Griekse neonazi’s: ‘Uur van de angst breekt aan’

© Reuters

De Griekse verkiezingsuitslag noopt tot coalitievorming: een onbekend fenomeen in Griekenland. Daarbij komen enkele bedenkelijke extreme partijen die hun deel van de koek opeisen.

De twee Griekse regeringspartijen, de socialistische Pasok en rechtse Nea Dimokratia, zijn hun meerderheid in het parlement kwijt. Dat bleek in de nacht van zondag op maandag na telling van 95 procent van de uitgebrachte stemmen bij de Griekse parlementsverkiezingen van zondag, zo meldt het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Eerder zondagnacht was er op basis van de exitpolls nog sprake van dat de twee partijen, ondanks zeer zware verliezen, toch hun meerderheid zouden behouden.

Pasok en Nea Dimokratia halen 150 zetels van de 300 in het parlement binnen, 1 te weinig voor een absolute meerderheid. De leider van Nea Dimokratia, Antonis Samaras, kondigde aan samen met Pasok en zo mogelijk andere partijen een regering van nationale eenheid te willen vormen, hoewel hij eerder Pasok uitsloot.

Coalitievorming: onbekend Grieks fenomeen

De Griekse partijen zouden zo geconfronteerd worden met een politieke praktijk die ze niet kennen: coalitievorming. Toen de Pasok-regering van premier Jorgos Papandreou zich vorig jaar verslikte in een referendum over de besparingsmaatregelen en de financiële steun van het IMF en de EU, werd een tijdelijke regering gevormd met Pasok, Nea Dimokratia en het extreemrechtse Laos, dat nadien eruit stapte.

Maar nu moeten de Grieken zich naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor coalitievorming, na bijna veertig jaar waarin Pasok en de Nieuwe Democratie de macht afwisselden. Daarom zal nu naar de grondwet gekeken worden.

Die bepaalt dat de verkiezingswinnaar een coalitie moet zoeken. De winnaar krijgt daarvoor drie dagen. Als dat faalt, krijgt de nummer twee drie dagen, en tenslotte komt de derde partij aan zet als er nog steeds geen regering is.
Als er geen coalitie gevonden wordt, zal de president een tweede ronde verkiezingen uitroepen.

Nationale eenheid

De leider van de Griekse socialististen, Evangelos Venizelos, heeft opgeroepen tot de vorming van een “regering van nationale eenheid” met alle pro-Europese partijen om het land uit de impasse te leiden. Dat kan een knipoog zijn naar het linksradicale Syriza, die partij wil de overeenkomsten met Europa heronderhandelen maar zegt niet uit de euro te willen stappen.

De Griekse televisie bericht op aangeven van medewerkers dat Nea Dimokratia-leider Antonis Samaras gezegd heeft dat het zijn bedoeling is een coalitie te bouwen. Benieuwd naar welke partijen Samaras dan zal lonken: ook al zei hij na de bekendmaking van de uitslag met Pasok een regering te willen, voor de verkiezingen gaf Samaras aan dat hij geen coalitie zal vormen met de Pasok. Wie komt dan in het vizier? De neonazipartij Gouden Dageraad?

‘Het uur van de angst is aangebroken’

“Het uur van de angst is aangebroken voor de verraders van het vaderland”, zo waarschuwde de leider van de Griekse neonazipartij Chryssi Avghi (Gouden Dageraad) zondagavond, nadat uit exitpolls was gebleken dat zijn semi-clandestiene extreemrechtse partij 19 van de 300 zetels in het parlement binnenrijft.

‘De Führer’ komt eraan

“We komen eraan”, zei Nikos Michaloliakos tijdens een persconferentie in een hotel in Athene, aan de zijde van een vijftiental kaalgeschoren jonge mannen. De 55-jarige Michaloliakos, die door de Griekse media opgezadeld werd met de bijnaam “Führer”, citeerde ook Julius Caesar met “Veni, Vidi, Vici”. Hij zei dat zijn partij zal vechten tegen de “slavernij” die zijn land opgelegd wordt door de EU en het IMF. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content