Guatemala denkt na over legalisering drugs

© Reuters

Guatemalaans president Otto Perez Molina wil mogelijk de productie, het transport en het gebruik van drugs in zijn land legaliseren.

Volgens president Otto Perez Molina dwingt het onvermogen van de Verenigde Staten om de drugconsumptie in eigen land de kop in te drukken, hem tot nadenken over legalisatie. Dat meldt Associated Press. Hij hoopt volgende maand, tijdens de top van Centraal-Amerikaanse leiders, de steun te krijgen van zijn buurlanden.

Mauricio Funes, de president van El Salvador, liet tijdens een veiligheidsmeeting tussen de twee al weten dat hij bereid is na te denken over het idee van Perez. De meeting was eigenlijk bedoeld om de gezamenlijke strijd tegen de drugkartels verder op punt te stellen. Maar beide presidenten zeiden achteraf dat hun inspanningen een maat voor niets zijn, zolang er niets aan de vraag vanuit de Verenigde Staten wordt gedaan.


Militaire steun

Perez bekleedt nog maar sinds een maand het presidentsambt maar heeft in die tijd zijn drugsstandpunt sterk gewijzigd: van een van de grootste voorstanders van militaire actie tegen drugkartels, veranderde hij in een van de luidste prolegalisatiestemmen. Zijn standpunt lokte heel wat kritiek uit van de Verenigde Staten en binnen eigen land wordt het plan op radioshows en in de straten uitvoerig besproken.

Volgens een analist wil Perez met zijn uitspraak eigenlijk militaire steun uitlokken. Guatemala ontvangt al sinds de burgeroorlog geen steun meer, toen het Amerikaanse Congres alle hulp opschortte vanwege mensenrechtenschendingen. Een van Perez’ doelen toen hij aan de macht kwam, was het terugwinnen van die steun. Maar volgens regeringsbronnen aan beide kanten zit dat er niet snel aan te komen. Perez zou eerst het zwakke rechtssysteem moeten hervormen en oorlogscriminelen moeten vervolgen.


Anita Isaacs: ‘Waarschuwingsschot’

“Dit is als een waarschuwingsschot,” zegt Anita Isaacs, een Guatemalaexperte van Haverford College “Hij wil hiermee tonen dat dit is wat ze kunnen doen als ze geen hulp krijgen.” Maar volgens voorstanders van Perez is zijn idee gewoon gegroeid samen met het besef dat wanneer de vraag in Amerika even hoog blijft, een klein land als Guatemala nooit de middelen zal hebben om de stroom van illegale drugs tegen te houden. Ook een groeiend aantal vroegere Latijns-Amerikaanse leiders toont zich om dezelfde redenen voorstander van legalisering.


Eduardo Stein: ‘Wij zijn gewoon een doorgangsweg’

“Wij kunnen toch niet verantwoordelijk zijn voor de oorlog tegen de kartels?” zegt oud-vicepresident en lid van Perez’ hervormingsteam, Eduardo Stein. “Wij verbouwen de drugs niet en we gebruiken ze niet, wij zijn gewoon een doorgangsweg.”

Momenteel controleren drugkartels grote delen van Guatemala en andere Centraal-Amerikaanse landen. De kartels zijn er verantwoordelijk voor de hoogste moordcijfers in de wereld. Volgens een Rapport van de U.S. Congressional Research Service komt 95 procent van alle cocaïne in de Verenigde Staten uit de omgeving van Mexico. 60 procent van die drugs is eerst door Centraal-Amerika gekomen. (PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content