‘Groepsverkrachtingen zijn geen typisch Indiaas probleem’

© Reuters
Simon Demeulemeester

In de strijd tegen verkrachtingen heeft de Indiase president een strengere ‘antiverkrachtingswet’ goedgekeurd, wordt pepperspray belastingvrij, bedenken ingenieurs antiverkrachtingslingerie en worden goeroe’s ingezet.

India komt de laatste maanden vooral in het nieuws met (groeps)verkrachtingen en het virulente protest tegen wat sommigen een cultuur van seksueel geweld noemen. De president verzwaarde de straffen op seksueel misbruik en her en der nemen burgers eigen initiatieven. De Indiase minister van Toerisme, Konidala Chiranjeevi, ontkent dat het toerisme in India terugvalt omwille van de negatieve berichtgeving. Dat beweerde de Indiase Kamer van Industrie. Het aantal buitenlandse vrouwelijke toeristen in India zou volgens Assocham (Associated Chambers of Commerce and Industry) de voorbije drie maanden met 35 procent afgenomen zijn. De reizigers verkiezen bijvoorbeeld de Filipijnen of Vietnam, en de reden daarvoor was volgens Manju Negi, vicedirectrice van Assocham, het seksueel geweld.

Bijna 72 procent van de bevraagde touroperators verklaarde sinds januari, een toeristische periode, een reeks annulaties te hebben genoteerd van vrouwen uit voornamelijk de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Verschillende landen raden hun burgers aan voorzichtig te zijn in India of het land zelfs te mijden.

Konidala Chiranjeevi beschikt over andere cijfers. Volgens hem groeide het aantal toeristen in India tijdens de maanden januari en februari van 2013 net met 2,1 procent. “In roepies uitgedrukt groeiden de inkomsten uit toerisme in buitenlandse valuta met 19,8 procent. In dollar uitgedrukt tekenden we een groei van 11,4 procent op.”

‘Nog geen enkele annulering opgetekend’

“Ik was erg verrast door die resultaten,” zegt ook Deepak Mathur aan Knack.be. Hij is Senior Algemeen Directeur bij Orient Express Travels & Tours, het oudste reisagentschap van India. “Ik heb een ruim netwerk en veel vrienden in de toeristische sector en ik heb niets van dat alles gehoord. Ook niet bij mijn partners uit België, Duitsland, Frankrijk of Canada. Noch wij, noch zij hebben te maken gekregen met annuleringen omwille van het seksueel geweld.”

Mathur stelt zich dan ook vragen bij de peiling. “Ons hebben ze alvast niet gevraagd en wij zijn toch het grootste bureau van het land. Ik heb zeven vrienden in de branche gepolst en niet een van hen werd gecontacteerd. Ik vraag me af wie die 1.200 respondenten zijn.”

‘Natuurlijk is er een probleem, maar niet louter in India’

Ook al plaatst Mathur vraagtekens bij de peiling en de berichtgeving over het seksuele geweld in zijn land, hij ontkent niet dat er een probleem is in India. “We moeten onze ogen niet sluiten omwille van deze onverantwoorde journalistiek. We kunnen ook helemaal niets verbergen. Noord-Korea kan zaken verzwijgen, wij als grootste democratie ter wereld kunnen dat niet. Er is wel degelijk een probleem, maar ik zie dit niet als een typisch Indiaas probleem (Lees ook: ‘Waarom verkrachtingen in India normaal zijn’). Overal ter wereld worden mensen vermoord. Nu komen dezelfde incidenten in Brazilië aan het licht. Daar werd ook een toeriste in een bus verkracht door meerdere mannen. Nu duiken ook andere getuigenissen op over gelijkaardige feiten.”

Dat de Indiase president een strengere wet inzake seksueel geweld heeft goedgekeurd, vindt Mathur een zeer goede zaak. “Ik wil, net als de rest van de ontwikkelde Indiërs, strengere wetten. Ook al is het is utopisch te denken dat die voor een perfect veilige samenleving zullen zorgen. Zelfs de meest afschrikwekkende wet kan daar niet voor zorgen. Ook daarin verschilt India niet van de rest van de wereld. De mens is tot vreselijke dingen in staat, dat is de trieste waarheid. Maar hoe dan ook: strenge wetten zijn beter dan zwakke. De reactie van een overheid op misdaden moet duidelijk zichtbaar zijn.”

Strengere ‘anti-verkrachtingswet’: levenslang en doodstraf

Wie voortaan veroordeeld wordt voor verkrachting kan een levenslange gevangenisstraf en zelfs de doodstraf krijgen, zo stipuleert de nieuwe wet die president Pranab Mukherjee goedkeurde. De wet beperkt zich echter niet tot verkrachtingen. Ook aanvallen met zuur, stalking en voyeurisme worden strenger aangepakt. Ook de bescherming van kinderen wordt serieuzer genomen.

Dat laatste is een noodzakelijke aanpassing, zo blijkt uit een vernietigend rapport van Human Rights Watch (HRW) over seksueel kindermisbruik in India. In ‘Breaking the Silence’ citeert HRW studies waaruit blijkt dat elk jaar 7.200 kinderen, waaronder baby’s, verkracht worden in India. In 2007 bleek uit een door de Indiase overheid gefinancierd onderzoek bij 12.5000 kinderen uit 13 staten dat India met een ernstig en wijdverspreid probleem inzake seksueel misbruik kampt. De overheid gaat daarbij niet vrijuit, stipt HRW aan. In het rapport zijn getuigenissen te lezen van slachtoffers die door de politie met geweld gedwongen werden om te zwijgen over het misbruik.

Antiverkrachtingslingerie, belastingvrije pepperspray en goeroe’s

Hoofdstad New Delhi neemt zelf ook een initiatief in het beteugelen van het seksueel geweld. Het stadsbestuur schrapte de inkomsten uit taksen op pepperspray uit de jaarlijkse begroting. Bedoeling is het gebruik van pepperspray bij vrouwen aan te moedigen, zodat ze zichzelf beter kunnen verdedigen.

De verkrachtingen hebben ook drie ingenieursstudenten aan het denken gezet, zo meldde The Daily Beast. Zij ontwikkelden antiverkrachtingslingerie: damesondergoed voorzien van druksensoren en een circuit dat tot 82 elektrische schokken kan toedienen bij ongewenste aanrakingen. Het ingebouwde GPS- en SMS-systeem kan waarschuwingen zenden naar ouders of politie. Manisha Mohan, ingenieursstudente aan de SRM Universiteit in de zuidpostelijk gelegen kuststad Channai, zegt dat een aanrander dankzij dit ondergoed “de schok van zijn leven” zal krijgen.

Het is wel nog onduidelijk of en hoe de antiverkrachtingslingerie het onderscheid zal kunnen maken tussen gewenste en ongewenste aanrakingen. En, nog belangrijker, of het nooit de draagster van het ondergoed een schok zal geven.

Mohan: “De wetgever heeft eeuwen nodig om simpelweg wetten te maken. En dan nog zijn vrouwen niet veilig. Dus komen we met dit idee van zelfverdediging, zodat vrouwen zich kunnen beschermen tegen misbruik thuis, op het werk en op straat.”

Ook de hindoe-nationalitische regering van de Centraal-Indiase deelstaat Madhya Pradesh heeft een idee: goeroes inschakelen. “Als spirituele leiders zich agressief tegen dit kwaad inzetten, kunnen dergelijke misdrijven voorkomen worden”, zei binnenlandminister Uma Shankar Gupta van Madhya Pradesh op de nieuwszender NDTV. Met de door vrouwenrechtenactivisten sceptisch onthaalde “spirituele campagne” wil de deelstaat, waar een Zwitserse toeriste verkracht werd, zijn reputatie als “bolwerk van verkrachtingen” ongedaan maken.

‘Even bezorgd om mijn dochters als om toeristen’

“Wij zijn blij dat het parlement en het volk wakker werden geschud,” zegt Deepak Matthur. “De dodelijke groepsverkrachting van het meisje in de bus is een gigantische eye-opener geweest voor het parlement en het volk. Nu eisen ze dat het rechtssysteem adequaat reageert op deze misdaden. Het is onze plicht te zorgen dat iedereen veilig is in ons land, ongeacht kleur, geslacht of paspoort. Ik ben immers zowel bekommerd om de veiligheid van mijn eigen dochters als om die van de gasten die ik ontvang.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content