Door het opheffen van zijn onschendbaarheid kan de president strafrechtelijk vervolgd worden, een unicum in de geschiedenis van het Latijns-Amerikaanse land.

Een arrestatie is er nog niet, maar een rechter heeft de president wel een uitreisverbod opgelegd, zodat hij niet aan vervolging kan ontsnappen.

Bij de stemming waren 132 van de 158 parlementsleden aanwezig. Zij stemden allen voor het opheffen van de onschendbaarheid van Otto Perez, ook de regeringsleden. Er was minstens een tweederde meerderheid nodig, of 105 stemmen. Al tijdens de stemming maar nog meer daarna kwamen mensen samen voor het parlement. Na de stemming barstten vieringen los in de hoofdstad.

Invoerrechten

Guatemala is al maanden in de ban van corruptiebeschuldigingen.

De 64-jarige Perez, een oud-generaal, wordt er door het parket en door een VN-onderzoekscommissie van beschuldigd dat hij een omkoopsysteem heeft geleid, waarbij ambtenaren smeergeld kregen in ruil voor kortingen op invoerrechten. Voormalig vicepresident Roxana Baldetti zit voor dezelfde feiten al in voorlopige hechtenis.

Het corruptieschandaal kwam in april in een stroomversnelling en leidde reeds tot omvangrijk straatprotest. Perez kan nu in theorie opgepakt worden en voor de rechter gebracht. Als dat gebeurt, wordt hij uit zijn functie gezet en moet vicepresident Alejandro Maldonado zijn taken overnemen. Zijn ambtstermijn loopt nog tot januari.

Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Guatemala, waarbij Perez geen kandidaat is.

(Belga/RR)

Door het opheffen van zijn onschendbaarheid kan de president strafrechtelijk vervolgd worden, een unicum in de geschiedenis van het Latijns-Amerikaanse land. Een arrestatie is er nog niet, maar een rechter heeft de president wel een uitreisverbod opgelegd, zodat hij niet aan vervolging kan ontsnappen.Bij de stemming waren 132 van de 158 parlementsleden aanwezig. Zij stemden allen voor het opheffen van de onschendbaarheid van Otto Perez, ook de regeringsleden. Er was minstens een tweederde meerderheid nodig, of 105 stemmen. Al tijdens de stemming maar nog meer daarna kwamen mensen samen voor het parlement. Na de stemming barstten vieringen los in de hoofdstad. Guatemala is al maanden in de ban van corruptiebeschuldigingen. De 64-jarige Perez, een oud-generaal, wordt er door het parket en door een VN-onderzoekscommissie van beschuldigd dat hij een omkoopsysteem heeft geleid, waarbij ambtenaren smeergeld kregen in ruil voor kortingen op invoerrechten. Voormalig vicepresident Roxana Baldetti zit voor dezelfde feiten al in voorlopige hechtenis. Het corruptieschandaal kwam in april in een stroomversnelling en leidde reeds tot omvangrijk straatprotest. Perez kan nu in theorie opgepakt worden en voor de rechter gebracht. Als dat gebeurt, wordt hij uit zijn functie gezet en moet vicepresident Alejandro Maldonado zijn taken overnemen. Zijn ambtstermijn loopt nog tot januari. Zondag zijn er presidentsverkiezingen in Guatemala, waarbij Perez geen kandidaat is.(Belga/RR)