Bijna dertig jaar bakkeleiden Griekenland en Macedonië over de naam van de Balkanstaat die vroeger tot Joegoslavië behoorde. Griekenland heeft immers in het noorden een gelijknamige provincie. Uiteindelijk kwamen Athene en Skopje op 17 juni 2018 overeen om de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) om te dopen tot Noord-Macedonië.

Het Macedonische parlement keurde eerder deze maand de naamsverandering al goed. Het akkoord moet het voor de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië mogelijk maken om in de toekomst te kunnen toetreden tot de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De naamsverandering was voor Griekenland een absolute voorwaarde om met een eventuele toetreding akkoord te gaan.

Zondag verzamelden zich nog tienduizenden Grieken voor het parlement in Athene uit onvrede met het akkoord. Bij rellen vielen 42 gewonden, onder wie 17 betogers en 25 agenten. Zeven mensen werden opgepakt. Vanuit Griekenland weerklinkt de kritiek dat de Russische Federatie de betogers financieel en organisation ondersteunt om het akkoord te voorkomen.

Bijna dertig jaar bakkeleiden Griekenland en Macedonië over de naam van de Balkanstaat die vroeger tot Joegoslavië behoorde. Griekenland heeft immers in het noorden een gelijknamige provincie. Uiteindelijk kwamen Athene en Skopje op 17 juni 2018 overeen om de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) om te dopen tot Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde eerder deze maand de naamsverandering al goed. Het akkoord moet het voor de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië mogelijk maken om in de toekomst te kunnen toetreden tot de Europese Unie en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De naamsverandering was voor Griekenland een absolute voorwaarde om met een eventuele toetreding akkoord te gaan.Zondag verzamelden zich nog tienduizenden Grieken voor het parlement in Athene uit onvrede met het akkoord. Bij rellen vielen 42 gewonden, onder wie 17 betogers en 25 agenten. Zeven mensen werden opgepakt. Vanuit Griekenland weerklinkt de kritiek dat de Russische Federatie de betogers financieel en organisation ondersteunt om het akkoord te voorkomen.