Heftige bosbranden in Californische wijnstreek laten apocalyptische scenes na

Een Hilton-hotel in Santa Rosa gaat in vlammen op door bosbranden, 9 oktober 2017 © REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Wat begon als een paar losse bosbranden veranderde door harde, droge wind in een vuurzee. Er zijn zeker 2000 woningen in rook opgegaan in de Californische wijnstreek.

Oktober staat in Californië bekend als een beruchte maand voor bosbranden. Maar dat is doorgaans vooral in het zuiden van de staat, waar het warmer en droger is, en waar de zogenaamde Santa Ana-winden het vuur verspreiden. De wind komt van landinwaarts over de heuvels en bergen en is zeer droog: daarmee wakkert het kleine vuren aan zodat die uitbreiden tot grote, mogelijk catastrofale bosbranden.

Dat is wat er afgelopen dagen gebeurde in Napa en Sonoma, regio’s honderd kilometer ten noorden van San Francisco, die bekend staan om hun koelere klimaat en wijngaarden en -productie (de helft van alle wijn uit de VS wordt in deze gebieden geproduceerd). Een aantal kleinere branden zondagavond veranderden in enorme vuurzeeën die met enorme snelheid richting woongebieden trokken. In totaal werden zondag en maandag zo’n 30.000 mensen geëvacueerd.

Sommigen van hen zagen het vuur op enkele honderden meters van huis en hadden geen tijd om iets in te pakken. Ze moesten gelijk de auto in en vluchten. Er zijn tot nu toe dertien doden bekend. Voorlopige schattingen houden het op 2000 verbrande woningen over een gebied van 115.000 hectare. Die getallen kunnen nog oplopen, omdat twee branden nog niet onder controle zijn. Wel is de wind gaan liggen, waardoor het risico op verdere verspreiding minder groot is.

Volgens autoriteiten gaat het om de ergste bosbranden in de geschiedenis van de staat. Het westen van de VS heeft het hele jaar al te maken met ongekende bosbranden. Experts wijzen erop dat het klimaat in dit deel van het land steeds warmer en droger wordt door klimaatverandering, wat nieuwe bosbranden van deze omvang in de toekomst waarschijnlijker maakt.

De branden hebben apocalyptische scenes achtergelaten in sommige delen van de regio, zoals onderstaande video van de website SF Gate laat zien.

SFGATEhttps://www.facebook.com/SFGate/https://www.facebook.comFacebook1281

The remains of the Journey’s End mobile home park

The remains of the Journey’s End mobile home park and Hilton Sonoma Wine Country hotel in Santa Rosa, Calif. on Tuesday, October 10, 2017.

Read the latest updates: http://bit.ly/2za2XEU

(Credit: Elijah Nouvelage / Special to The Chronicle)

Geplaatst door SFGATE op dinsdag 10 oktober 2017

video1.0https://www.facebook.com/SFGate/videos/10159509814140594/500

Duizenden mensen bevinden zich nog in opvangcentra. Ondertussen hebben gezondheidsdiensten in San Francisco en omgeving gezondheidswaarschuwingen uitgedaan vanwege de rook van de branden die in de stad hangt. Gouverneur Jerry Brown kondigde maandag de noodtoestand af. Inmiddels heeft vice-president Mike Pence aangekondigd geld vrij te maken van federaal noodagentschap FEMA om in te springen.

Onderstaande kaart laat de nog altijd actieve bosbranden zien.

Partner Content