16.35 uur: Italiaanse bisschoppen feliciteren verkeerde pausDe Italiaanse bisschoppenconferentie heeft tijdens het opstijgen van de witte rook in een e-mail, zoals het hoort, de nieuwe paus met zijn verkiezing gefeliciteerd. De mail was, vermoedelijk, opgesteld nog voor de meeuw op het dak van het Vaticaan door witte rook werd opgeschrikt: niet de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, voortaan beter bekend als paus Franciscus, werd proficiat gewenst, wel de Italiaanse kardinaal Angelo Scola.

De aartsbisschop van Milaan was inderdaad aan het conclaaf begonnen als topfavoriet (althans volgens de Italiaanse media), maar viel uiteindelijk naast de (Heilige) Stoel. Volgens het persagentschap Ansa is de episcopale blunder te wijten aan de "volkomen onverwachte" verkiezing van Bergoglio. Overigens was enkel de titel van de e-mail fout; in de eigenlijke tekst werd wel degelijk de juiste kerkvader gefeliciteerd.

16.02: Aanzienlijke Belgische delegatie naar RomeKoning Albert en koningin Paola reizen maandagavond naar het Vaticaan naar aanleiding van de verkiezing van de nieuwe paus. Ze worden vergezeld door premier Elio Di Rupo, en de vicepremiers Pieter De Crem (CD&V) en Didier Reynders (MR).

15.07 uur: Protestanten zijn tevreden met zijn naamkeuzeDat de verkozen paus Jorge Mario Bergoglio zich Franciscus laat noemen, schept volgens de Verenigde Protestantse Kerk in België hoge verwachtingen.

"Nooit eerder droeg een paus deze naam, waardoor deze keuze mogelijk de wens tot een nieuwe en eigen weg aanduidt", luidt het donderdag in een reactie.

"In een zelfgekozen naam ligt een programma besloten. De naam Franciscus roept ontegenzeggelijk associaties op met de wil zich te identificeren met de armen en de onderdrukten en met het verlangen om dienstbaar, vredevol in mensen Gods aanwezigheid te willen ontdekken, ook in andersdenkenden."

De protestantse Kerk hoopt ook dat de oecumenische inzet met het aantreden van paus Franciscus een nieuwe impuls zal krijgen. "Geen enkele kerk is er voor zichzelf", luidt het.

Ten slotte heeft de Verenigde Protestantse Kerk in België haar "hartelijke gelukwensen" laten uitgaan naar de rooms-katholieke kerk. Paus Franciscus zelf wordt "veel kracht, wijsheid en liefde" toegewenst bij het vervullen van zijn "veeleisende taak".

13.45 uur: Bergoglio krijgt kritiek over zijn beleid ten tijde van de juntaDe verkiezing van Bergoglio zorgde bij de Argentijnen voor een hoop feestgewoel. Al was niet iedereen even enthousiast. Voor veel Argentijnen doet de verkiezing van Bergoglio als paus Franciscus denken aan het regime van Jorge Videla en Roberto Viola.

Tussen 1976 en 1983 pleegde het Argentijnse regime verschillende misdaden tegen de menselijkheid. Bergoglio leidde toen de jezuïeten van Argentinië. De kerk zou weinig weerstand geboden hebben tegen de junta en zou zich niet openlijk verzet hebben tegen de bloeddorstige daden van het regime, zoals moorden en ontvoeringen.

Intussen circuleren er al foto's van de paus samen met Videla. De Argentijnse journalist Horacio Verbitsky schreef in 2005 over de relatie tussen kerk en junta ten tijde van Videla's regime. Hij beschuldigde Bergoglio van medeplichtigheid aan ontvoering van twee jezuïetenpaters. Zij werden in 1976 door de marine opgesloten omdat ze mensen uit de arme wijken in Buenos Aires ondersteunden.

Bergoglio wil niet op de beschuldigingen reageren, maar meent wel dat hij tijdens het regime verschillende mensen heeft geholpen met ontsnappen en onderduiken.

12.36 uur: Kardinaal Danneels tevreden met keuze voor BergoglioKardinaal Godfried Danneels is er niet over verbaasd dat de keuze voor de nieuwe paus op Jorge Mario Bergoglio gevallen is. Hij liet uitschijnen dat de Argentijn zijn eerste keuze was.

"Ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik niet gelukkig ben. Hij is een zeer bekwame man", zei de kardinaal op een persconferentie op het Belgische Pauselijk College in Rome.

Het verbaasde Danneels wel dat het conclaaf zo kort duurde. Maar de keuze voor de Argentijn Bergoglio is niet verrassend, aldus de kardinaal. Hij was al in de running bij het vorige conclaaf (in 2005).

Danneels gaf zijn enthousiasme te kennen over de keuze van de 115 kardinalen. Paus Bergoglio is een man "met veel diepgang", "erg nederig en heel ernstig", zei hij. Het is een man die op de achtergrond blijft maar veel invloed heeft wanneer men contact met hem heeft. "Men moet geen show verwachten, hij blijft zichzelf."
Over de naam van de nieuwe paus zei de Belgische kardinaal: "Het eerste wat Franciscus van Christus hoorde toen hij in San Damiano bij een vervallen kerk stond, was: bouw mijn kerk weer op. En ik denk dat dát de opgave is van deze tijd".

De nieuwe paus moet de Kerk vernieuwen, meent Danneels. Hij vindt de leeftijd van Franciscus, 76 jaar, geen probleem. "Ik vergelijk hem met Johannes XXIII. Die was ouder en bracht een omwenteling teweeg in de Kerk."

11.45 uur 'Hoop op vernieuwing in de Kerk'Broeder Aloïs, de prior van de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap in het Franse Taizé, ziet in de eerste woorden van de nieuwe paus tekenen voor hoop op vernieuwing in de Kerk. "Wij hadden op vernieuwen gehoopt en die is er gekomen", stelt de prior.

11.07 uur: 'Paus moet zijn wil tot hervormen bewijzen'De kersverse paus Franciscus krijgt van de gerenommeerde Zwitserse theoloog Hans Küng geen lofbetuigingen vooraf. Volgens Küng is de hamvraag wat de houding van de paus zal zijn tegenover hervormingen. "Voert hij eindelijk de hervormingen in de Kerk door, die gedurende decennia onder zijn voorgangers op zich laten wachten hebben? Of gaat hij in wezen zo door zoals dat nu het geval is? "

Trekt Franciscus de hervormingen naar zich toe, dan zal hij op de brede goedkeuring van de katholieken kunnen rekenen, aldus de Zwitserse theoloog. Zet hij echter de conservatieve lijn van Johannes Paulus II en Benedictus XVI voort, dan zal dat in de Kerk "hervormingen van onderuit uitlokken, ook zonder goedkeuring van de hiërarchie en zelfs vaak tegen de verijdelingspogingen van de hiërarchie in", aldus de 84-jarige Küng.

De theoloog roept de bisschoppen en de katholieken sinds jaren op tot ongehoorzaamheid tegen de koers van de Curie. Küng was peritus (deskundige) tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), maar verloor zijn leerbevoegdheid aan de universiteit van Tübingen in 1980 na kritische studies over de katholieke leer, met name over het celibaat, anticonceptie en abortus.

10.29 uur Paus was niet voorbestemd voor een leven als geestelijke
Paus Franciscus was niet voorbestemd voor een leven als geestelijke, in tegenstelling tot zijn voorganger Joseph Ratzinger, die al snel het priesterseminarie introk. Hij had eerder een late roeping. Bergoglio werd in 1936 geboren, maar werd pas in 1969 ingewijd als jezuïetenpriester, toen hij 33 was.

Lees ook: 20 weetjes over paus Franciscus
10.11 uur HabemusMessi@stinus13 Ik dacht dat we gisterenavond al een andere Argentijn tot paus hadden uitgeroepen? #habemusMessi

@TomRouvrois Ik kan nu al niet wachten tot het volgende pauselijke schandaal. The Francis Files, het bekt zo lekker #habemuspapam

@Nektapijt: Doeme, weer geen heet wijf. #nieuwepaus

@duchka: Is hij like toch een klein beetje bruin?

@DeHuisvrouw: De nieuwe paus heeft, in tegenstelling tot Kai Mook, wel het fatsoen gehad om te wachten met tevoorschijn te komen tot ik van het toilet was

@Frederik De Brant: dan heb je 'Witte rook voor zwarte paus' en 'Scola krijgt de stola' klaarzitten als kop, pakken ze toch wel die Argentijn zeker

10.01 uur: Holebi's niet enthousiast over paus FranciscusDe benoeming van paus Franciscus brengt çavaria niet meteen in feestvreugde. Dat zeggen coördinator Yves Aerts en Fran Bambust, woordvoerster van de holebi- en transgenderkoepel. "Even voelden we hoop opflakkeren toen we vernamen dat de man uit Argentinië kwam. Dat land is behoorlijk vooruitstrevend wat holebi- en transgenderrechten betreft. Maar toen we even gingen verder lezen, doofde de hoop nogal snel."

De reputatie van Jorge Mario Bergoglio wat holebirechten betreft, is op zijn minst kwalijk te noemen, zegt Aerts. "Hij verzette zich in Argentinië zo hard tegen het homohuwelijk dat presidente Cristina Fernández de Kirchner opmerkte dat zijn uitspraken haar deden terugdenken aan 'de tijden van de Inquisitie'. Adoptie noemt hij dan weer "discriminatie tegen kinderen" en de homobeweging zelf 'demonisch van origine'."

Aerts ziet toch nog een lichtpunt. "De nieuwe paus zou wel empathisch zijn en oog hebben voor minderheden. Daarom zou hij ook deze naam gekozen hebben. Misschien overstijgt hij zijn vooroordelen? Hij heeft al getoond op te willen komen voor kinderen met aids, en zou condoomgebruik ook soms wel zien zitten. Dat zijn openingen die misschien verder kunnen worden opengewrikt? "

Voor Vlaanderen ziet çavaria overigens weinig veranderen. "We
moeten de invloed van een paus op onze gemeenschap hier niet overschatten trouwens", aldus Aerts.

09.47 uur Wie is Jorge Mario Bergoglio?
09.38 uur De nieuwe thuis van paus FranciscusHoewel de paus veel liever in een eenvoudig optrekje verblijft, zal hij allicht toch verplicht worden om zijn intrek te nemen in de pauselijke resident in het Vaticaan. Persagentschap AP mocht daar onlangs filmen. Bekijk hier de beelden.09.18 uur Paus begint de dag met privégebedDe kersverse paus Franciscus is naar de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome geweest voor een privégebed. Hij bleef er een half uur, zo stelde een journalist van het Franse persbureau AFP vast.

09.13 uur Paus maakt imago van bescheiden man onmiddellijk waarNa zijn speech weigerde de paus in de auto te stappen die hem ter beschikking werd gesteld. Hij stapte samen met andere kardinalen in een minibusje dat hem naar de residentie Santa Martha voerde waar hij de nacht doorbracht. zou doorbrengen. Dat past helemaal in het bescheiden en eenvoudige imago van de nieuwe paus, die als kardinaal ook al verzaakte aan een luxe residentie en zijn intrek nam in een simpel appartementje.

09.00 uur Walter Pauli: voor de armen en tegen corruptieEen Franciscus zou toch een paus moeten zijn die aandacht heeft voor armen, die zich verzet tegen corruptie, tegen alles wat de evangelische boodschap van de kerk bezoedelt. De naam is er (en laten we eerlijk zijn: ook de snelheid van zijn verkiezing. Er zullen nog spannende boeken geschreven worden hoe dit conclaaf de rechtstreekse opvolger is van dat van 2005, toen Ratzinger gekozen werd tot Benedictus XVI en Bergoglio volgens uiteenlopende bronnen al een veertigtal stemmen haalde.

Lees hier: Naamkeuze Franciscus is uitstekend signaal
08.49 uur Het persagentschap Belga wordt met de dag inventiever in het opleuken van zijn weerbericht. Vandaag gaat de weersvoorspelling voor de volgende dagen mee onder de titel: 'Ook de nieuwe paus kan de sneeuw niet tegenhouden'

08.43 uur Een heilige met een omstreden verleden De paus online in kernwoorden in de internationale media The New York Times: Keuze voor nieuwe paus is zowel historisch als conservatief
The Guardian: Keuze voor nieuwe paus toont dat Europa macht verliest
BBC: Paus begint aan moeilijk pontificaat
The Independent: Zowel een voortzetting van het verleden als iets heel nieuw voor de toekomst
Le Monde: Een heilige met een omstreden verleden
L'Express: Paus van de wedergeboorte?
De Volkskrant: Sobere jezuïet zonder auto
NRC: Paus Franciscus is groot voetbalfan

08.30 uur Krantentitels over de nieuwe paus De Morgen: Nieuw gezicht, zelfde geluid
De Standaard: Outsider mag kerk leiden
De Tijd: Jorge Bergogllio, eerste jezuïet, eerste Zuid-Amerikaan, eerste Franciscus
Het Laatste Nieuws: Ongeloof bij het zien van de nieuwe paus
Gazet Van Antwerpen: Historisch
Het Belang van Limburg: Rome verrast met Franciscus I

La Libre: 'Les cardinaux sont allés me chercher au bout de monde'
Le Soir: François Ier, pape surprise

08.15 uur Portret van paus Franciscus door APDe paus die vorige keer al bijna paus werd07.55 uur Papa don't preachFelle kritiek op de keuze voor deze paus komt er van de Huffington Post, die zijn website opent met de titel 'Papa don't preach'. De nieuwssite hekelt de conservatieve houding van de nieuwe paus ten opzichte van contraceptie, abortus en het homohuwelijk en brengt zijn uitspraak in herinnering dat adoptie door homoseksuelen gelijkstaat aan discriminatie van kinderen.

07.48 uur De 114 kardinalen (gisteren waren er nog 115) blijven ook vandaag nog in het Vaticaan. Ze zullen deze namiddag allemaal de allereerste mis bijwonen die Bergoglio leidt als paus.

07.35 uur Herbekijk hier het allereerste optreden van paus Franciscus De speech van de paus

07.19 uur NOS: 'Alsof de Argentijnen wereldkampioen werden'NOS-correspondent Kees Elenbaas stelt in Buenos Aires vast dat de Argentijnen compleet verrast waren door de keuze voor Bergoglio als nieuwe paus, maar dat het nieuws bijzonder enthousiast onthaald werd. 'Het leek wel alsof de Argentijnen wereldkampioen werden.'

07.10 uur De paus is een eenvoudig en bescheiden manIn zowat alle portretten die media wereldwijd publiceren over de nieuwe paus komen twee trefwoorden telkens opnieuw terug: eenvoud en bescheidenheid.

06.57 uur 'Hij reist graag met de bus'The Guardian: 'Paus Franciscus reist graag met de bus. Hij heeft maar één long en in 2001 waste en kuste hij de voeten van aidspatiënten.'

06.46 uur Vragen over het verleden van de pausOok andere media wereldwijd stellen vragen over het verleden van de paus. In de portretten die over hem geschreven worden, gaat vaak tenminste een alinea over zijn rol ten tijde van de militaire junta in 1976 tot 1983.

'Het gaat dan vooral over zijn mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van twee Jezuïeten die werkten in de allerarmste wijken,' schrijft de BBC op zijn nieuwssite.

'De twee werden in het geheim vijf jaar lang opgesloten in de gevangenis. Hun kerkelijke oversten werden ervan beschuldigd dat ze hun bescherming opgaven. De beschuldiging werd overigens ten stelligste ontkend.'

06.33 uur CNN: Paus van vele eersten

Bekijk hier het eerste profiel dat CNN schetst van paus Franciscus, de paus van vele eersten06.27 uur 'Bergoglio wilde in 2005 nog geen paus worden'Wie is de nieuwe paus? Volgens de Volkskrant is Bergoglio een sobere Jezuïet zonder auto die in 2005 nog geen paus wilde worden.

06.23 uur: Trouw 'Paus mogelijk betrokken bij misdaden militaire junta'Volgens de Nederlandse krant Trouw is de nieuwe paus niet onomstreden.

Aan paus Franciscus kleeft mogelijk een forse smet, schrijft de krant. Hij zou betrokken zijn bij de verdwijning van twee linkse tegenstanders.

Die claim komt van de bekende Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbistky. In het boek 'el Silencio' uit 2005 beschrijft hij hoe bisschoppen de militaire junta van dictator Jorge Videla gedoogden.

Het gaat om feiten die gesitueerd worden in 1976.

06.19 uur: 7 miljoen tweets over de nieuwe pausDe pauselijke hoogdag voor de kerk bleek ook een absolute hoogdag voor Twitter. De microblogsite zag woensdag naar eigen zeggen zo'n 7 miljoen tweets passeren over het conclaaf en de nieuwe paus Franciscus, zowel voor als na diens verschijning op het pauselijk balkon.

Vooral rond de bekendmaking ging het Vaticaan viraal op twitter. Op dat moment gingen per minuut zo'n 130.000 tweets de wereld rond. De tweet "HABEMUS PAPAM FRANCISCUM" van het officiële @Pontifex werd daarbij op zichzelf al een kleine 70.000 keer geretweet.

06.00 uur Meteen een drukke agenda voor paus Franciscus IDe kersverse paus Fransiscus weet de komende dagen wat doen. Dat blijkt uit zijn agenda die het Vaticaan heeft vrijgegeven.

Paus Fransiscus start de dag met een "privébezoek" aan de basiliek van Santa Maria Maggiore. "Ik zal er tot de maagd bidden met de vraag om Rome te beschermen", kondigde hij al aan vanop het balkon op het Sint-Pietersplein.

In de namiddag gaat hij dan voor in een mis met de 114 kardinalen in de Sixtijnse kapel.

Vrijdag ontvangt de paus dan het college van kardinalen in de Sala Zaterdag is het dan tijd voor een ontmoeting met de journalisten en de persverantwoordelijken in het Vaticaan, een relatief
"In de komende dagen" ontmoet Fransiscus I ook nog zijn voorganger Benedictus XVI.

05.35 uur Paus heet Franciscus en niet Franciscus I

De nieuwe paus zal gewoon "paus Franciscus" genoemd worden en dus niet "Franciscus de eerste". Het aanhangsel I komt er pas wanneer er ook sprake is van een Franciscus II, zo zet de
woordvoerder van het Vaticaan de puntjes op de i.

De nieuwe paus Franciscus is een man van veel "eersten". De eerste paus van het Amerikaanse continent, de eerste jezuïet en de eerste met de naam Franciscus. Op Johannes Paulus I na, is hij ook de eerste die een nieuwe naam kiest sinds 913. Maar voorlopig is het dus niet nodig hem Franciscus "de eerste" te noemen.

05.15 uur Bisschoppen onder de indruk van nederigheid van Franciscus De Belgische bisschoppen Jean-Luc Hudsyn en Guy Harpigny zijn diep onder de indruk van de vraag van de nieuwe paus Franciscus aan de opgedaagde menigte op het Sint-Pietersplein om voor hem te bidden en hemzelf de zegen te geven. Dat zeiden de bisschoppen van Waals-Brabant en Doornik aan CathoBel.

Bisschop Hudsyn was naar eigen zeggen erg geraakt door de nederige en sobere stijl van de nieuwe paus. "Voor zijn zegening vroeg hij eerst al knielend om een zegen van het volk. Dat is een heel belangrijk teken", klonk het. Ook de keuze voor de naam Franciscus heeft Hudsyn geraakt.

05.13 uur 'Chavez moet een goed woordje gedaan hebben voor Bergoglio'
De pas overleden Venezolaanse president Hugo Chavez moet bij Christus een goed woordje gedaan hebben voor de kersverse Argentijnse paus Franciscus. Dat heeft interim-president Nicolas Maduro gezegd. "We weten dat onze leider tot dergelijke hoogtes reikte en momenteel voor Christus staat. Hij moet wat invloed hebben uitgeoefend voor een Zuid-Amerikaanse paus."

05.11 uur Orthodoxe kerk blij met paus uit Latijns-AmerikaDe orthodoxe kerk in België toont zich tevreden met de keuze voor de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus. "Het is goed dat de nieuwe paus Latijns-Amerikaans is. Dat geeft nieuwe hoop aan de katholieke kerk", reageert bisschop Athénagoras de Sinope.

05.07 uur Jezuïeten verbaasd maar vereerdDe Belgische jezuïetengemeenschap reageert verbaasd en geëmotioneerd op de verkiezing van "hun" Jorge Mario Bergoglio tot paus. "We geloofden het eerst niet. We zijn volledig
verrast en overdonderd", reageert Albert Schmitz van het Huis
Sint-Pieter in Louvain-la-Neuve. Ook de Nederlandse Jezuïeten zijn blij dat voor het eerst een Jezuïet het tot paus schopt.

05.05 uur: Moslimexecutieve feliciteert katholieke kerk met nieuwe pausBij monde van voorzitter Ugurlu Semsettin onthaalde het Executief van de Moslims van België de verkiezing van de nieuwe paus positief. "Wij wachten uiteraard op de eerste woorden van Franciscus gericht aan de moslimwereld maar wij begroeten de keuze van een niet-Europeaan tot paus. Dat is zeer positief", verklaarde hij.

De Moslimexecutieve houdt er in de eerste plaats aan de katholieke wereld en de 115 kardinalen te feliciteren met de snelle verkiezing van een nieuwe paus.

"Het lijkt erop dat Franciscus iemand is die dicht bij de armen staat, met een grote menselijke dimensie. Het is ook erg positief dat een kardinaal van een ander werelddeel verkozen wordt. Rome toont daarmee aan dat een paus van om het even welk continent kan komen. Die boodschap is belangrijk", aldus Semsettin.

05.04 uur Wereldwijde felicitaties voor Paus Franciscus De verkiezing van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus Franciscus lokt reacties uit over de hele wereld. Meerdere wereldleiders hebben de kersverse paus al gefeliciteerd.

Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama stuurde zijn gelukwensen naar "de eerste paus uit de Amerika's". "Als voorvechter voor de zaak van de armen en de meest kwetsbaren onder ons, zal hij de boodschap van liefde en vergeving blijven dragen die al sinds meer dan 2.000 jaar de inspiratiebron voor de wereld was", luidt het in een mededeling van het Witte Huis.

Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, feliciteerde zowel de nieuwe paus als alle katholieken. "Ik verheug me op de voortzetting van de samenwerking tussen de VN en het Vaticaan, onder de wijze leiding van zijne heiligheid, paus Franciscus, verklaarde Ban Ki-moon in New York. "We hebben gemeenschappelijke doelstellingen, zoals de inzet voor vrede, sociale gerechtigheid en mensenrechten en de strijd tegen honger en armoede", luidt het verder. Ban zegt er ook van overtuigd te zijn dat de nieuwe paus zich, net als zijn voorganger, zal inzetten voor de dialoog tussen de verschillende religies.

Ook de Franse socialistische president François Hollande stond erop aan Franciscus zijn felicitaties over te maken. "Frankrijk, trouw aan aan zijn universele principes van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid (...), zal de vertrouwensvolle dialoog voortzetten die het altijd met de Heilige Stoel heeft onderhouden".

"Ik ben vooral blij voor de de christenen in Latijns-Amerika, die nu voor de eerste keer iemand van hen aan het hoofd van de katholieke kerk krijgen aangesteld", zo verklaart de Duitse christendemocratische bondskanselier Angela Merkel. Voorts feliciteert ze de paus en wenst ze hem veel kracht en gezondheid toe.

De Nederlandse rechtsliberale premier Mark Rutte noemde het ten slotte indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de roomskatholieke kerk speelt in het leven van veel mensen", aldus Rutte.

05.02 uur Aartsbisschop Léonard is verrast door keuze
Aartsbisschop André Léonard kent de Argentijnse kardinaal Bergoglio niet persoonlijk en noemt de keuze voor de man "een totale verrassing".

Voor Léonard is het een positief teken dat het conclaaf zeer snel een keuze heeft gemaakt. "Dat het zo snel gegaan is, wijst erop dat er een zekere eensgezindheid was. En dat is belangrijk", aldus Léonard. "Het zou jammer geweest zijn mocht het dagen aangesleept hebben, want dat wijst op verdeeldheid en dat is nooit een goed teken."

Het feit dat de nieuwe paus uit Latijns-Amerika komt, vindt hij een goed idee. "Het is de eerste keer dat het continent een paus levert. Latijns-Amerika is een belangrijk continent met een grote rooms-katholieke populatie".

05.00 uur Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over paus Franciscus . Volg hier de hele dag van minuut tot minuut het nieuws over de nieuwe paus.

16.35 uur: Italiaanse bisschoppen feliciteren verkeerde pausDe Italiaanse bisschoppenconferentie heeft tijdens het opstijgen van de witte rook in een e-mail, zoals het hoort, de nieuwe paus met zijn verkiezing gefeliciteerd. De mail was, vermoedelijk, opgesteld nog voor de meeuw op het dak van het Vaticaan door witte rook werd opgeschrikt: niet de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, voortaan beter bekend als paus Franciscus, werd proficiat gewenst, wel de Italiaanse kardinaal Angelo Scola. De aartsbisschop van Milaan was inderdaad aan het conclaaf begonnen als topfavoriet (althans volgens de Italiaanse media), maar viel uiteindelijk naast de (Heilige) Stoel. Volgens het persagentschap Ansa is de episcopale blunder te wijten aan de "volkomen onverwachte" verkiezing van Bergoglio. Overigens was enkel de titel van de e-mail fout; in de eigenlijke tekst werd wel degelijk de juiste kerkvader gefeliciteerd. 16.02: Aanzienlijke Belgische delegatie naar RomeKoning Albert en koningin Paola reizen maandagavond naar het Vaticaan naar aanleiding van de verkiezing van de nieuwe paus. Ze worden vergezeld door premier Elio Di Rupo, en de vicepremiers Pieter De Crem (CD&V) en Didier Reynders (MR). 15.07 uur: Protestanten zijn tevreden met zijn naamkeuzeDat de verkozen paus Jorge Mario Bergoglio zich Franciscus laat noemen, schept volgens de Verenigde Protestantse Kerk in België hoge verwachtingen. "Nooit eerder droeg een paus deze naam, waardoor deze keuze mogelijk de wens tot een nieuwe en eigen weg aanduidt", luidt het donderdag in een reactie. "In een zelfgekozen naam ligt een programma besloten. De naam Franciscus roept ontegenzeggelijk associaties op met de wil zich te identificeren met de armen en de onderdrukten en met het verlangen om dienstbaar, vredevol in mensen Gods aanwezigheid te willen ontdekken, ook in andersdenkenden." De protestantse Kerk hoopt ook dat de oecumenische inzet met het aantreden van paus Franciscus een nieuwe impuls zal krijgen. "Geen enkele kerk is er voor zichzelf", luidt het. Ten slotte heeft de Verenigde Protestantse Kerk in België haar "hartelijke gelukwensen" laten uitgaan naar de rooms-katholieke kerk. Paus Franciscus zelf wordt "veel kracht, wijsheid en liefde" toegewenst bij het vervullen van zijn "veeleisende taak". 13.45 uur: Bergoglio krijgt kritiek over zijn beleid ten tijde van de juntaDe verkiezing van Bergoglio zorgde bij de Argentijnen voor een hoop feestgewoel. Al was niet iedereen even enthousiast. Voor veel Argentijnen doet de verkiezing van Bergoglio als paus Franciscus denken aan het regime van Jorge Videla en Roberto Viola. Tussen 1976 en 1983 pleegde het Argentijnse regime verschillende misdaden tegen de menselijkheid. Bergoglio leidde toen de jezuïeten van Argentinië. De kerk zou weinig weerstand geboden hebben tegen de junta en zou zich niet openlijk verzet hebben tegen de bloeddorstige daden van het regime, zoals moorden en ontvoeringen. Intussen circuleren er al foto's van de paus samen met Videla. De Argentijnse journalist Horacio Verbitsky schreef in 2005 over de relatie tussen kerk en junta ten tijde van Videla's regime. Hij beschuldigde Bergoglio van medeplichtigheid aan ontvoering van twee jezuïetenpaters. Zij werden in 1976 door de marine opgesloten omdat ze mensen uit de arme wijken in Buenos Aires ondersteunden. Bergoglio wil niet op de beschuldigingen reageren, maar meent wel dat hij tijdens het regime verschillende mensen heeft geholpen met ontsnappen en onderduiken. 12.36 uur: Kardinaal Danneels tevreden met keuze voor BergoglioKardinaal Godfried Danneels is er niet over verbaasd dat de keuze voor de nieuwe paus op Jorge Mario Bergoglio gevallen is. Hij liet uitschijnen dat de Argentijn zijn eerste keuze was. "Ik zou liegen mocht ik zeggen dat ik niet gelukkig ben. Hij is een zeer bekwame man", zei de kardinaal op een persconferentie op het Belgische Pauselijk College in Rome. Het verbaasde Danneels wel dat het conclaaf zo kort duurde. Maar de keuze voor de Argentijn Bergoglio is niet verrassend, aldus de kardinaal. Hij was al in de running bij het vorige conclaaf (in 2005). Danneels gaf zijn enthousiasme te kennen over de keuze van de 115 kardinalen. Paus Bergoglio is een man "met veel diepgang", "erg nederig en heel ernstig", zei hij. Het is een man die op de achtergrond blijft maar veel invloed heeft wanneer men contact met hem heeft. "Men moet geen show verwachten, hij blijft zichzelf." Over de naam van de nieuwe paus zei de Belgische kardinaal: "Het eerste wat Franciscus van Christus hoorde toen hij in San Damiano bij een vervallen kerk stond, was: bouw mijn kerk weer op. En ik denk dat dát de opgave is van deze tijd". De nieuwe paus moet de Kerk vernieuwen, meent Danneels. Hij vindt de leeftijd van Franciscus, 76 jaar, geen probleem. "Ik vergelijk hem met Johannes XXIII. Die was ouder en bracht een omwenteling teweeg in de Kerk." 11.45 uur 'Hoop op vernieuwing in de Kerk'Broeder Aloïs, de prior van de internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap in het Franse Taizé, ziet in de eerste woorden van de nieuwe paus tekenen voor hoop op vernieuwing in de Kerk. "Wij hadden op vernieuwen gehoopt en die is er gekomen", stelt de prior. 11.07 uur: 'Paus moet zijn wil tot hervormen bewijzen'De kersverse paus Franciscus krijgt van de gerenommeerde Zwitserse theoloog Hans Küng geen lofbetuigingen vooraf. Volgens Küng is de hamvraag wat de houding van de paus zal zijn tegenover hervormingen. "Voert hij eindelijk de hervormingen in de Kerk door, die gedurende decennia onder zijn voorgangers op zich laten wachten hebben? Of gaat hij in wezen zo door zoals dat nu het geval is? " Trekt Franciscus de hervormingen naar zich toe, dan zal hij op de brede goedkeuring van de katholieken kunnen rekenen, aldus de Zwitserse theoloog. Zet hij echter de conservatieve lijn van Johannes Paulus II en Benedictus XVI voort, dan zal dat in de Kerk "hervormingen van onderuit uitlokken, ook zonder goedkeuring van de hiërarchie en zelfs vaak tegen de verijdelingspogingen van de hiërarchie in", aldus de 84-jarige Küng. De theoloog roept de bisschoppen en de katholieken sinds jaren op tot ongehoorzaamheid tegen de koers van de Curie. Küng was peritus (deskundige) tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), maar verloor zijn leerbevoegdheid aan de universiteit van Tübingen in 1980 na kritische studies over de katholieke leer, met name over het celibaat, anticonceptie en abortus. 10.29 uur Paus was niet voorbestemd voor een leven als geestelijke Paus Franciscus was niet voorbestemd voor een leven als geestelijke, in tegenstelling tot zijn voorganger Joseph Ratzinger, die al snel het priesterseminarie introk. Hij had eerder een late roeping. Bergoglio werd in 1936 geboren, maar werd pas in 1969 ingewijd als jezuïetenpriester, toen hij 33 was. Lees ook: 20 weetjes over paus Franciscus 10.11 uur HabemusMessi@stinus13 Ik dacht dat we gisterenavond al een andere Argentijn tot paus hadden uitgeroepen? #habemusMessi @TomRouvrois Ik kan nu al niet wachten tot het volgende pauselijke schandaal. The Francis Files, het bekt zo lekker #habemuspapam @Nektapijt: Doeme, weer geen heet wijf. #nieuwepaus @duchka: Is hij like toch een klein beetje bruin? @DeHuisvrouw: De nieuwe paus heeft, in tegenstelling tot Kai Mook, wel het fatsoen gehad om te wachten met tevoorschijn te komen tot ik van het toilet was @Frederik De Brant: dan heb je 'Witte rook voor zwarte paus' en 'Scola krijgt de stola' klaarzitten als kop, pakken ze toch wel die Argentijn zeker 10.01 uur: Holebi's niet enthousiast over paus FranciscusDe benoeming van paus Franciscus brengt çavaria niet meteen in feestvreugde. Dat zeggen coördinator Yves Aerts en Fran Bambust, woordvoerster van de holebi- en transgenderkoepel. "Even voelden we hoop opflakkeren toen we vernamen dat de man uit Argentinië kwam. Dat land is behoorlijk vooruitstrevend wat holebi- en transgenderrechten betreft. Maar toen we even gingen verder lezen, doofde de hoop nogal snel." De reputatie van Jorge Mario Bergoglio wat holebirechten betreft, is op zijn minst kwalijk te noemen, zegt Aerts. "Hij verzette zich in Argentinië zo hard tegen het homohuwelijk dat presidente Cristina Fernández de Kirchner opmerkte dat zijn uitspraken haar deden terugdenken aan 'de tijden van de Inquisitie'. Adoptie noemt hij dan weer "discriminatie tegen kinderen" en de homobeweging zelf 'demonisch van origine'." Aerts ziet toch nog een lichtpunt. "De nieuwe paus zou wel empathisch zijn en oog hebben voor minderheden. Daarom zou hij ook deze naam gekozen hebben. Misschien overstijgt hij zijn vooroordelen? Hij heeft al getoond op te willen komen voor kinderen met aids, en zou condoomgebruik ook soms wel zien zitten. Dat zijn openingen die misschien verder kunnen worden opengewrikt? " Voor Vlaanderen ziet çavaria overigens weinig veranderen. "We moeten de invloed van een paus op onze gemeenschap hier niet overschatten trouwens", aldus Aerts. 09.47 uur Wie is Jorge Mario Bergoglio? 09.38 uur De nieuwe thuis van paus FranciscusHoewel de paus veel liever in een eenvoudig optrekje verblijft, zal hij allicht toch verplicht worden om zijn intrek te nemen in de pauselijke resident in het Vaticaan. Persagentschap AP mocht daar onlangs filmen. Bekijk hier de beelden. 09.18 uur Paus begint de dag met privégebedDe kersverse paus Franciscus is naar de basiliek van Santa Maria Maggiore in Rome geweest voor een privégebed. Hij bleef er een half uur, zo stelde een journalist van het Franse persbureau AFP vast. 09.13 uur Paus maakt imago van bescheiden man onmiddellijk waarNa zijn speech weigerde de paus in de auto te stappen die hem ter beschikking werd gesteld. Hij stapte samen met andere kardinalen in een minibusje dat hem naar de residentie Santa Martha voerde waar hij de nacht doorbracht. zou doorbrengen. Dat past helemaal in het bescheiden en eenvoudige imago van de nieuwe paus, die als kardinaal ook al verzaakte aan een luxe residentie en zijn intrek nam in een simpel appartementje. 09.00 uur Walter Pauli: voor de armen en tegen corruptieEen Franciscus zou toch een paus moeten zijn die aandacht heeft voor armen, die zich verzet tegen corruptie, tegen alles wat de evangelische boodschap van de kerk bezoedelt. De naam is er (en laten we eerlijk zijn: ook de snelheid van zijn verkiezing. Er zullen nog spannende boeken geschreven worden hoe dit conclaaf de rechtstreekse opvolger is van dat van 2005, toen Ratzinger gekozen werd tot Benedictus XVI en Bergoglio volgens uiteenlopende bronnen al een veertigtal stemmen haalde.Lees hier: Naamkeuze Franciscus is uitstekend signaal 08.49 uur Het persagentschap Belga wordt met de dag inventiever in het opleuken van zijn weerbericht. Vandaag gaat de weersvoorspelling voor de volgende dagen mee onder de titel: 'Ook de nieuwe paus kan de sneeuw niet tegenhouden'08.43 uur Een heilige met een omstreden verleden De paus online in kernwoorden in de internationale media The New York Times: Keuze voor nieuwe paus is zowel historisch als conservatiefThe Guardian: Keuze voor nieuwe paus toont dat Europa macht verliestBBC: Paus begint aan moeilijk pontificaatThe Independent: Zowel een voortzetting van het verleden als iets heel nieuw voor de toekomstLe Monde: Een heilige met een omstreden verledenL'Express: Paus van de wedergeboorte?De Volkskrant: Sobere jezuïet zonder autoNRC: Paus Franciscus is groot voetbalfan08.30 uur Krantentitels over de nieuwe paus De Morgen: Nieuw gezicht, zelfde geluidDe Standaard: Outsider mag kerk leidenDe Tijd: Jorge Bergogllio, eerste jezuïet, eerste Zuid-Amerikaan, eerste FranciscusHet Laatste Nieuws: Ongeloof bij het zien van de nieuwe pausGazet Van Antwerpen: HistorischHet Belang van Limburg: Rome verrast met Franciscus ILa Libre: 'Les cardinaux sont allés me chercher au bout de monde'Le Soir: François Ier, pape surprise08.15 uur Portret van paus Franciscus door APDe paus die vorige keer al bijna paus werd 07.55 uur Papa don't preachFelle kritiek op de keuze voor deze paus komt er van de Huffington Post, die zijn website opent met de titel 'Papa don't preach'. De nieuwssite hekelt de conservatieve houding van de nieuwe paus ten opzichte van contraceptie, abortus en het homohuwelijk en brengt zijn uitspraak in herinnering dat adoptie door homoseksuelen gelijkstaat aan discriminatie van kinderen.07.48 uur De 114 kardinalen (gisteren waren er nog 115) blijven ook vandaag nog in het Vaticaan. Ze zullen deze namiddag allemaal de allereerste mis bijwonen die Bergoglio leidt als paus.07.35 uur Herbekijk hier het allereerste optreden van paus Franciscus De speech van de paus 07.19 uur NOS: 'Alsof de Argentijnen wereldkampioen werden'NOS-correspondent Kees Elenbaas stelt in Buenos Aires vast dat de Argentijnen compleet verrast waren door de keuze voor Bergoglio als nieuwe paus, maar dat het nieuws bijzonder enthousiast onthaald werd. 'Het leek wel alsof de Argentijnen wereldkampioen werden.'07.10 uur De paus is een eenvoudig en bescheiden manIn zowat alle portretten die media wereldwijd publiceren over de nieuwe paus komen twee trefwoorden telkens opnieuw terug: eenvoud en bescheidenheid.06.57 uur 'Hij reist graag met de bus'The Guardian: 'Paus Franciscus reist graag met de bus. Hij heeft maar één long en in 2001 waste en kuste hij de voeten van aidspatiënten.'06.46 uur Vragen over het verleden van de pausOok andere media wereldwijd stellen vragen over het verleden van de paus. In de portretten die over hem geschreven worden, gaat vaak tenminste een alinea over zijn rol ten tijde van de militaire junta in 1976 tot 1983. 'Het gaat dan vooral over zijn mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van twee Jezuïeten die werkten in de allerarmste wijken,' schrijft de BBC op zijn nieuwssite. 'De twee werden in het geheim vijf jaar lang opgesloten in de gevangenis. Hun kerkelijke oversten werden ervan beschuldigd dat ze hun bescherming opgaven. De beschuldiging werd overigens ten stelligste ontkend.' 06.33 uur CNN: Paus van vele eersten Bekijk hier het eerste profiel dat CNN schetst van paus Franciscus, de paus van vele eersten 06.27 uur 'Bergoglio wilde in 2005 nog geen paus worden'Wie is de nieuwe paus? Volgens de Volkskrant is Bergoglio een sobere Jezuïet zonder auto die in 2005 nog geen paus wilde worden.06.23 uur: Trouw 'Paus mogelijk betrokken bij misdaden militaire junta'Volgens de Nederlandse krant Trouw is de nieuwe paus niet onomstreden. Aan paus Franciscus kleeft mogelijk een forse smet, schrijft de krant. Hij zou betrokken zijn bij de verdwijning van twee linkse tegenstanders. Die claim komt van de bekende Argentijnse onderzoeksjournalist Horacio Verbistky. In het boek 'el Silencio' uit 2005 beschrijft hij hoe bisschoppen de militaire junta van dictator Jorge Videla gedoogden. Het gaat om feiten die gesitueerd worden in 1976.06.19 uur: 7 miljoen tweets over de nieuwe pausDe pauselijke hoogdag voor de kerk bleek ook een absolute hoogdag voor Twitter. De microblogsite zag woensdag naar eigen zeggen zo'n 7 miljoen tweets passeren over het conclaaf en de nieuwe paus Franciscus, zowel voor als na diens verschijning op het pauselijk balkon. Vooral rond de bekendmaking ging het Vaticaan viraal op twitter. Op dat moment gingen per minuut zo'n 130.000 tweets de wereld rond. De tweet "HABEMUS PAPAM FRANCISCUM" van het officiële @Pontifex werd daarbij op zichzelf al een kleine 70.000 keer geretweet. 06.00 uur Meteen een drukke agenda voor paus Franciscus IDe kersverse paus Fransiscus weet de komende dagen wat doen. Dat blijkt uit zijn agenda die het Vaticaan heeft vrijgegeven. Paus Fransiscus start de dag met een "privébezoek" aan de basiliek van Santa Maria Maggiore. "Ik zal er tot de maagd bidden met de vraag om Rome te beschermen", kondigde hij al aan vanop het balkon op het Sint-Pietersplein. In de namiddag gaat hij dan voor in een mis met de 114 kardinalen in de Sixtijnse kapel. Vrijdag ontvangt de paus dan het college van kardinalen in de Sala Zaterdag is het dan tijd voor een ontmoeting met de journalisten en de persverantwoordelijken in het Vaticaan, een relatief "In de komende dagen" ontmoet Fransiscus I ook nog zijn voorganger Benedictus XVI. 05.35 uur Paus heet Franciscus en niet Franciscus I De nieuwe paus zal gewoon "paus Franciscus" genoemd worden en dus niet "Franciscus de eerste". Het aanhangsel I komt er pas wanneer er ook sprake is van een Franciscus II, zo zet de woordvoerder van het Vaticaan de puntjes op de i. De nieuwe paus Franciscus is een man van veel "eersten". De eerste paus van het Amerikaanse continent, de eerste jezuïet en de eerste met de naam Franciscus. Op Johannes Paulus I na, is hij ook de eerste die een nieuwe naam kiest sinds 913. Maar voorlopig is het dus niet nodig hem Franciscus "de eerste" te noemen. 05.15 uur Bisschoppen onder de indruk van nederigheid van Franciscus De Belgische bisschoppen Jean-Luc Hudsyn en Guy Harpigny zijn diep onder de indruk van de vraag van de nieuwe paus Franciscus aan de opgedaagde menigte op het Sint-Pietersplein om voor hem te bidden en hemzelf de zegen te geven. Dat zeiden de bisschoppen van Waals-Brabant en Doornik aan CathoBel. Bisschop Hudsyn was naar eigen zeggen erg geraakt door de nederige en sobere stijl van de nieuwe paus. "Voor zijn zegening vroeg hij eerst al knielend om een zegen van het volk. Dat is een heel belangrijk teken", klonk het. Ook de keuze voor de naam Franciscus heeft Hudsyn geraakt. 05.13 uur 'Chavez moet een goed woordje gedaan hebben voor Bergoglio' De pas overleden Venezolaanse president Hugo Chavez moet bij Christus een goed woordje gedaan hebben voor de kersverse Argentijnse paus Franciscus. Dat heeft interim-president Nicolas Maduro gezegd. "We weten dat onze leider tot dergelijke hoogtes reikte en momenteel voor Christus staat. Hij moet wat invloed hebben uitgeoefend voor een Zuid-Amerikaanse paus."05.11 uur Orthodoxe kerk blij met paus uit Latijns-AmerikaDe orthodoxe kerk in België toont zich tevreden met de keuze voor de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus. "Het is goed dat de nieuwe paus Latijns-Amerikaans is. Dat geeft nieuwe hoop aan de katholieke kerk", reageert bisschop Athénagoras de Sinope.05.07 uur Jezuïeten verbaasd maar vereerdDe Belgische jezuïetengemeenschap reageert verbaasd en geëmotioneerd op de verkiezing van "hun" Jorge Mario Bergoglio tot paus. "We geloofden het eerst niet. We zijn volledig verrast en overdonderd", reageert Albert Schmitz van het Huis Sint-Pieter in Louvain-la-Neuve. Ook de Nederlandse Jezuïeten zijn blij dat voor het eerst een Jezuïet het tot paus schopt. 05.05 uur: Moslimexecutieve feliciteert katholieke kerk met nieuwe pausBij monde van voorzitter Ugurlu Semsettin onthaalde het Executief van de Moslims van België de verkiezing van de nieuwe paus positief. "Wij wachten uiteraard op de eerste woorden van Franciscus gericht aan de moslimwereld maar wij begroeten de keuze van een niet-Europeaan tot paus. Dat is zeer positief", verklaarde hij. De Moslimexecutieve houdt er in de eerste plaats aan de katholieke wereld en de 115 kardinalen te feliciteren met de snelle verkiezing van een nieuwe paus. "Het lijkt erop dat Franciscus iemand is die dicht bij de armen staat, met een grote menselijke dimensie. Het is ook erg positief dat een kardinaal van een ander werelddeel verkozen wordt. Rome toont daarmee aan dat een paus van om het even welk continent kan komen. Die boodschap is belangrijk", aldus Semsettin. 05.04 uur Wereldwijde felicitaties voor Paus Franciscus De verkiezing van de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus Franciscus lokt reacties uit over de hele wereld. Meerdere wereldleiders hebben de kersverse paus al gefeliciteerd. Onder meer de Amerikaanse president Barack Obama stuurde zijn gelukwensen naar "de eerste paus uit de Amerika's". "Als voorvechter voor de zaak van de armen en de meest kwetsbaren onder ons, zal hij de boodschap van liefde en vergeving blijven dragen die al sinds meer dan 2.000 jaar de inspiratiebron voor de wereld was", luidt het in een mededeling van het Witte Huis. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, feliciteerde zowel de nieuwe paus als alle katholieken. "Ik verheug me op de voortzetting van de samenwerking tussen de VN en het Vaticaan, onder de wijze leiding van zijne heiligheid, paus Franciscus, verklaarde Ban Ki-moon in New York. "We hebben gemeenschappelijke doelstellingen, zoals de inzet voor vrede, sociale gerechtigheid en mensenrechten en de strijd tegen honger en armoede", luidt het verder. Ban zegt er ook van overtuigd te zijn dat de nieuwe paus zich, net als zijn voorganger, zal inzetten voor de dialoog tussen de verschillende religies. Ook de Franse socialistische president François Hollande stond erop aan Franciscus zijn felicitaties over te maken. "Frankrijk, trouw aan aan zijn universele principes van vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid (...), zal de vertrouwensvolle dialoog voortzetten die het altijd met de Heilige Stoel heeft onderhouden". "Ik ben vooral blij voor de de christenen in Latijns-Amerika, die nu voor de eerste keer iemand van hen aan het hoofd van de katholieke kerk krijgen aangesteld", zo verklaart de Duitse christendemocratische bondskanselier Angela Merkel. Voorts feliciteert ze de paus en wenst ze hem veel kracht en gezondheid toe. De Nederlandse rechtsliberale premier Mark Rutte noemde het ten slotte indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces hebben gevolgd. "Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de roomskatholieke kerk speelt in het leven van veel mensen", aldus Rutte.05.02 uur Aartsbisschop Léonard is verrast door keuze Aartsbisschop André Léonard kent de Argentijnse kardinaal Bergoglio niet persoonlijk en noemt de keuze voor de man "een totale verrassing". Voor Léonard is het een positief teken dat het conclaaf zeer snel een keuze heeft gemaakt. "Dat het zo snel gegaan is, wijst erop dat er een zekere eensgezindheid was. En dat is belangrijk", aldus Léonard. "Het zou jammer geweest zijn mocht het dagen aangesleept hebben, want dat wijst op verdeeldheid en dat is nooit een goed teken." Het feit dat de nieuwe paus uit Latijns-Amerika komt, vindt hij een goed idee. "Het is de eerste keer dat het continent een paus levert. Latijns-Amerika is een belangrijk continent met een grote rooms-katholieke populatie". 05.00 uur Goeiemorgen. Welkom bij de liveblog van Knack.be over paus Franciscus . Volg hier de hele dag van minuut tot minuut het nieuws over de nieuwe paus.