"Ik hou van Europa, en het is daarom dat ik vind dat het tijd wordt om het initiatief opnieuw in handen te nemen", aldus Hamon, die opriep tot een Europese fiscale harmonisering, een gemeenschappelijk initiatief rond defensie en vooral een "verdrag voor de democratisering van de eurozone om ze opnieuw legitimiteit te geven".

De Franse econoom Thomas Piketty, die het woord nam tijdens de bijeenkomst, deelt die mening. "Historisch gezien is Europa opgebouwd rond de annulering van schulden om te investeren in de groei. Moeten we vandaag blijven vasthouden aan dat besparingsbeleid, dat een absurd economisch idee is, of willen we Europees zijn?", vroeg hij zich af.

"We hebben Europa gecreëerd. Nu moeten we nog Europeanen creëren, en dat lukt niet enkel met een gedeeld gevoel of Erasmusprogramma's", aldus Hamon nog. "De status quo van de bezuinigingen zal leiden tot de vernietiging van Europa en heeft al in het voordeel gewerkt van extreemrechts en het isolationisme."

"We hebben een afspraak met de geschiedenis, aangezien we leven in een periode van ongeziene veranderingen, die leiden tot angst en ongerustheid die mensen ertoe brengen slechte keuzes te maken", aldus Hamon, die toevoegt dat het tijd is om "opnieuw een krachtige collectieve verbeelding te creëren".

"Men moet niet tegenstemmen. Stem voor een ecologische transitie, voor een meer solidaire Republiek. Stem voor jullie ideeën, want dat is de beste verdediging", aldus de socialist, waarna de Marseillaise begon te spelen.

Hamon, die in de laatste peilingen 12 procent van de stemmen haalt, bracht de hele dag door in Brussel. Hij ontmoette onder meer Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

"Ik hou van Europa, en het is daarom dat ik vind dat het tijd wordt om het initiatief opnieuw in handen te nemen", aldus Hamon, die opriep tot een Europese fiscale harmonisering, een gemeenschappelijk initiatief rond defensie en vooral een "verdrag voor de democratisering van de eurozone om ze opnieuw legitimiteit te geven". De Franse econoom Thomas Piketty, die het woord nam tijdens de bijeenkomst, deelt die mening. "Historisch gezien is Europa opgebouwd rond de annulering van schulden om te investeren in de groei. Moeten we vandaag blijven vasthouden aan dat besparingsbeleid, dat een absurd economisch idee is, of willen we Europees zijn?", vroeg hij zich af. "We hebben Europa gecreëerd. Nu moeten we nog Europeanen creëren, en dat lukt niet enkel met een gedeeld gevoel of Erasmusprogramma's", aldus Hamon nog. "De status quo van de bezuinigingen zal leiden tot de vernietiging van Europa en heeft al in het voordeel gewerkt van extreemrechts en het isolationisme." "We hebben een afspraak met de geschiedenis, aangezien we leven in een periode van ongeziene veranderingen, die leiden tot angst en ongerustheid die mensen ertoe brengen slechte keuzes te maken", aldus Hamon, die toevoegt dat het tijd is om "opnieuw een krachtige collectieve verbeelding te creëren". "Men moet niet tegenstemmen. Stem voor een ecologische transitie, voor een meer solidaire Republiek. Stem voor jullie ideeën, want dat is de beste verdediging", aldus de socialist, waarna de Marseillaise begon te spelen. Hamon, die in de laatste peilingen 12 procent van de stemmen haalt, bracht de hele dag door in Brussel. Hij ontmoette onder meer Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.