'China is niet uit op een handelsoorlog, maar als het zover komt zal Peking niet terugdeinzen', waarschuwde een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Details over welke tegenmaatregelen het land overweegt, zijn er nog niet.

Eerder veroordeelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de hogere invoertarieven al. 'Ze zijn zeker geen constructieve maatregel om economische en handelsgeschillen op te lossen', zei hij in de marge van de top van Zuidoost-Aziatische landen in Bangkok.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag op Twitter aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 september importheffingen van 10 procent gaan heffen op 300 miljard dollar aan Chinese import.

Het gaat niet om de 250 miljard dollar aan goederen waarvoor al een heffing van 25 procent geldt, verduidelijkt hij. De aankondiging volgt op gesprekken die de twee wereldeconomieën deze week hielden in Shangai. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer keerden terug zonder veel vooruitgang te kunnen melden.

Bij zijn aankondiging op Twitter zei Trump dat China had beloofd om meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, maar dat niet heeft gedaan. Ook zou het land zich niet hebben gehouden aan de belofte om te stoppen met de verkoop van de pijnstiller Fentanyl aan de Verenigde Staten.

Trump benadrukte wel dat de handelsgesprekken verdergezet worden. 'We kijken ernaar uit om onze positieve dialoog met China over een uitgebreide handelsovereenkomst voort te zetten, en voelen dat de toekomst tussen onze twee landen zeer rooskleurig zal zijn!', besloot hij.

Na de tweets van Trump doken de Amerikaanse aandelenbeurzen omlaag. Ook de olieprijs kelderde. Amerikaanse olie werd ruim 7 procent goedkoper, Brent-olie verloor ruim 6 procent aan waarde.

In de entourage van Trump wordt gevreesd dat Peking de gesprekken probeert te rekken tot aan de volgende presidentsverkiezingen. Ook het feit dat de Chinezen niet meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen, zou bij Trump in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

'China is niet uit op een handelsoorlog, maar als het zover komt zal Peking niet terugdeinzen', waarschuwde een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Details over welke tegenmaatregelen het land overweegt, zijn er nog niet. Eerder veroordeelde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de hogere invoertarieven al. 'Ze zijn zeker geen constructieve maatregel om economische en handelsgeschillen op te lossen', zei hij in de marge van de top van Zuidoost-Aziatische landen in Bangkok. De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag op Twitter aangekondigd dat de Verenigde Staten vanaf 1 september importheffingen van 10 procent gaan heffen op 300 miljard dollar aan Chinese import.Het gaat niet om de 250 miljard dollar aan goederen waarvoor al een heffing van 25 procent geldt, verduidelijkt hij. De aankondiging volgt op gesprekken die de twee wereldeconomieën deze week hielden in Shangai. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer keerden terug zonder veel vooruitgang te kunnen melden. Bij zijn aankondiging op Twitter zei Trump dat China had beloofd om meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen, maar dat niet heeft gedaan. Ook zou het land zich niet hebben gehouden aan de belofte om te stoppen met de verkoop van de pijnstiller Fentanyl aan de Verenigde Staten. Trump benadrukte wel dat de handelsgesprekken verdergezet worden. 'We kijken ernaar uit om onze positieve dialoog met China over een uitgebreide handelsovereenkomst voort te zetten, en voelen dat de toekomst tussen onze twee landen zeer rooskleurig zal zijn!', besloot hij. Na de tweets van Trump doken de Amerikaanse aandelenbeurzen omlaag. Ook de olieprijs kelderde. Amerikaanse olie werd ruim 7 procent goedkoper, Brent-olie verloor ruim 6 procent aan waarde. In de entourage van Trump wordt gevreesd dat Peking de gesprekken probeert te rekken tot aan de volgende presidentsverkiezingen. Ook het feit dat de Chinezen niet meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen, zou bij Trump in het verkeerde keelgat zijn geschoten.