Groot-Brittannië aangeklaagdvoor folteringen in Irak

Britse soldaten in de Iraakse stad Basra in 2008. © REUTERS

Dat melden beide organisaties vrijdag. Het Europees Centrum voor Grondwettelijke Rechten en Mensenrechten (ECCHR) in Berlijn en het advocatenkantoor Public Interest Lawyers (PIL) uit Birmingham eisen dat een onderzoek geopend wordt tegen hooggeplaatste Britse officieren en toenmalige regeringsleden. Het gaat onder meer om toenmalig minister van Defensie Geoff Hoon en staatssecretaris Adam Ingram.

Zware mishandeling

In de klacht is sprake van systematische foltering en mishandeling van gevangenen tussen 2003 en 2008. De voorbije jaren contacteerden meer dan 400 Iraakse gevangenen het advocatenkantoor, klinkt het. Er was volgens hen sprake van “zware mishandeling en vernederingen door Britse soldaten”.

ECCHR en PIL zeggen dat gerechtelijke procedures niets opgeleverd hebben in Groot-Brittannië. Daarom werd een document van 250 pagina’s overgemaakt aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het dossier bevat 85 specifieke gevallen en meer dan 2.000 aantijgingen van mishandelingen in de bewuste periode.

geïsoleerde gevallen

De krant Süddeutsche Zeitung in Duitsland schrijft dat het Britse leger wel “geïsoleerde gevallen” van slechte behandeling door Britse soldaten erkent, maar het leger ontkent dat dergelijke feiten systematisch gebeurden.

Zware schendingen van de Conventie van Genève, die de rechten van oorlogsgevangenen bepaalt, kunnen een oorlogsmisdaad zijn. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content