Grieks premier Antonis Samaras vond voor 11,88 miljard euro nieuwe besparingen. 2 miljard daarvan zouden van nieuwe belastingen komen. Ondertussen protesteerden volgens de politie meer dan 30.000 betogers in Athene en Thessaloniki tegen de afspraak om nog meer te besparen, die eerder tussen de Griekse regering en de trojka (Europa, ECB en het IMF) overeengekomen werd. Er vindt in het land ook een algemene staking plaats. Voor de regering-Samaras, die sinds juni in het zadel zit, is het de eerste sociale test.

Nog eens 11,5 miljard besparen

Griekenland moet van zijn internationale crediteurs nog eens 11,5 miljard euro besparen, in ruil voor het vrijgeven van een nieuwe schijf geld. Volgens de openbare radio in Griekenland is premier Antonis Samaras akkoord gegaan met een besparingspakket.

Samaris sloot met zijn minister van Financiën Ioannis Stournaras een akkoord voor 11,88 miljard euro aan nieuwe besparingen. Over de inhoud van het plan is nog niets bekend, maar het zou voor 2 miljard euro nieuwe belastingen bevatten.

Het plan zal nu worden overgemaakt aan de coalitiepartners binnen de regering. Als die het licht op groen zetten, zal het worden voorgelegd aan de trojka (Europa, ECB en IMF), waarna het Griekse parlement zijn zegje kan doen. De trojka wordt in principe zondag in Athene verwacht.

De doelstelling van de Griekse regering is om dit plan op de volgende Europese top te presenteren, op 18 oktober. Dat is nodig om een volgende schijf van 31,5 miljard euro te ontvangen in het kader van het internationale steunpakket voor Griekenland. Het land hoopt ook dat het twee jaar extra krijgt, tot 2016, om zijn begroting op orde te zetten.

30.000 betogers

In Athene daagden 15.000 betogers op, op weg naar het parlement. Ze zijn verspreid over verschillende optochten die georganiseerd werden door verschillende vakbonden. In Thessaloniki, in het noorden van het land, telde de politie bijna 18.000 betogers. De politie zet meer dan 5.000 agenten in, want betogingen mondden in het verleden vaak uit in geweld. De toegang tot het parlement is afgesloten met een metalen hek.

24-urenstaking

De 24-urenstaking, die dinsdagnacht inging, is algemeen voelbaar. Scholen zijn dicht, openbare diensten en het openbaar vervoer liggen lam, de ziekenhuizen werken aan een minimumdienst en de veerboten blijven in de havens. Musea en monumenten sturen de toeristen wandelen. Het luchtverkeer ondervond ook even hinder: de luchtverkeersleiders legden vanaf 9 uur voor drie uur het werk neer. Vluchten van en naar België waren niet verstoord. (Belga/SD)

Grieks premier Antonis Samaras vond voor 11,88 miljard euro nieuwe besparingen. 2 miljard daarvan zouden van nieuwe belastingen komen. Ondertussen protesteerden volgens de politie meer dan 30.000 betogers in Athene en Thessaloniki tegen de afspraak om nog meer te besparen, die eerder tussen de Griekse regering en de trojka (Europa, ECB en het IMF) overeengekomen werd. Er vindt in het land ook een algemene staking plaats. Voor de regering-Samaras, die sinds juni in het zadel zit, is het de eerste sociale test. Nog eens 11,5 miljard besparenGriekenland moet van zijn internationale crediteurs nog eens 11,5 miljard euro besparen, in ruil voor het vrijgeven van een nieuwe schijf geld. Volgens de openbare radio in Griekenland is premier Antonis Samaras akkoord gegaan met een besparingspakket. Samaris sloot met zijn minister van Financiën Ioannis Stournaras een akkoord voor 11,88 miljard euro aan nieuwe besparingen. Over de inhoud van het plan is nog niets bekend, maar het zou voor 2 miljard euro nieuwe belastingen bevatten. Het plan zal nu worden overgemaakt aan de coalitiepartners binnen de regering. Als die het licht op groen zetten, zal het worden voorgelegd aan de trojka (Europa, ECB en IMF), waarna het Griekse parlement zijn zegje kan doen. De trojka wordt in principe zondag in Athene verwacht. De doelstelling van de Griekse regering is om dit plan op de volgende Europese top te presenteren, op 18 oktober. Dat is nodig om een volgende schijf van 31,5 miljard euro te ontvangen in het kader van het internationale steunpakket voor Griekenland. Het land hoopt ook dat het twee jaar extra krijgt, tot 2016, om zijn begroting op orde te zetten. 30.000 betogersIn Athene daagden 15.000 betogers op, op weg naar het parlement. Ze zijn verspreid over verschillende optochten die georganiseerd werden door verschillende vakbonden. In Thessaloniki, in het noorden van het land, telde de politie bijna 18.000 betogers. De politie zet meer dan 5.000 agenten in, want betogingen mondden in het verleden vaak uit in geweld. De toegang tot het parlement is afgesloten met een metalen hek. 24-urenstakingDe 24-urenstaking, die dinsdagnacht inging, is algemeen voelbaar. Scholen zijn dicht, openbare diensten en het openbaar vervoer liggen lam, de ziekenhuizen werken aan een minimumdienst en de veerboten blijven in de havens. Musea en monumenten sturen de toeristen wandelen. Het luchtverkeer ondervond ook even hinder: de luchtverkeersleiders legden vanaf 9 uur voor drie uur het werk neer. Vluchten van en naar België waren niet verstoord. (Belga/SD)