Grieks ex-minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos (PASOK) is door de rechter in Athene schuldig bevonden aan fraude. De voormalige minister heeft smeergeld aangenomen voor de aankoop van Duitse onderzeeërs. De zaak tegen Tsochadzopoulos is het belangrijkste fraudeproces in Griekenland sinds de aanvang van de crisis.

Volgens de aanklagers aanvaarde de 73-jarige Tsochadzopoulos 160 miljoen euro smeergeld tijdens zijn ambtsperiode als defensieminister van 1996 tot 2001. Dat leidde tot de aankoop van Duitse onderzeeërs en Russische raketsystemen. Hij maakte tevens gebruik van offshorebedrijven om het geld wit te wassen. Ook zestien van de achttien andere beklaagden werden schuldig bevonden door de rechter.

Symbool voor corruptie

Tsochadzopoulos was begin dit jaar al veroordeeld tot acht jaar cel in een andere zaak, omdat hij had gelogen over zijn inkomsten. Zijn huis werd daarbij in beslag genomen en hij kreeg een boete van 520.000 euro.

Behalve de voormalige minister zelf waren onder meer zijn vrouw, zijn Duitse ex-vrouw, zijn dochter en zijn oud-medewerkers betrokken in de zaak. Tsochadzopoulos was gedurende de afgelopen 30 jaar een belangrijke figuur in Griekenland. Hij is voor de Griekse publieke opinie het symbool geworden van de corruptie van de politieke klasse. (Belga/YD)

Grieks ex-minister van Defensie Akis Tsochadzopoulos (PASOK) is door de rechter in Athene schuldig bevonden aan fraude. De voormalige minister heeft smeergeld aangenomen voor de aankoop van Duitse onderzeeërs. De zaak tegen Tsochadzopoulos is het belangrijkste fraudeproces in Griekenland sinds de aanvang van de crisis.Volgens de aanklagers aanvaarde de 73-jarige Tsochadzopoulos 160 miljoen euro smeergeld tijdens zijn ambtsperiode als defensieminister van 1996 tot 2001. Dat leidde tot de aankoop van Duitse onderzeeërs en Russische raketsystemen. Hij maakte tevens gebruik van offshorebedrijven om het geld wit te wassen. Ook zestien van de achttien andere beklaagden werden schuldig bevonden door de rechter.Tsochadzopoulos was begin dit jaar al veroordeeld tot acht jaar cel in een andere zaak, omdat hij had gelogen over zijn inkomsten. Zijn huis werd daarbij in beslag genomen en hij kreeg een boete van 520.000 euro.Behalve de voormalige minister zelf waren onder meer zijn vrouw, zijn Duitse ex-vrouw, zijn dochter en zijn oud-medewerkers betrokken in de zaak. Tsochadzopoulos was gedurende de afgelopen 30 jaar een belangrijke figuur in Griekenland. Hij is voor de Griekse publieke opinie het symbool geworden van de corruptie van de politieke klasse. (Belga/YD)