Hamas kondigt wapenstilstand Gaza af, Israël bevestigt niet

Een ontploffing licht de nacht boven Gaza op © Reuters

Na hevige gevechten met Israël heeft Hamas, dat op de Gazastrook aan de macht is, zaterdagavond een wapenstilstand afgekondigd. Maar een woordvoerder van de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu wou voorlopig geen uitspraken doen.

Hamas-woordvoerder Fausi Barhum zei dat Egyptische inspanningen om een wapenstilstand tot stand te brengen succesvol zijn geweest. Eerder op zaterdag zei premier Benjamin Netanyahu juist nog dat Israël bereid is om luchtaanvallen op de Gazastrook op te voeren, als Hamas-militanten hun raketaanvallen zouden voortzetten.

Israël werd zaterdag aangevallen met honderd raketten en mortiergranaten, zegt het Israëlische leger. De Israëlische luchtmacht bombardeerde gelijktijdig tientallen Hamas-doelwitten in de kuststrook. Bij een aanval op een Hamas-gebouw in Gaza zijn volgens het ministerie van Gezondheid twee jongeren om het leven gekomen en veertien personen gewond geraakt.

Sinds 30 maart hebben Israëlische soldaten bij protesten die niet altijd geweldloos verliepen aan de grens met Gaza ongeveer 140 personen gedood, klinkt het uit Palestijnse bronnen. Velen waren Hamas-leden.

De Palestijnen eisen dat de Gazablokkade na meer dan tien jaar wordt opgeheven. Ook eisen ze een terugkeerrecht, om terug te keren naar het land waar ze van gevlucht en verdreven zijn bij de stichting van de Israëlische staat in 1948.

Partner Content