Griekse minister vermoedt kwaad opzet bij bosbranden

Een buurtbewoner blust een auto in het Griekse dorp Mati, dichtbij hoofdstad Athene, 24 juli 2018 © REUTERS

De verwoestende bosbranden in de omgeving van Athene zijn mogelijk het werk van brandstichters. Dat denkt althans de Griekse minister van Burgerbescherming, Nikos Toskas.

‘Er zijn aanwijzingen die ons in die richting doen denken’, zei de Griekse minister van Burgerbescherming, Nikos Toskas, donderdagavond. Uit satellietbeelden zou blijken dat er langs een bepaalde straat ten westen van Athene bijna tegelijkertijd verschillende branden uitbraken.

Ten oosten van Athene, waar meer dan 83 mensen stierven, breidde het vuur zich als gevolg van de hevige wind razendsnel uit.

‘Ook hier zijn er niet enkel aanwijzingen, maar eveneens tekenen van brandstichting’, verklaarde Toskas. Details wil hij voorlopig niet vrijgeven om zo het onderzoek niet te schaden. Van een arrestatie van verdachten is voorlopig geen sprake, gaf hij wel mee.

De minister sluit ook fouten van de brandweer en de politie niet uit. ‘Windkracht 10 à 11, zoiets hadden we nog nooit gehad’, aldus Toskas. Hij bood aan de Griekse premier Alexis Tsipras al zijn ontslag aan, maar die weigerde dat ontslag te aanvaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content