‘Hamas-leider gedood door Israël op Gazastrook’

Hamas-aanhangers tijdens een viering afgelopen december in Gaza-stad © REUTERS

Hoge functionarissen van Hamas beschuldigen Israël ervan een van zijn leiders te hebben gedood op de Gazastrook. Dat meldt de islamitische Palestijnse beweging in een persbericht. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Onbekende Israëlische soldaten hebben Mazen Fuqaha’a doodgeschoten, een Hamas-leider van de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, die naar Gaza werd gestuurd nadat hij in 2011 werd vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis, aldus Hamas.

Hamas-leider Izzat al-Resheq spreekt van een “laffe moordoperatie die werd uitgevoerd door handlangers van de (Israëlische) bezetting die leider Mazen Fuqaha’a gedood heeft”. Volgens al-Resheq werd Fuqaha’a vier keer in het hoofd geschoten toen hij vrijdagavond het gebouw waar hij woont wilde binnengaan.

De politie, die door Hamas gecontroleerd wordt, onderzoekt het incident, en het ministerie van Binnenlandse Zaken dat in handen is van de beweging, bevestigt de moord.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Fuqaha’a werd bevrijd in het kader van een door Egypte afgedwongen gevangenruil tussen Israël en Hamas in oktober 2011. Israël deporteerde de man na zijn vrijlating naar Gaza. Hij is verantwoordelijk voor de dood van negen Israëliërs in 2002 als wraakactie voor de moord op een Hamas-leider in Gaza.

Partner Content