De werkloosheidsgraad in Gaza bedroeg in de tweede helft van 2010 ruim 45 procent. Dat is één van de hoogste ter wereld. Dat zegt het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in een rapport dat naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de Israëlische blokkade rond het Palestijnse grondgebied.

"Moedwillige verarming"

"Het is een verontrustende trend", zegt UNRWA-woordvoerder Chris Gunness in het rapport. Gunnes heeft het "moeilijk om de logica te begrijpen" achter de Israëlische blokkade, "die moedwillig zo veel mensen laat verarmen en honderdduizenden potentieel productieve mensen veroordeelt tot behoeftigheid", zonder volgens hem de macht van Hamas aan te tasten.

"Ons onderzoek toont aan dat Hamas er sinds 2007 in is geslaagd de tewerkstelling in de openbare sector met ongeveer een vijde te verhogen", zegt hij. Tegelijkertijd verdwenen wel heel wat banen in de privé-sector, aldus Gunness. "Als het blokkadebeleid bedoeld was om de Hamas-regering te verzwakken, dan tonen de tewerkstellingscijfers in de openbare sector aan dat dat is mislukt", luidt het.

Versoepeling onder internationale druk

Israël voerde de blokkade van Gaza in nadat een van zijn soldaten in juni 2006 door de Palestijnen gevangen werd genomen. De maatregels werden nog verstrengd nadat Hamas in Gaza aan de macht kwam. Na de dodelijke Israëlische aanval in mei 2010 op een humanitaire vloot in internationale wateren, werd de blokkade onder grote internationale druk versoepeld, maar er gelden nog steeds erg grote beperkingen voor het personenvervoer, net als een bijna-totaalverbod op de export. (Belga)

De werkloosheidsgraad in Gaza bedroeg in de tweede helft van 2010 ruim 45 procent. Dat is één van de hoogste ter wereld. Dat zegt het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in een rapport dat naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de Israëlische blokkade rond het Palestijnse grondgebied. "Moedwillige verarming" "Het is een verontrustende trend", zegt UNRWA-woordvoerder Chris Gunness in het rapport. Gunnes heeft het "moeilijk om de logica te begrijpen" achter de Israëlische blokkade, "die moedwillig zo veel mensen laat verarmen en honderdduizenden potentieel productieve mensen veroordeelt tot behoeftigheid", zonder volgens hem de macht van Hamas aan te tasten. "Ons onderzoek toont aan dat Hamas er sinds 2007 in is geslaagd de tewerkstelling in de openbare sector met ongeveer een vijde te verhogen", zegt hij. Tegelijkertijd verdwenen wel heel wat banen in de privé-sector, aldus Gunness. "Als het blokkadebeleid bedoeld was om de Hamas-regering te verzwakken, dan tonen de tewerkstellingscijfers in de openbare sector aan dat dat is mislukt", luidt het. Versoepeling onder internationale druk Israël voerde de blokkade van Gaza in nadat een van zijn soldaten in juni 2006 door de Palestijnen gevangen werd genomen. De maatregels werden nog verstrengd nadat Hamas in Gaza aan de macht kwam. Na de dodelijke Israëlische aanval in mei 2010 op een humanitaire vloot in internationale wateren, werd de blokkade onder grote internationale druk versoepeld, maar er gelden nog steeds erg grote beperkingen voor het personenvervoer, net als een bijna-totaalverbod op de export. (Belga)