In Luxemburg-stad zijn dinsdag duizenden vakbondsmilitanten, onder wie heel wat Belgen, op straat gekomen. Volgens de politie ging het om 7.000 tot 7.500 betogers, de bonden spreken van 15.000 tot 20.000 manifestanten. De betogers schreeuwden hun onvrede uit met de bezuinigingskoers van Europa.

"We willen een sociaal Europa", aldus Gaëtan Vanneste, die met een vijftigtal kameraden van de ABVV-afdeling in Moeskroen naar Luxemburg was afgezakt. "De werknemers hebben minder en minder koopkracht, en de rijken worden rijker en rijker".

Juncker ontvangt Europese vakbonden

De Europese vakbonden zijn voor hun mars door de Luxemburgse straten ontvangen door Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg, Tijdens hun ontmoeting met Juncker lieten de bonden verstaan dat het economisch beleid van de EU niet strookt met de verwachtingen van de vakbonden. "Wij willen dat Europa een project is voor de burger en de werknemers, geen straf", aldus Claude Rolin, algemeen secretaris van het ACV.

De vakbonden hebben bij Juncker gepleit voor een belasting op financiële transacties, de invoering van euro-obligaties en voor het behoud van het systeem van loonindexering in België. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hekelde het gebrek aan sociale dialoog op Europees niveau. "De vakbonden worden uitgesloten van elk debat en dat is dramatisch." (Belga)

In Luxemburg-stad zijn dinsdag duizenden vakbondsmilitanten, onder wie heel wat Belgen, op straat gekomen. Volgens de politie ging het om 7.000 tot 7.500 betogers, de bonden spreken van 15.000 tot 20.000 manifestanten. De betogers schreeuwden hun onvrede uit met de bezuinigingskoers van Europa. "We willen een sociaal Europa", aldus Gaëtan Vanneste, die met een vijftigtal kameraden van de ABVV-afdeling in Moeskroen naar Luxemburg was afgezakt. "De werknemers hebben minder en minder koopkracht, en de rijken worden rijker en rijker". Juncker ontvangt Europese vakbonden De Europese vakbonden zijn voor hun mars door de Luxemburgse straten ontvangen door Jean-Claude Juncker, de premier van Luxemburg, Tijdens hun ontmoeting met Juncker lieten de bonden verstaan dat het economisch beleid van de EU niet strookt met de verwachtingen van de vakbonden. "Wij willen dat Europa een project is voor de burger en de werknemers, geen straf", aldus Claude Rolin, algemeen secretaris van het ACV. De vakbonden hebben bij Juncker gepleit voor een belasting op financiële transacties, de invoering van euro-obligaties en voor het behoud van het systeem van loonindexering in België. ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw hekelde het gebrek aan sociale dialoog op Europees niveau. "De vakbonden worden uitgesloten van elk debat en dat is dramatisch." (Belga)