Gülenbeweging verwerpt 'beschuldigingen van Eurocommissaris Timmermans'

15/11/16 om 22:25 - Bijgewerkt om 22:27

De Gülenbeweging verwerpt de 'beschuldigingen van Eurocommissaris Timmermans' in Knack, dat er 'steeds meer indicaties zijn' dat de Gülenbeweging een rol speelde bij de poging tot staatsgreep in Turkije. 'Dat deze uitspraak van Timmermans komt na Erdogans dreigement om de vluchtelingendeal op te blazen is opmerkelijk', aldus de Gülenbeweging.

Gülenbeweging verwerpt 'beschuldigingen van Eurocommissaris Timmermans'

Frans Timmermans © reuters

In een interview met Knack sprak Eurocommissaris Frans Timmermans over mogelijke betrokkenheid van de Gülenbeweging bij de couppoging van 15 juli.

"Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er steeds meer indicaties dat de Gülenbeweging wel degelijk een rol heeft gespeeld in de mislukte staatsgreep deze zomer in Turkije", aldus de Eurocommissaris.

Het Dialoog Platform, een vzw in Brussel, die verbonden is met de Hizmet/Gülenbeweging en dient als "centraal informatiekanaal", spreekt die suggesties in een mededeling met klem tegen.

"Timmermans doet zijn uitspraken niet op basis van feiten, maar op basis van mogelijkheden", aldus het Platform. "Het artikel biedt echter geen uitleg over welke indicaties en welk Amerikaans onderzoek het gaat. Dat deze uitspraak van Timmermans komt na Erdogans dreigement om de vluchtelingendeal met de EU op te blazen is opmerkelijk".

'Als 10 procent bewezen wordt, keer ik uit eigen beweging terug'

Fethullah Gülen, aldus de mededeling, "heeft na de coupbeschuldigingen gevraagd naar een internationale onderzoekscommissie om te achterhalen wie er achter de coup zit. Hij drukte uit dat indien 10 procent van de beschuldigingen konden bewezen worden, hij uit eigen beweging zou terugkeren naar Turkije. Bovendien heeft hij van meet af aan gezegd dat als er aanhangers van hem onder de coupplegers zijn, zij verraad hebben gepleegd aan zijn leer. Ten slotte merkte Gülen op dat de beschuldiging geen berechting op zich is en dat het verkeerd is een beweging die actief is in 170 landen te beschuldigen van de couppoging voordat het proces rond is".

(RR)

Onze partners