Grote anti-islambetoging in Dresden

Gematigde slogans aan het hoofd van de betoging © Reuters

Een betoging tegen “islamisering van het Avondland” bracht in de Duitse stad Dresden 15.000 mensen op de been. Ze eisten onder meer een verstrenging van het asielbeleid. Er was ook een tegenbetoging.

Al sinds enkele maanden worden in Duitse steden anti-islammanifestaties georganiseerd. De manifestatie in Dresden was de negende op rij en de grootste tot dusver.

De organisator is Pegida (Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland). Deze groep ontstond in Dresden. Oprichter is Lutz Bachmann, een 41-jarige gewezen kok en drugdealer (hij spendeerde naar eigen zeggen twee jaar in de gevangenis) die nu als grafisch ontwerper werkt. Hij legt er in interviews de nadruk op dat hij “geen racist” is (op zijn huwelijk was een Turkse vriend zijn getuige, zegt hij), maar gewoon simpele dingen nastreeft: bijvoorbeeld limieten op migratie, een andere aanpak van asiel (alleen voor oorlogsslachtoffers), en een strenger optreden tegen godsdienstradicalisme, wat in de ogen van Pegida wil zeggen, van islamradicalisme en salafisme.

Ook tijdens de betoging in Dresden probeerde men dat gematigd beeld te verspreiden. Er liepen ook een beperkt aantal gekleurde Duitsers mee, de slogan was “geweldvrij tegen godsdienstoorlog”, en op het spandoek aan het hoofd van de betoging werd een swastika in de vuilnismand gegooid, naast een IS-vlag.

Daarnaast waren, volgens Der Spiegel, spandoeken te zien als “Geen sharia in Europa” of “Tegen religieus fanatisme”.

De tegenmanifestatie bracht volgens de politie 5.600 mensen op de been.

Ruim 1.000 politieagenten hielden de manifestaties gescheiden.

‘Neonazi’s en hooligans’

Het is de strategie van Pegida om gematigd te lijken, en gewelddaden te vermijden (tijdens de eerste betogingen waren er rellen).

Critici van Pegida, en die zitten ook in de Duitse regering, wijzen erop dat hooligans en neonazi’s, die weliswaar in het gelid gehouden worden, een belangrijk onderdeel vormen van de organisatie.

Mensen die meestappen met Pegida moeten er zorg voor dragen dat ze niet gebruikt worden, zo zei kanselier Angela Merkel.

Heiko Maas, de sociaaldemocratische minister van Justitie riep op om Pegida te ontmaskeren. De organisatie is volgens hem “een schande voor Duitsland”.

Het aantal asielzoekers in Duitsland, vooraf afkomstig uit Syrië en Irak, is dit jaar fel toegenomen. Er worden er 200.000 verwacht, tegen 127.000 vorig jaar.

We houden pas op met betogen als de asielpolitiek verandert, zo zei Lutz Bachmann in een interview met massakrant Bild.

Ongerustheid over de toename van asielzoekers noemde de woordvoerder van kanselier Merkel reëel, en een ernstig debat waard. “Maar dat is heel wat anders dan mensen afwijzen op basis van hun geloof”.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content