Henry VIII en zijn 7 zonen: helft jongeren faalt op Britse inburgeringstest

Henry VIII, de legendarische Engelse koning met zes vrouwen © Wikimedia
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

De zuil van Nelson dateert uit het Stenen Tijdperk en Hawaï is Brits Territorium. Tenminste, dat is wat sommige Britse onderdanen denken die de inburgeringstest deden voor toekomstige Britten.

Uit onderzoek bij Britse onderdanen blijkt dat meer dan de helft van de 18 tot 24-jarigen en meer dan een derde van de 25 tot 39-jarigen niet slagen in een inburgeringstest die buitenlanders, die Brit willen worden, moeten afleggen. Het merendeel van de mensen van boven de 60 jaar en ouder (92 procent) slaagde wel in de test, samen met 78 procent van de 40 tot 59-jarigen.

5 procent dacht dat de Britse olympische roeier Steve Redgrave een bekende auteur was. Twee procent beweerde dat Hawaï een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk was en maar liefst 37 procent dacht hetzelfde over Cyprus. Nelson’s Column en Windsor Castle werden als monumenten uit het Stenen Tijdperk aangeduid door 1 procent van de kandidaten.

De meesten wisten dan weer wel dat Henry VIII bekend was voor zijn zes vrouwen, maar sommigen dachten evenwel dat hij een bekende paardenrenner was. 5 procent meende dat de voormalige monarch zeven zonen had.

Premier League

Wat bijna iedereen (97 procent) wist was dat de Premier League iets met voetbal te maken heeft.

Het onderzoek toont aan dat het niet evident is voor buitenlanders om het slaagpercentage van 75 procent te halen. De conservatieve regering pakte begin 2013 uit met een nieuwe versie van de inburgeringstest die meer de nadruk op de “(normen en) waarden en principes van het Brits-zijn” legt. Tegenstanders vergeleken de test met een toelatingsproef voor een elite-universiteit.

Van de aspirant-Britten wordt verwacht dat zij zowel de geschiedenis, de cultuur als het politieke systeem van en in Albion grondig onder de knie hebben. De cultuurkennis moet overigens variëren van schrijvers als Shakespeare en Robert Burns over componisten als Benjamin Britten, kunstenaars als David Hockney, architecten als Christopher Wren tot The Two Ronnies, The Beatles en – icoon van de Britse humor – Monty Python’s Flying Circus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content