Met de keuze voor uitbreiding van Heathrow komt een einde aan een al 25 jaar slepend proces. Elke verdere vertraging daarin zou grote economische schade hebben opgeleverd, waarschuwden critici, aangezien Heathrow en Gatwick de grenzen van hun capaciteit hebben bereikt. Transportminister Chris Grayling spreekt van 'een belangrijke beslissing.' 'Na jaren van discussie en vertraging neemt de regering een beslissende actie om de positie van het Verenigd Koninkrijk in de wereldwijde luchtvaart markt te behouden', zegt hij in een eerste reactie.

Ook de woordvoerder van Heathrow reageert opgetogen. 'De luchthaven uitbreiden is de enige optie om het hele Verenigde Koninkrijk te laten genieten van de globale groei en zo bij te dragen aan sterkere en eerlijkere economie. Heathrow staat klaar om samen te werken met de regering, luchtvaartmaatschappijen en de lokale gemeenschap om een luchthaven te creëren die veilig is, betaalbaar en de voordelen van uitbreidingen te verzekeren voor het hele land.'

'Milieuproblemen compleet genegeerd'

Een onderzoek in opdracht van de regering wees vorig jaar Heathrow al aan als beste plek voor de uitbreiding, onder strikte voorwaarden rond nachtvluchten, lawaai en luchtkwaliteit. Europa's drukste vliegveld werd daarom al gezien als de grootste kanshebber voor de nieuwe baan. Grayling belooft alvast een pakket aan compensatiemaatregelen van 2,9 miljard euro, waaronder isolatie en bescherming tegen geluidsoverlast.'

Toch kunnen de plannen nog steeds op veel kritiek rekenen. De organisatie Campaign for Better Transport noemt de plannen 'schandalig.' 'De regering heeft de milieugevolgen van een nieuwe landingsbaan en de kosten die ze zal opleggen aan mensen met een lager inkomen compleet genegeerd', klinkt het in een persmededeling.

Als alles goed gaat, stemt het Britse parlement eind 2017 over het voorstel. De landingsbaan zou er moeten komen tegen 2025. (BELGA/JVL)

Met de keuze voor uitbreiding van Heathrow komt een einde aan een al 25 jaar slepend proces. Elke verdere vertraging daarin zou grote economische schade hebben opgeleverd, waarschuwden critici, aangezien Heathrow en Gatwick de grenzen van hun capaciteit hebben bereikt. Transportminister Chris Grayling spreekt van 'een belangrijke beslissing.' 'Na jaren van discussie en vertraging neemt de regering een beslissende actie om de positie van het Verenigd Koninkrijk in de wereldwijde luchtvaart markt te behouden', zegt hij in een eerste reactie.Ook de woordvoerder van Heathrow reageert opgetogen. 'De luchthaven uitbreiden is de enige optie om het hele Verenigde Koninkrijk te laten genieten van de globale groei en zo bij te dragen aan sterkere en eerlijkere economie. Heathrow staat klaar om samen te werken met de regering, luchtvaartmaatschappijen en de lokale gemeenschap om een luchthaven te creëren die veilig is, betaalbaar en de voordelen van uitbreidingen te verzekeren voor het hele land.' Een onderzoek in opdracht van de regering wees vorig jaar Heathrow al aan als beste plek voor de uitbreiding, onder strikte voorwaarden rond nachtvluchten, lawaai en luchtkwaliteit. Europa's drukste vliegveld werd daarom al gezien als de grootste kanshebber voor de nieuwe baan. Grayling belooft alvast een pakket aan compensatiemaatregelen van 2,9 miljard euro, waaronder isolatie en bescherming tegen geluidsoverlast.'Toch kunnen de plannen nog steeds op veel kritiek rekenen. De organisatie Campaign for Better Transport noemt de plannen 'schandalig.' 'De regering heeft de milieugevolgen van een nieuwe landingsbaan en de kosten die ze zal opleggen aan mensen met een lager inkomen compleet genegeerd', klinkt het in een persmededeling.Als alles goed gaat, stemt het Britse parlement eind 2017 over het voorstel. De landingsbaan zou er moeten komen tegen 2025. (BELGA/JVL)