Harde realiteit in Liberia: ‘Niet ebola-virus doodde mijn dochter, wel starheid van bewakers’

Ebola-patiënt en hulpverlener in Liberia © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Liberiaanse Princess Mayers vertelt hoe ebola haar leven verwoestte. ‘Niet het ebola-virus doodde mijn dochter, wel stierf ze omdat we onze wijk niet mochten verlaten om naar het ziekenhuis te gaan.’

De Liberiaanse Princess Mayers snikt terwijl ze een journalist van The Independent vertelt hoe Ebola haar leven heeft verwoest. Nog voor de ebola-epidemie uitbrak in haar land, kende Mayers een harde jeugd. Op haar veertiende werd ze als wees gedwongen om als prostituee te overleven, waardoor ze moeder werd van haar dochtertje Angie. Toen ze opgepikt werd door de ngo Street Child in de sloppenwijk van Monrovia lachte de toekomst haar toe. Ze werd aangemoedigd om naar school te gaan, stopte met jaar job als prostituee en vond onderdak bij haar grootmoeder. Maar toen brak ebola uit in West-Afrika en verloor ze haar dochtertje.

Waarschijnlijk nog het meest tragische aan Mayers verhaal, is dat haar dochter niet overleed aan ebola, wel stierf ze omdat ze het ingestelde cordon niet uit mocht en zo geen hulp konden vinden voor de zieke Angie.

Hermetisch afgesloten

Twee weken na haar eerste verjaardag werd Angie ziek. Op dat moment leefde het kind al samen met de moeder in quarantaine nadat de wijk West Point Slum, door de overheid hermetisch werd afgesloten van de rest van het land. Maar het enige ziekenhuis in West Point had de medicijnen die Angie konden helpen niet meer in voorraad

“We smeekten bij de beveiliging om de baby door te laten, zodat iemand haar naar het ziekenhuis kon brengen, maar ze weigerde”, vertelt Michael John Bull, de directeur van Street Child. Zij dachten waarschijnlijk dat het kind (en de moeder) aan ebola leden. En dus stief het meisje in een kerk in West Point. “Door de starheid van de bewakers, is Angie dood.”

Het dagelijkse leven in Liberia is volledig verstoord. In juli besloot de overheid om de scholen te sluiten, om te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden. Intussen is Mayers hoop om te leren lezen en schrijven, even op een zijspoor gezet.

Gebrek aan vertrouwen

Enkele dagen geleden kondigde de Amerikaanse president Barack Obama aan om troepen naar West-Afrika te sturen, om de epidemie te bestrijden. Het Amerikaanse leger zal zeventien ziekenhuizen bouwen met telkens honderd bedden, zowel in Liberia, Sierra Leone als Guinee. In Liberia komt er bovendien een commandocentrum.

Ook de eerste teams van de speciale VN-missie voor de bestrijding van de ebola vertrekkende de komende dagen naar West-Afrika. De UNMEER genaamde missie is ermee belast de uitbraak van de epidemie te stoppen, patiënten te behandelen, de noodzakelijke medische hulp naar West-Afrika te brengen, de vrede en veiligheid te bewaren en mogelijke bijkomende ebola-uitbraken te voorkomen.

De aanwezigheid van militairen verandert niets aan de wortels van de epidemie, zoals de gebrekkige gezondheidsinfrastructuur en de armoede

Simon Rushton, onderzoeker aan de universiteit van Sheffield

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vielen er dit jaar al meer dan 2.500 slachtoffers bij de ebola-uitbraak in West-Afrika. Op dit moment zijn er nog geen medicijnen of vaccins op de markt om de ziekte te stoppen en het aantal doden stijgt dan ook erg snel. Niet iedereen is bovendien even optimistisch over het de Amerikaanse tussenkomst.

“Een van de grote problemen is het gebrek aan vertrouwen”, stelt Simon Rushton, onderzoeker aan de universiteit van Sheffield in Groot-Brittannië in Vox. “De lokale bevolking wantrouwt vaak niet alleen de lokale regering, maar ook het Westen. De aanwezigheid van Amerikaanse soldaten, zal dat vertrouwen niet doen toenemen, integendeel”, waarschuwt hij. Op dit moment verstoppen zieken zich al geregeld om niet in quarantaine te worden geplaatst.

De aanwezigheid van militairen verandert ook niets aan de wortels van de epidemie, zoals de gebrekkige gezondheidsinfrastructuur en de armoede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content