Heel Cuba zit zonder stroom na doortocht van orkaan Ian

Pinar del Río, Cuba

In heel Cuba ligt het elektriciteitsnet plat. Dat meldt energieleverancier UNE dinsdagavond lokale tijd. De storing zou deels zijn veroorzaakt door de orkaan, die dinsdag over het eiland raasde.

Door de orkaan is er schade aan het elektriciteitsnet, luidt de verklaring. Er wordt de hele nacht gewerkt om de stroom te herstellen. In hoofdstad Havana is er enkel licht te zien in de weinige gebouwen die generatoren hebben, voornamelijk hotels.

Ian kwam dinsdag als een categorie 3 orkaan aan land aan de westkust van Cuba en zorgde voor veel schade op het eiland. Honderdduizenden inwoners hadden eerder op de dag al te maken met stroomuitval. Het elektriciteitsnet van Cuba ligt vaker plat. Als gevolg van de energiecrisis besluit de regering regelmatig de stroom op een groot deel van het eiland tijdelijk af te sluiten, soms urenlang.

Orkaan Ian is inmiddels verder getrokken en komt naar verwachting woensdagavond plaatselijke tijd aan land aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida. Ongeveer 2,5 miljoen inwoners hebben het bevel of de waarschuwing gekregen te evacueren. De Amerikaanse president Joe Biden heeft dinsdagavond met de gouverneur van Florida Ron DeSantis gesproken om te kijken hoe de regering in Washington de staat kan helpen.

Partner Content