Groeiende bezorgdheid over Trumps tweets: ‘Houd toch gewoon op’

Donald Trump © Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump vecht een oorlog uit op Amerikaanse bodem. Het slagveld is Twitter en 33 miljoen volgers zijn getuige van een president die zich ‘modern presidentieel’ gedraagt.

Volgens een peiling van Fox News vindt 71 procent van de Amerikanen dat het tweetgedrag van Donald Trump zijn presidentschap schaadt. De peiling werd afgenomen nog voor de meest recente tweetoorlog met de media uitbrak.

Trump haalde vorige donderdag uit naar de twee televisiepresentatoren van Morning Joe, een politieke talkshow op de nieuwszender MSNBC, waar Trump vaak te gast was tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Tijdens de kiescampagne kregen Joe Scarborough en Mika Brzezinski kritiek omdat ze zoveel telefonische interviews met Trump deden. Maar sindsdien heeft Trump zich tegen hen gekeerd. Zie tweets:

Het hele incident noopte de krant The New York Post vrijdag tot een opmerkelijk editoriaal van slechts drie woorden: ‘Stop. Just Stop’, waarbij de krant de president bijna smeekte om op te houden Twitter te gebruiken.

Een Republikeinse Senator noemden de tweets ‘beneden alle waardigheid’ van het Witte Huis en een Republikeins Congreslid tweette; ‘Dit is niet oké”.

Maar de onthutste reacties van Trumps eigen Republikeinse partijleden waren voor de president geen reden tot gematigdheid., want zondag ging hij opnieuw tekeer door op zijn Twitter-acount een opvallend filmpje te zetten waarin is te zien hoe Trump in de marge van een worstelwedstrijd een man, van wie het hoofd bedekt is met het CNN-logo, in elkaar slaat. Op het eind van het 28 second durende filmpje wordt CNN ook nog eens omgedoopt tot FNN, wat volgens de president een afkorting is voor ‘Fraud News Netwerk’. Het filmpje is gebaseerd op een in scène gezette worstelpartij uit 2007, tussen Trump en de miljardair Vince McMahon.

Sinds Donald Trump verkozen is, haalt hij voortdurend uit naar grote media die hem vijandig gezind zouden zijn. Zo beticht hij MSNBC, CNN, The New York Times, The Washington Post en andere media van het brengen van ‘fake news’

Heel wat politici en journalisten reageren geschokt op de tweet. Ook de timing van Trumps aanval, aan de vooravond van 4 juli, wordt niet geapprecieerd.

CNN zelf doet het filmpje intussen af als ‘kinderachtig gedrag dat ver beneden de waardigheid is van zijn ambt’. ‘Het is een trieste dag wanneer de president van de Verenigde Staten geweld tegen reporters aanmoedigt’, luidt het voorts. ‘We zullen onze job blijven doen. Het wordt tijd dat hij start met het uitvoeren van zijn job.’

De CNN-correspondent voor het Witte Huis, Jim Acosta, is er minder gerust in. Volgens hem zijn er twee mogelijke antwoorden op dit voorval. Het ene is achterover leunen en ermee leren leven. ‘Ik denk dat we dat moment voorbij zijn’, zei hij zondag op CNN.

We mogen dit niet langer pikken

Jim Acosta, Witte Huis-correspondent voor CNN

‘Ik denk dat we op een moment gekomen zijn waarop we de andere aanpak moeten proberen en dat is dat we dit niet langer pikken. We moeten dit aanpakken en zeggen dat het verkeerd is.’

Acosta zegt dat hij vreest dat Trumps tweets en voortdurende aanvallen op de media tot geweld zullen leiden tegen een lid van een nieuwsmedium. ‘Mijn bezorgdheid is dat dit soort uitspraken, dit soort gedrag zal leiden tot het verwonden van een journalist.’

Ondanks alle kritiek, blijft de president steun genieten. Zo benadrukt Thomas Bossert, de adviseur van Trump op het vlak van binnenlandse veiligheid, dat de president het recht heeft om te antwoorden op de kritiek van de Amerikaanse zenders. ‘Hij drukt zichzelf uit op een authentieke manier. En ik denk dat het daardoor is dat hij verkozen werd.’

Zelf beantwoordt Trump de kritiek met het argument dat zijn gedrag op de sociaalnetwerksite ‘modern presidentieel’ is.

Partner Content