Live Herlees: Catastrofe in Oekraïne: Gecrashte vlucht MH-17 had vijf Belgen aan boord

17/07/14 om 18:55 - Bijgewerkt op 18/07/14 om 04:16

In Oekraïne zijn er steeds meer aanwijzingen dat vlucht MH-17 van Malaysia Airlines is neergeschoten. De Boeing 777 had 298 mensen aan boord, waaronder vijf Belgen. Internationaal weerklinkt de roep om gerechtigheid voor de slachtoffers. De VN-Veiligheidsraad komt in spoedzitting bijeen.

Herlees: Catastrofe in Oekraïne: Gecrashte vlucht MH-17 had vijf Belgen aan boord

© Reuters

 • Tom Vandyck

  Einde liveblog

  Hiermee sluiten we onze liveblog af. De situatie zal zich de volgende uren en dagen nog verder ontwikkelen.

  Vrijdag komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties samen om zich over de zaak uit te spreken. Meerdere betrokken wereldleiders, waaronder VS-president Barack Obama, de Maleisische premier Najib Razak en de Australische premier Tony Abbott, eisen een internationaal onderzoek.

  Cruciaal daarbij is dat dat onderzoek in Oost-Oekraïne niet tegengewerkt wordt. Uit de regio komen er berichten dat er een humanitaire corridor in de maak is die onderzoekers zal toelaten om de site te bereiken.

  De pro-Russische separatisten die het gebied onder controle hebben, beloven dat ze niet met het bewijsmateriaal zullen knoeien. Mogelijk is dat echter al gebeurd, want volgens sommige berichten hebben de rebellen de zwarte dozen van het toestel in handen of zouden ze die zelfs al aan Rusland hebben doorgegeven.

  Voor Nederland, dat 154 mensen verloor in de ramp, is MH-17 een nationale tragedie. Ook vijf Belgen zijn bij de doden. Hun namen zullen de komende uren bekend worden.

  Wij danken u voor het lezen en nodigen u uit om ook het verdere nieuws over vlucht MH-17 op de voet te volgen op Knack.be.

 • Tom Vandyck

  Australische premier Abbott beschuldigt pro-Russische rebellen

  De Australische eerste minister Tony Abbott zegt dat het ernaar uit ziet dat MH-17 is neergeschoten door pro-Russische rebellen.Volgens de tellingen van Malaysia Airlines waren er 27 Australiërs aan boord. Ook een aantal andere inzittenden hadden Australië als eindbestemming.

  Abbott, geciteerd door de Britse krant The Guardian, wil dat de VN-Veiligheidsraad een resolutie aanneemt die een internationaal onderzoek instelt naar wat er gebeurd is met MH17. Hij eist dat het onderzoek "volledige toegang krijgt tot de site, de zwarte doos en alle individuen die in een psoitie staan om licht te werpen op dit vreselijke evenement."

 • Tom Vandyck

  Vliegtuig vervoerde aidsonderzoekers op weg naar conferentie

  De International AIDS Society bevestigt dat een anatal inzittenden van vlucht MH-17 dokters en onderzoekers waren die onderweg waren naar een conferentie in Melbourne (Australië). Namen zijn nog niet bekend. Volgens sommige bronnen zou het gaan om vooraanstaande figuren in het onderzoek naar aids.

 • Tom Vandyck

  Malaysia Airlines zal namen slachtoffers bekendmaken

  Malaysia Airlines zal de lijst van slchtoffers van de Oekraïense vliegramp bekendmaken zodra al hun nabestaanden verwittigd zijn.

 • Tom Vandyck

  Malaysia Airlines gaat niet meer over Oost-Oekraïne vliegen

  Malaysia Airlines heeft bekendgemaakt dat het ophoudt met over het oosten van Oekraïne te vliegen. Dat is het gebied waar al maanden een oorlog aan de gang is tussen pro-Russische rebellen en de centrale Oekraïense overheid in Kiev, en de regio waar vlucht MH-17 is neergeschoten.

  Malaysia Airlines laat wel weten dat de regio tot nog toe door de luchtvaartautoriteiten als veilig werd bestempeld. Dat neemt niet weg dan een hele reeks andere luchtvaartmaatschappijen Oost-Oekraïne al langer mijden. Malyasia Airlines krijgt meteen de nodige kritiek omdat het daar pas mee begint nu het te laat is.

 • Tom Vandyck

  Vier baby's aan boord

  Malaysia Airlines meldt dat er aan boord van vlucht MH-17 ook vier baby's waren. Aangezien die geen eigen stoel in het vliegtuig hadden, waren ze niet in de oorspronkelijke telling van de slachtoffers opgenomen. Het totale dodental is dan ook gereviseerd tot 298.

 • Tom Vandyck

  Reynders: Vijf Belgen bij de doden

  Eerder was op een persconferentie op Schiphol melding gedaan van vier Belgische slachtoffers. Eén Nederlands slachtoffer was de echtgenote van één van de Belgische slachtoffers. Een van de Maleisische slachtoffers woonde in ons land, preciseert minister Reynders. (Belga/TV)

 • Tom Vandyck

  Oekraïne luistert gesprek over neerschieten MH-17 af

  Tijdens telefoongesprekken die de Oekraïense inlichtingendiensten afluisterden, gaven pro-Russische separatistenleiders toe dat ze vlucht Malaysia Airlines MH-17 hebben neergehaald.

  De inhoud werd gepubliceerd oor de Oekraïense krant Kyiv Post, die ook de geluidsopnames op haar website zette. Let wel: de authenticiteit van de informatie kan niet honderd procent geverifieerd worden.

  In het eerste gesprek, twintig minuten na de crash, is Igor Bezler te horen, een voormalige officier bij de Russische inlichtingendienst en vandaag een van de leiders van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in het oosten van Oekraïne. Hij praat met een man die door de Oekraïners geïdentificeerd werd als Vasili Geranin, een kolonel van de Russische militaire inlichtingendienst.

  "We hebben net een vliegtuig neergeschoten", zegt Bezler. "Het viel nabij Yenakievo." (nabij Donetsk; red.)

  Veertig minuten later is er een ander gesprek tussen twee rebellen, bijgenaamd 'Majoor' en 'Grek'. Zij hebben net de plek geïnspecteerd waar het vliegtuig is neergestort.

  MAJOOR: "Het vliegtuig is uit elkaar gevallen in de lucht. Het is neergekomen in de buurt van de Petropavlovskaya-mijn. We hebben de eerste '200' gevonden: een burger." ('200' is een codewoord voor een dode; red.)

  GREK: "Wat hebben we daar?"

  MAJOOR: "Kort gezegd: het was honderd procent zeker een burgervliegtuig."

  GREK: "Zijn er daar veel mensen?"

  MAJOOR: "De brokstukken vielen verdomme recht in de tuinen van de huizen."

  GREK: "Wat voor een vliegtuig was het?

  MAJOOR: "Dat weten we nog niet zeker. Ik ben nog niet op de grootste site geweest. Ik heb alleen de plaats gezien waar de eerste lichamen vielen. Er zijn brokstukken van het vliegtuig, stoelen en lichamen."

  GREK: "Is er iets over van het wapen?"

  MAJOOR: "Absoluut niks. Alleen burgerspullen: medicijnen, handdoeken, toiletpapier."

  In een derde gesprek praat kozakkencommandant Nikolay Kozitsin met een pro-Russische militant.

  MILITANT: "Wat betreft het vliegtuig dat neergeschoten is in de buurt van Snizhne-Torez: dat is een burgertoestel. (...) Er zijn veel lijken van vrouwen en kinderen. (...) Ze zeiden op televisie dat het een AN-16 transportvliegtuig was, naar op het vliegtuig staat Malaysia Airlines. Wat deden boven het Oekraïense grondgebied?" (de AN-16 is een Antonov, een militair vliegtuig. De rebellen schoten er eerder deze week een van het Oekraïense leger neer; red.)

  KOZITSIN: "Dat betekent dat het spionnen vervoerde. Ze zouden hier verdomme niet mogen vliegen. Er is hier een oorlog aan de gang."

 • Tom Vandyck

  De feiten op een rijtje

  Wat weten we tot nog toe over het einde van Malaysia Airlines vlucht MH17 boven Oekraïne? Hier een overzicht.

 • Tom Vandyck

  VIDEO: De BUK-raket in actie

  Als vlucht MH-17 inderdaad werd neergschoten vanop de grond, dan gebeurde dat volgens experts wellicht met een BUK-raket van Russische makelij.

  Dat het toestel werd neergehaald met een lichte, vanop de schouder gelanceerde raket, is zo goed als uitgesloten. De Boeing 77 vloog op het moment dat het van de radar verdween op 10.000 meter hoogte. Zulke raketten hebben een plafond van 3000 meter.

  Om een vliegtuig dat op die hoogte vliegt neer te halen, heb je zwaarder, gesofisticeerder wapentuig nodig. Defensie-experts wijzen naar de BUK. Ook Anton Gerashenko, de minister van Defensie van Oekraïne, is die mening toegedaan.

  De BUK-raket wordt gelanceerd vanop een mobiel platform, bediend door vier mensen. De raketten wegen een halve ton en kunnen doelen treffen tot op twintig kilometer hoogte.

  Als een BUK-raket werd gebruikt om het vliegtuig neer te halen, wijst dat naar het Russische leger, dat eenheden heeft nabij de Oekraïense grens, of naar Oost-Oekraïense rebellengroepen die de raketten geleverd hebben gekregen uit Rusland, mogelijk met de bemanning erbij.

  Volgens Igor Sutyagin, een Russische defnesie-expert die geciteerd wordt door The Guardian, werden er Oekraïense rebellen gesignaleerd met een BUK-lanceerder nabij het dorp Torez, niet ver van de crash-site van MH-17.

 • Tom Vandyck

  Nieuwe videobeelden van de crash-site

 • Tom Vandyck

  Malaysia Airlines: 'Vier Belgen aan boord'

  Aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat crashte in Oekraïne zaten zeker 154 Nederlanders. Dat zei vicepresident van Malaysia Airlines Europa Huib Gorter tijdens een persconferentie op Schiphol.

  Aan boord waren verder 27 Australiërs, 23 Maleisiers, 11 mensen uit Indonesië, 6 uit Groot-Brittannië, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 uit de Filipijnen en 1 Canadees. Van 47 mensen is de nationaliteit nog niet duidelijk. (Belga)

 • Tom Vandyck

  Maleisische premier Razak: 'Schuldigen moeten gestraft worden'

  De premier van Maleisië, Najib Razak, kondigt aan dat zijn land experts en een bijstandsteam naar Oekraïne stuurt om te helpen bij het onderzoek naar de crash van MH-17. Ook hij houdt er rekening mee dat het vliegtuig is neergeschoten.

  "Als blijkt dat het toestel inderdaad is neergeschoten, dan staan wij erop dat de schuldigen snel gestraft worden", zei hij.

  Razak praate al met VS-president Barack Obama. Ze waren het erover eens dat "het onderzoek op geen enkele manier mag gehinderd worden. Een internationaal toegang moet volledige toegang hebben tot de crash-site. Er mag niet met de brokstukken geknoeid worden."

 • Tom Vandyck

  Poetin: 'Oekraïne verantwoordelijk'

  In een eerste reactie op de crash van vlucht MH-17 zegt de Russische president Vladimir Poetin dat Oekraïne verantwoordelijk is voor de zaak. De crash zou zich niet hebben voorgedaan als Oekraïne zijn militaire operaties in de regio niet had hernieuwd, zei Poetin, geciteerd door de internationale media.

 • Tom Vandyck

  Oost-Oekraïens luchtruim gaat dicht

  Eurocontrol, het orgaan dat het verkeer in het Europese luchtruim beheert, maakt bekend dat er niet meer gevlogen mag worden boven Oost-Oekraïne.

 • Tom Vandyck

  Nerdelandse premier Rutte: 'Dag eindigt gitzwart'

  De Nederlandse eerste minister Mark Rutte is aangekomen op Schiphol,de luchthaven van Amsretdam, waarvan vlucht MH-17 vertrok. Hij onderbak zijn vakantie omwille van de ramp.

  "Het gaat hier mogelijk om een van de ergste luchtrampen uit de Nederlandse geschiedenis", zei Rutte, geciteerd door De Volkskrant. "Ik ben geschokt en in diepe rouw. Deze prachtige zomerse dag eindigt in alle opzichten gitzwart."

 • Tom Vandyck

  VS: 'Vliegtuig neergehaald met raket'

  Het Maleisische vliegtuig is wel deglijk neergehaald met een grond-luchtraket, zeggen bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten aan de krant The Wall Street Journal. De Amerikanen zouden de lancering van die raket en de ontploffing van het vliegtuig hebben opgemerkt met hun detectieapparatuur. Wie de raket heeft afgevuurd, weten ze nog niet.

 • Annelies Van Erp

  'Mogelijk was presidentieel vliegtuig Poetin doelwit'

  De (vermoedelijk) neergeschoten Boeing van Malaysia Airlines is mogelijk verward met het vliegtuig van de Russische president Vladimir Poetin, zo meldt het Russische persagentschap Interfax en de Engelstalige Russische nieuwsdienst RT.

  Volgens een anonieme bron vlogen de twee toestellen kort na elkaar - minder dan een uur verschil - via dezelfde route. De twee vliegtuigen kruisten elkaar op 10 kilometer hoogte nabij Warschau. Volgens de zegsman vloog het vliegtuig van Poetin niet ver van het ramptoestel.

  Poetin was op de terugweg naar Moskou na in Brazilië een top van de BRICS-landen te hebben bijgewoond. "De twee toestellen lijken veel op elkaar. Hun contouren zijn hetzelfde en ze zijn ongeveer even groot. Ook de kleuren lijken van afstand veel op elkaar", aldus de anonieme bron.

 • Annelies Van Erp

  Tijdelijk bestand met pro-Russische separatisten

  De pro-Russische separatisten zouden bereid zijn tot een bestand van drie dagen, zodat hulpverleners de site van het vliegtuigramp kunnen bereiken. Dat meldt het Russische persagentschap RIA Novosti.

Onze partners