De Griekse regering zal "binnen enkele weken" een nieuw besparingsprogramma goedkeuren. Dat heeft premier Antonis Samaras gezegd na afloop van een onderhoud met voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Samaras verzekerde Juncker dat zijn land ondanks alle economische problemen de met de internationale geldschieters afgesproken doelstellingen zal respecteren. Volgens hem neemt de regering de situatie zeer ernstig en is ze vastberaden "de bladzijde om te draaien, zowel economisch, politiek als sociaal".

De kredietverleners van de eurozone en het IMF verlangen dat Athene de uitgaven in 2014 met 11,5 miljard euro terugdringt. Zo niet wordt mogelijk de geldkraan dichtgedraaid en dreigt voor Griekenland het bankroet en een vertrek uit de eurozone.

Samaras wees erop dat de al jaren aanslepende recessie de fiscale inkomsten drukt en de werkloosheid doet toenemen. Daarom wil zijn regering de economische relance naar het voorplan brengen. In die context bepleit Samaras twee jaar extra tijd tot 2016 om de openbare financiën in evenwicht te brengen, wat de financieringskloof opnieuw zou doen toenemen.

Juncker: 'Dit is de laatste kans voor Griekenland'

Juncker van zijn kant bevestigde dat hij absoluut gekant is tegen een exit van Griekenland uit de euroclub. Wel verklaarde hij opnieuw dat de consolidering van de openbare financiën "absolute voorrang" moet hebben. "Dit is de laatste kans voor Griekenland", zei de Luxemburgse premier. Juncker maande Athene ook aan werk te maken van privatiseringen en structurele hervormingen, met name op de arbeidsmarkt.

In september gaan experts van de kredietverleners de situatie in Athene opnieuw onder de loep nemen. Op basis van hun eindrapport vellen de eurolanden een verdict over de verdere aanpak van Griekenland. (Belga/INM)

De Griekse regering zal "binnen enkele weken" een nieuw besparingsprogramma goedkeuren. Dat heeft premier Antonis Samaras gezegd na afloop van een onderhoud met voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden. Samaras verzekerde Juncker dat zijn land ondanks alle economische problemen de met de internationale geldschieters afgesproken doelstellingen zal respecteren. Volgens hem neemt de regering de situatie zeer ernstig en is ze vastberaden "de bladzijde om te draaien, zowel economisch, politiek als sociaal". De kredietverleners van de eurozone en het IMF verlangen dat Athene de uitgaven in 2014 met 11,5 miljard euro terugdringt. Zo niet wordt mogelijk de geldkraan dichtgedraaid en dreigt voor Griekenland het bankroet en een vertrek uit de eurozone. Samaras wees erop dat de al jaren aanslepende recessie de fiscale inkomsten drukt en de werkloosheid doet toenemen. Daarom wil zijn regering de economische relance naar het voorplan brengen. In die context bepleit Samaras twee jaar extra tijd tot 2016 om de openbare financiën in evenwicht te brengen, wat de financieringskloof opnieuw zou doen toenemen. Juncker: 'Dit is de laatste kans voor Griekenland' Juncker van zijn kant bevestigde dat hij absoluut gekant is tegen een exit van Griekenland uit de euroclub. Wel verklaarde hij opnieuw dat de consolidering van de openbare financiën "absolute voorrang" moet hebben. "Dit is de laatste kans voor Griekenland", zei de Luxemburgse premier. Juncker maande Athene ook aan werk te maken van privatiseringen en structurele hervormingen, met name op de arbeidsmarkt. In september gaan experts van de kredietverleners de situatie in Athene opnieuw onder de loep nemen. Op basis van hun eindrapport vellen de eurolanden een verdict over de verdere aanpak van Griekenland. (Belga/INM)