Het verhaal staat te lezen in de vrijdageditie van de New York Times. De extremistische groepering waar het allemaal om gaat is de radicaal-islamitische moedjahedienbeweging "Harakat-ul-Mujahedeen" (Harakat). De beweging ontstond eind jaren '80, begin jaren '90 met de goedkeuring en hulp van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Die had onder meer handlangers nodig om te vechten tegen het Sovjetleger in Afghanistan.

Volgens voormalig CIA-agent Bruce Riedel is Harakat één van de oudste en trouwste bondgenoten van Al Qaeda. Tegelijk staat diezelfde beweging Harakat ook heel dicht bij de Pakistaanse inlichtingendienst. Washington vraagt zich nu luidop af of de Pakistaanse inlichtingendienst en het Pakistaanse leger bin Laden het hand boven het hoofd hielden. De Amerikanen kunnen niet begrijpen hoe bin Laden niet opgemerkt werd in Abbotabad, een stad onder militair toezicht en slechts op drie uur rijden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Amerikaanse ambtenaren zeggen nu dat de inhoud van de gsm een belangrijk spoor kan zijn in het ophelderen van dat mysterie.

Harakat

Onder Amerikaanse druk werden Harakat en soortgelijke organisaties officieel geweerd door de regering van president Musharraf in 2002. Harakat opereerde sindsdien onder een andere naam en bleef militanten trainen in kampen. Sommige van die leden werden gevangen genomen in de strijd tegen Amerikanen en NAVO-troepen in Afghanistan. Na 2007 verlieten veel strijders Harakat en traden toe tot de Taliban. Hoewel uitgedund bleef Harakat wel altijd bestaan. Het Pakistaanse leger bleef de banden trouwens aanhalen met de leiders van Harakat, waaronder Mr. Khalil.

Welke rol Khalil exact speelde in het geheim houden van het onderduikadres van bin Laden en/of hij hoegenaamd wist waar bin Laden zich bevond is niet bewezen. Evenmin als de rol van een andere leider Akhtar. Die laatste wordt trouwens nog altijd gezocht in verband met de moord op Benazir Bhutto. Maar als bin Laden effectief banden had met Harakat dan zou hij hun netwerk zeker gebruikt hebben om instructies te geven aan Al Qaeda leden, om boodschappen over te brengen of zelfs om persoonlijke zaken te regelen.

Pasmunt

Wat opvalt is dat de leiders van Harakat door de Pakistaanse inlichtingendienst ongemoeid worden gelaten. Het zou slechts een kleine moeite zijn om ze op te sporen maar dat wordt niet gedaan. Of de Pakistaanse inlichtingendienst wist van de schuilplaats van bin Laden is niet bewezen, ook niet met de vondst van de gsm. Maar bronnen waarmee de New York Times sprak, beweren dat de ISI in diskrediet geraakte gevaarlijke individuen behandelde als pasmunt. Het plaatste het individu onder een soort huisarrest in een stad in de buurt van een militaire standplaats. Dat zou ook met bin Laden kunnen gebeurd zijn. (NYT/INM)

Het verhaal staat te lezen in de vrijdageditie van de New York Times. De extremistische groepering waar het allemaal om gaat is de radicaal-islamitische moedjahedienbeweging "Harakat-ul-Mujahedeen" (Harakat). De beweging ontstond eind jaren '80, begin jaren '90 met de goedkeuring en hulp van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Die had onder meer handlangers nodig om te vechten tegen het Sovjetleger in Afghanistan. Volgens voormalig CIA-agent Bruce Riedel is Harakat één van de oudste en trouwste bondgenoten van Al Qaeda. Tegelijk staat diezelfde beweging Harakat ook heel dicht bij de Pakistaanse inlichtingendienst. Washington vraagt zich nu luidop af of de Pakistaanse inlichtingendienst en het Pakistaanse leger bin Laden het hand boven het hoofd hielden. De Amerikanen kunnen niet begrijpen hoe bin Laden niet opgemerkt werd in Abbotabad, een stad onder militair toezicht en slechts op drie uur rijden van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Amerikaanse ambtenaren zeggen nu dat de inhoud van de gsm een belangrijk spoor kan zijn in het ophelderen van dat mysterie. Harakat Onder Amerikaanse druk werden Harakat en soortgelijke organisaties officieel geweerd door de regering van president Musharraf in 2002. Harakat opereerde sindsdien onder een andere naam en bleef militanten trainen in kampen. Sommige van die leden werden gevangen genomen in de strijd tegen Amerikanen en NAVO-troepen in Afghanistan. Na 2007 verlieten veel strijders Harakat en traden toe tot de Taliban. Hoewel uitgedund bleef Harakat wel altijd bestaan. Het Pakistaanse leger bleef de banden trouwens aanhalen met de leiders van Harakat, waaronder Mr. Khalil. Welke rol Khalil exact speelde in het geheim houden van het onderduikadres van bin Laden en/of hij hoegenaamd wist waar bin Laden zich bevond is niet bewezen. Evenmin als de rol van een andere leider Akhtar. Die laatste wordt trouwens nog altijd gezocht in verband met de moord op Benazir Bhutto. Maar als bin Laden effectief banden had met Harakat dan zou hij hun netwerk zeker gebruikt hebben om instructies te geven aan Al Qaeda leden, om boodschappen over te brengen of zelfs om persoonlijke zaken te regelen. Pasmunt Wat opvalt is dat de leiders van Harakat door de Pakistaanse inlichtingendienst ongemoeid worden gelaten. Het zou slechts een kleine moeite zijn om ze op te sporen maar dat wordt niet gedaan. Of de Pakistaanse inlichtingendienst wist van de schuilplaats van bin Laden is niet bewezen, ook niet met de vondst van de gsm. Maar bronnen waarmee de New York Times sprak, beweren dat de ISI in diskrediet geraakte gevaarlijke individuen behandelde als pasmunt. Het plaatste het individu onder een soort huisarrest in een stad in de buurt van een militaire standplaats. Dat zou ook met bin Laden kunnen gebeurd zijn. (NYT/INM)