In Griekenland zijn om zes uur Belgische tijd de stembureaus opengegaan. Ongeveer 9,9 miljoen mensen zijn geregistreerd als kiezers en maar liefst 32 partijen doen mee in de race. Verwacht wordt dat tien partijen in het parlement verkozen worden.

Uit de peilingen blijkt dat Antonis Samaras, leider van de conservatieve partij Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie), met 25 procent als eerste eindigt. Ze zal dus een coalitiepartner nodig hebben. Dit wordt mogelijk een protestpartij, die hervormingen en bezuinigingen terug wil draaien. Nieuwe Democratie-leider Antonis Samaras wil de coalitie met Pasok niet verder zetten.

De socialistische partij Pasok, van de door de crisis gevallen premier George Papandreou, zou tussen 14 en 19 procent binnenrijven. In 2009 won Pasok nog de verkiezingen met 43 procent. Nu blijkt uit de peilingen dat vooral de tientallen kleine protestpartijen veel stemmen zullen krijgen.

It's the economy, stupid

In Griekenland gaan de verkiezingen vrijwel uitsluitend over de economie en de hervormingen die het land heeft moeten doorvoeren van de Europese Unie, Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. In ruil voor miljardenleningen zijn onder meer lonen, uitkeringen en pensioenen verlaagd.

De twee partijen die altijd de grootste waren, het linkse Pasok en het rechtse Nieuwe Democratie, hebben ingestemd met de maatregelen.

Euro op het spel

Pasok-voorman en voormalig minister van Financiën Evangelos Venizelos zei eerder dat de euro op het spel staat. Hij belooft geen nieuwe belastingen in te voeren als hij wordt gekozen en zal ook lonen en pensioenen niet verder verlagen.

In Griekenland zijn de stembussen van 07.00 tot 19.00 uur open. Stemmen is verplicht.

'Goede opkomst' volgens de politie

Volgens de politie is er een "goede opkomst" voor de parlementsverkiezingen in Griekenland. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken verloopt de stembusgang vlot.

Eenmaal de stemlokalen om 18.00 uur Belgische tijd sluiten zal het ministerie cijfers over de deelname vrijgeven. Bij de verkiezingen van 2009 bedroeg de opkomst bijna 71 procent. (Elsevier/Marlou Visser/Belga/SD)

In Griekenland zijn om zes uur Belgische tijd de stembureaus opengegaan. Ongeveer 9,9 miljoen mensen zijn geregistreerd als kiezers en maar liefst 32 partijen doen mee in de race. Verwacht wordt dat tien partijen in het parlement verkozen worden. Uit de peilingen blijkt dat Antonis Samaras, leider van de conservatieve partij Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie), met 25 procent als eerste eindigt. Ze zal dus een coalitiepartner nodig hebben. Dit wordt mogelijk een protestpartij, die hervormingen en bezuinigingen terug wil draaien. Nieuwe Democratie-leider Antonis Samaras wil de coalitie met Pasok niet verder zetten.De socialistische partij Pasok, van de door de crisis gevallen premier George Papandreou, zou tussen 14 en 19 procent binnenrijven. In 2009 won Pasok nog de verkiezingen met 43 procent. Nu blijkt uit de peilingen dat vooral de tientallen kleine protestpartijen veel stemmen zullen krijgen.It's the economy, stupidIn Griekenland gaan de verkiezingen vrijwel uitsluitend over de economie en de hervormingen die het land heeft moeten doorvoeren van de Europese Unie, Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. In ruil voor miljardenleningen zijn onder meer lonen, uitkeringen en pensioenen verlaagd. De twee partijen die altijd de grootste waren, het linkse Pasok en het rechtse Nieuwe Democratie, hebben ingestemd met de maatregelen.Euro op het spelPasok-voorman en voormalig minister van Financiën Evangelos Venizelos zei eerder dat de euro op het spel staat. Hij belooft geen nieuwe belastingen in te voeren als hij wordt gekozen en zal ook lonen en pensioenen niet verder verlagen. In Griekenland zijn de stembussen van 07.00 tot 19.00 uur open. Stemmen is verplicht.'Goede opkomst' volgens de politie Volgens de politie is er een "goede opkomst" voor de parlementsverkiezingen in Griekenland. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken verloopt de stembusgang vlot. Eenmaal de stemlokalen om 18.00 uur Belgische tijd sluiten zal het ministerie cijfers over de deelname vrijgeven. Bij de verkiezingen van 2009 bedroeg de opkomst bijna 71 procent. (Elsevier/Marlou Visser/Belga/SD)