leger begint snel met herstel Sint-Maarten

Nederlandse soldaten beginnen donderdag, zodra het licht wordt op de Caraïbeneilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba, met herstelwerkzaamheden. Mariniers en manschappen van de genie van de landmacht starten het herstel van de infrastructuur en het bewaken van de openbare orde, meldt het Nederlandse ministerie van Defensie. Ook Parijs organiseert hulp.

Nederlandse soldaten hebben inmiddels voetpatrouilles op alle drie de eilanden uitgevoerd en een helikopter van het marineschip Zr. Ms. Zeeland heeft een verkenningsvlucht gedaan. Zr. Ms Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan zijn bijna bij de eilanden en kunnen extra militairen, voertuigen, hulpgoederen en drinkwater leveren.

De Franse minister voor Overzeese Gebieden Annick Girardin is vanmorgen aangekomen op het eiland Guadeloupe, waarvan het Franse deel van Sint-Maarten afhangt. De bewindsvrouwe heeft bijna tweehonderd hulpverleners en materieel bij. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Video: door het oog van de storm

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Drie orkanen tegelijk in Atlantisch gebied

Volgens de weerdienst van CNN is het sinds 2010 geleden dat er nog drie actieve orkanen op hetzelfde moment waren in het Atlantische gebied. Naast Irma, van de zwaarste categorie vijf, zijn dat José en Katia. José volgt min of meer in het spoor van Irma, Katia hangt boven de Golf van Mexico. Bekijk een video van CNN.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Het pad van Irma

Irma is intussen gepasseerd over of langs Antigua en Barbuda, Sint-Maarten, Sint-Barthélemy, Anguilla, de Britse Maagdeneilanden, Puerto Rico. Het natuurgeweld trekt nu verder en zal volgens de verwachtingen net boven de Dominicaanse Republiek en Haïti passeren, vervolgens tussen Cuba en de Bahama's en verder richting Florida trekken. Daar heeft de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand al afgekondigd.

Volg orkaan Irma via de tracker van CNN.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Daar is José al

Het ziet er momenteel naar uit dat het Nederlands-Franse eiland Sint-Maarten zich de komende dagen moet opmaken voor nog een orkaan: José is in aantocht. De nieuwe storm is een stuk minder sterk dan zijn zus, maar kan volgens het Nederlandse weerbureau Weeronline.nl na de verwoestende kracht van Irma opnieuw veel schade aanrichten op het eiland.

Volgens de berekeningen is de verwachting dat José maandag in de buurt van Sint-Maarten aankomt. Maar het zou ook een paar dagen eerder kunnen zijn en de koers kan ook nog afwijken.

De weermodellen berekenen voor José windsnelheden van circa 180 kilometer per uur en daarmee komt de orkaan net in categorie drie. Irma is met gemiddelde windsnelheid boven de 250 kilometer per uur een orkaan uit categorie vijf. Dat heeft Sint-Maarten volgens Weeronline.nl nooit eerder meegemaakt.

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Zeker acht doden op Sint-Maarten'

Irma heeft op het Nederlands-Franse eiland Sint-Maarten aan acht mensen het leven gekost. Nog eens 21 anderen zijn gewond geraakt, zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb tegenover radiozender France Info gezegd. De balans kan nog stijgen.

Het is nog niet duidelijk of op het Nederlandse deel van het eiland dodelijke slachtoffers zijn gevallen. 'We kunnen er nu nog geen niks zinnigs over zeggen. Je houdt je hart vast als je de schade ziet, maar we weten het nog niet', zei de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk tegenover de openbare omroep NOS.

Volgens Paul de Windt, directeur van de krant The Daily Herald op Sint-Maarten, zijn de gevolgen van het natuurgeweld 'catastrofaal. Er liggen manshoge stapels troep in de straten. We hebben geen stroom, geen elektriciteit, geen benzine. Alleen vaste telefoonlijnen werken nog. De overheid kan nauwelijks met de bevolking communiceren.'

De luchthaven is nog onbereikbaar, zei Plasterk. Er wordt alles in het werk gesteld om het vliegveld weer bereikbaar te maken, eerst voor helikopters en kleinere vliegtuigen. Het is de bedoeling dat vrijdag een eerste groot vliegtuig met extra hulpmiddelen naar Sint-Maarten kan. Ook de haven is niet bereikbaar, zei luitenant Egbert Stoel van de Nederlandse marine op de Nederlandse radio. De tropische storm Jose, die tot orkaan kan uitgroeien, zou zaterdag aankomen.

Op Binnenlandse Zaken in Parijs is een crisiscentrum opgericht. In Den Haag zal een crisiscentrum over verdere hulp beslissen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Beelden uit het rampgebied

De ravage op onder andere Barbuda, Saint-Martin en ook het Franse eiland Saint-Barthélemy is gigantisch, zo blijkt uit de eerste beelden uit het gebied. Bekijk een fotoreeks.

Belga Image
© Belga Image
Arthur Debruyne
door Arthur Debruyne

'Bijna volledig verwoest'

Het kleine eiland Barbuda, dat deel uitmaakt van het land Antigua en Barbuda, en het Franse gedeelte van Sint-Maarten, zijn volgens de lokale autoriteiten zo goed als volledig vernield door Irma. Op het eiland Puerto Rico, dat nipt ontsnapte aan het oog van de storm,zitten 600.000 mensen zonder stroom en 50.000 mensen zonder water. Lees meer.