Heeft Hillary Clinton swing state Nevada al op zak?

Hillary Clinton (archieffoto). © Gettyimages

Op basis van analyse van de opkomst van vroege stemmers in Nevada, een van de belangrijke swing states in de Amerikaanse verkiezingen, lijkt de Democratische kandidaat Hillary Clinton daar een onoverbrugbare voorsprong te nemen.

Dat meldt althans CNN.

Zowat een derde van de kiezers wacht niet tot Election Day op 8 november om zijn stem uit te brengen. Dit jaar zijn circa 40 miljoen mensen in meer dan 30 staten op voorhand naar de stembus gegaan. Vandaag is de laatste dag voor early voting.

Record

In het kiesdistrict Clark County, met Las Vegas als hoofdplaats en meer dan twee derde van het aantal geregistreerde kiezers in Nevada, brachten vrijdag maar liefst 57.174 mensen hun stem uit – een dagrecord, maakte de overheid van Nevada bekend.

Daaruit blijkt dat al 72.000 geregistreerde Democraten meer dan Republikeinen gingen stemmen. Die voorsprong is groter dan die van aftredend president Barack Obama op Mitt Romney op hetzelfde moment bij de vorige verkiezingen in 2012, aldus CNN.

Ook in Washoe County, de op twee na grootste van Nevada, zijn al meer Democraten dan Republikeinen gaan stemmen. Volgens CNN is het geen verrassing dat de Democraten voorop liggen, maar wel dat de kloof zo groot is.

Over de hele staat hebben de Democraten een voorsprong van 46.000 stemmen of 6 procent. Obama had in 2012 een voorsprong van 48.000 stemmen na early voting in Nevada. Ook op Election Day zelf kwamen meer Democraten dan Republikeinen op.

Swing state

Nevada is een van de belangrijke swing states, waar het verschil tussen de kandidaten klein is en de verkiezingen een dubbeltje op zijn kant worden. In Nevada zijn 6 van de 270 kiespersonen te winnen die een kandidaat moet behalen.

Belangrijkere swing states die Trump moet winnen, wil hij Clinton uit het Witte Huis houden, zijn Florida (29 kiespersonen), Ohio (18), North Carolina (15).

In Florida liggen Hillary Clinton en Donald Trump nek aan nek. Beide kandidaten zijn zaterdag in de Sunshine State om campagne te voeren. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content