De hackersgroep Anonymous zou de gegevens van duizend leden van de racistische Ku Klux Klan openbaar hebben gemaakt op de website Pastebin. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Opvallend zijn enkele namen van Amerikaanse senatoren en burgemeesters zoals John Cornyn, de Republikeinse senator voor de staat Texas. Voorlopig is het nog niet duidelijk of het om de 'correcte lijst' gaat. Want op Twitter distantieerde het account Operation_KKK zich van de lijst. Operation KKK meldt dat de lijst pas op 4 november viraal gaat.

'Ik heb geen enkele band met de Ku Klux Klan, ik ben tegen al hun ideeën', reageert Jim Gray (burgemeester van Lexington in Kentucky). Ook hij staat op de lijst, maar Gray benadrukt dat de informatie niet klopt. 'Ik weet niet waar deze gegevens vandaan komen, maar het is een zware belediging.' Ook andere politici hebben al via Twitter laten weten dat de aantijgingen niet kloppen.

De publicatie is geen verrassing. De activisten van Anonymous kondigden eerder al aan de identiteit van duizend KKK-leden te zullen onthullen. Dat doen ze naar eigen zeggen om het racisme in de VS aan te kaarten. Gelijktijdig zet Anonymous via sociale media een campagne op touw tegen de KKK. Ze gebruiken daarvoor de hashtag #HoodsOff. Hiermee verwijzen ze naar het witte masker dat KKK-leden dragen om onherkenbaar te blijven.

Ferguson

De spanningen tussen KKK en Anonymous dateren van afgelopen jaar toen de blanke agent Darren Wilson zich moest verantwoorden voor de rechtbank voor de dood van de 18-jarige zwarte Michael Brown. Brown werd geraakt door minstens zes kogels, luidde het autopsieverslag. Toch besloot de jury dat er geen reden was om Wilson te vervolgen. Het incident wakkerde het racismedebat in de Amerikaanse maatschappij aan, waardoor de gemoederen hoog opliepen. Vooral in Ferguson kwam het tot felle rellen.

Tijdens het proces dreigde de KKK ermee mensen die tegen Darren Wilson protesteerden aan te vallen, iets wat Anonymous niet kon smaken. Nu ongeveer een jaar later neemt het hackerscollectief 'wraak' door de KKK-gelinkte namen bekend te maken. (AVE)

De hackersgroep Anonymous zou de gegevens van duizend leden van de racistische Ku Klux Klan openbaar hebben gemaakt op de website Pastebin. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Opvallend zijn enkele namen van Amerikaanse senatoren en burgemeesters zoals John Cornyn, de Republikeinse senator voor de staat Texas. Voorlopig is het nog niet duidelijk of het om de 'correcte lijst' gaat. Want op Twitter distantieerde het account Operation_KKK zich van de lijst. Operation KKK meldt dat de lijst pas op 4 november viraal gaat.'Ik heb geen enkele band met de Ku Klux Klan, ik ben tegen al hun ideeën', reageert Jim Gray (burgemeester van Lexington in Kentucky). Ook hij staat op de lijst, maar Gray benadrukt dat de informatie niet klopt. 'Ik weet niet waar deze gegevens vandaan komen, maar het is een zware belediging.' Ook andere politici hebben al via Twitter laten weten dat de aantijgingen niet kloppen. De publicatie is geen verrassing. De activisten van Anonymous kondigden eerder al aan de identiteit van duizend KKK-leden te zullen onthullen. Dat doen ze naar eigen zeggen om het racisme in de VS aan te kaarten. Gelijktijdig zet Anonymous via sociale media een campagne op touw tegen de KKK. Ze gebruiken daarvoor de hashtag #HoodsOff. Hiermee verwijzen ze naar het witte masker dat KKK-leden dragen om onherkenbaar te blijven. De spanningen tussen KKK en Anonymous dateren van afgelopen jaar toen de blanke agent Darren Wilson zich moest verantwoorden voor de rechtbank voor de dood van de 18-jarige zwarte Michael Brown. Brown werd geraakt door minstens zes kogels, luidde het autopsieverslag. Toch besloot de jury dat er geen reden was om Wilson te vervolgen. Het incident wakkerde het racismedebat in de Amerikaanse maatschappij aan, waardoor de gemoederen hoog opliepen. Vooral in Ferguson kwam het tot felle rellen. Tijdens het proces dreigde de KKK ermee mensen die tegen Darren Wilson protesteerden aan te vallen, iets wat Anonymous niet kon smaken. Nu ongeveer een jaar later neemt het hackerscollectief 'wraak' door de KKK-gelinkte namen bekend te maken. (AVE)