De Egyptische overheid spreekt van een hoge opkomst voor het referendum over de nieuwe grondwet. Dat bericht de Britse omroep BBC. Door de nieuwe constitutie worden onder meer politieke partijen op basis van godsdienst verboden.

Het lijkt erop dat een grote meerderheid zich achter de nieuwe Egyptische grondwet heeft geschaard. De Egyptenaren konden zich in een tweedaags referendum uitspreken over de constitutie. Na een telling van de stemmen in meer dan de helft van alle provincies, blijkt dat meer dan 90 procent voorstander is van de nieuwe grondwet.

Moslimbroeders

Volgens Egyptische media ligt de opkomst wellicht lager dan 50 procent. Reden daarvoor kan de oproep zijn van de Moslimbroeders om de stembusgang te saboteren. Zij zien het referendum als een middel om de macht van het leger te legitimeren. President Mohammed Morsi van de Moslimbroeders werd in juli door het Egyptische leger van de macht verdreven.

Veel Egyptenaren spraken tijdens het tweedaagse referendum hun steun uit voor legerchef en minister van Defensie Abdel Fattah al-Sissi. Hij wordt beschouwd als de sterke man van Egypte en geldt als mogelijk presidentskandidaat. Veel critici vinden dat de nieuwe grondwet te veel op maat van Sissi is geschreven. (Belga/YD)

De Egyptische overheid spreekt van een hoge opkomst voor het referendum over de nieuwe grondwet. Dat bericht de Britse omroep BBC. Door de nieuwe constitutie worden onder meer politieke partijen op basis van godsdienst verboden.Het lijkt erop dat een grote meerderheid zich achter de nieuwe Egyptische grondwet heeft geschaard. De Egyptenaren konden zich in een tweedaags referendum uitspreken over de constitutie. Na een telling van de stemmen in meer dan de helft van alle provincies, blijkt dat meer dan 90 procent voorstander is van de nieuwe grondwet.Volgens Egyptische media ligt de opkomst wellicht lager dan 50 procent. Reden daarvoor kan de oproep zijn van de Moslimbroeders om de stembusgang te saboteren. Zij zien het referendum als een middel om de macht van het leger te legitimeren. President Mohammed Morsi van de Moslimbroeders werd in juli door het Egyptische leger van de macht verdreven.Veel Egyptenaren spraken tijdens het tweedaagse referendum hun steun uit voor legerchef en minister van Defensie Abdel Fattah al-Sissi. Hij wordt beschouwd als de sterke man van Egypte en geldt als mogelijk presidentskandidaat. Veel critici vinden dat de nieuwe grondwet te veel op maat van Sissi is geschreven. (Belga/YD)