Griekse migratieminister veroorzaakt regeringscrisis met... naam 'Macedonië'

16/03/16 om 16:27 - Bijgewerkt om 16:29

Op een moment dat zijn land een centrale rol moet gaan spelen in een nieuw ambitieus EU-plan over de vluchtelingencrisis, is de Griekse minister van Migratie Ioannis Mouzalas in een politieke storm terechtgekomen omdat hij de naam 'Macedonië' heeft gebruikt.

Griekse migratieminister veroorzaakt regeringscrisis met... naam 'Macedonië'

Ioannis Mouzalas © Belga Image

In Griekenland is immers 'FYROM' (Former Yugoslav Republic of Macedonia) de officiële naam die gebruikt wordt voor het noordelijke buurland.

Skopje en Athene ruziën sinds de onafhankelijkheid van de gebuur in 1991 over de naam Macedonië. Athene wil niet toelaten dat zijn buurland historische namen en symbolen gebruikt, die volgens Griekse opvattingen tot de hellenistische geschiedenis behoren. Daarenboven heet de noordelijke Griekse provincie ook nog eens Macedonië.

Ontslag?

De partij van de Onafhankelijke Grieken (ANEL), de kleinere coalitiepartner van regeringspartij Syriza van premier Alexis Tsipras, eist het ontslag van Mouzalas, die zich al geëxcuseerd heeft voor zijn 'verspreking'. 'Mouzalas heeft ons vertrouwen niet meer', zo zei ANEL-leider Panos Kammenos.

Ook de oppositie eist zijn ontslag. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners