Hele top VS-administratie van Buitenlandse Zaken stapt op

Rex Tillerson © Belga Image
Rudi Rotthier

Een reden is er niet gegeven maar net voor de nieuwe minister Rex Tillerson zijn intrede doet hebben de vier topfiguren uit de administratie van Buitenlandse Zaken ontslag genomen. Deze vier werken eerder voor zowel Democratische als Republikeinse ministers.

Dat meldt The Washington Post.

De overgang in wat men, verwijzend naar de locatie in Washington, Foggy Bottom noemt, het ministerie van Buitenlandse Zaken, is meteen een stuk lastiger worden.

Het verliep al niet over rozen. Uittredend minister John Kerry klaagde over “desinteresse” bij de nieuwe ploeg, die nauwelijks wilde over overleggen over de transitie tussen oude en nieuwe garde.

Vele werknemers zien het niet zitten om ineens een ander beleid te gaan uitvoeren, over te stappen van het voorzichtige beleid onder Barack Obama naar een ‘America First’ protectionisme onder Donald Trump. Dat leidt, schrijft de Post, ook op lagere echelons tot “een massale exodus”.

Maar de uittocht van de vier topfiguren in de administratie is volgens de krant onuitgegeven, en zal de uitvoering van beslissingen wellicht vertragen. De vier dienden hun ontslag in nadat de komende minister Rex Tillerson woensdagochtend het departement bezocht.

Opgestapt of ontslagen?

De hoogste figuur die opstapt, is Patrick Kennedy, die gedurende 9 jaar onderminister voor Management was. Hij werd onder president George W. Bush aangesteld. Hij wilde zijn post behouden maar kreeg van Tillerson te horen dat er niet langer een onderminister voor Management zal zijn. Voor Kennedy, die een coördinerende functie heeft tijdens de overgang, zou een andere taak gezocht worden.

Kennedy besloot daarop zijn ontslag in te dienen. Samen met hem deden dat ook de onderminister voor Administratie Joyce Anne Barr, de onderminister voor Consulaire Zaken Michele Bond en de directeur voor Buitenlandse Missies Gentry O. Smith. Er is in de vier gevallen geen reden opgegeven, en volgens CNN bestaat er twijfel over of de vier helemaal gewoon ontslag namen, dan wel op het punt stonden ontslagen te worden en de eer aan zichzelf hielden.

Deze vier figuren hebben carrière gemaakt binnen het departement van Buitenlandse Zaken, en hebben gewerkt onder Republikeinse als Democratische ministers.

Twee andere topfiguren zijn al eerder vertrokken: de onderminister voor Diplomatieke Beveiliging ging op 20 januari met pensioen, en de directeur voor Buitenlandse Bouwopdrachten vertrok diezelfde dag.

Dat betekent dat de nieuwe minister Rex Tillerson, die eerder deze week nipt de steun kreeg van de bevoegde Senaatscommissie, en die volgende week officieel geconfirmeerd zal worden door de Senaat, voor alle grote onderdelen van zijn ministerie nieuwe topmensen zal moeten zoeken. De ene bron, de Washington Post, benadrukt dat zo’n aderlating aan ervaren mensen de werkzaamheden bemoeilijkt, terwijl CNN benadrukt dat de nieuwe ploeg dit ziet als een kans om echt “met een schone lei” te beginnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content