Dit is een overzichtsartikel, volg de laatste updates in onze live.

Het plan van Alexis Tsipras kreeg de noodzakelijke steun van de grootste oppositiepartij Nea Dimokratia, maar niet van alle parlementsleden van zijn eigen partij Syriza. Zeven van hen waren niet opgedaagd, onder wie ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis, twee stemden tegen en acht onthielden zich.

In totaal stemden 251 van de 300 volksvertegenwoordigers 'ja'. Er waren 32 neen-stemmen en 8 onthoudingen. In totaal waren 9 parlementsleden afwezig gebleven.

Premier Tsipras zegt in een mededeling na de stemming dat hij 'een sterk mandaat' heeft gekregen voor de komende onderhandelingen in Brussel. De grote prioriteit is nu een 'positief resultaat' bij die onderhandelingen. 'Al de rest zullen we later zien'.

Hervormingen

Door de goedkeuring van het Griekse parlement krijgt de regering-Tsipras een volmacht om met de drie internationale kredietverstrekkers (Europese Commissie, IMF en ECB - de zogenaamde trojka) te onderhandelen over een spaar- en hervormingsplan, op basis van de donderdag voorgestelde maatregelen.

Volgens die plannen verdwijnt onder meer het gunstige btw-tarief voor Griekse eilanden, gaan allerlei belastingen omhoog, wordt het pensioenstelsel hervormd en gaat het budget voor Defensie met 300 miljoen euro omlaag. Griekse media melden dat Tsipras met al die bezuinigingen en hervormingen zo'n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar kan sprokkelen.

De Griekse premier Tsipras erkende tijdens dat debat dat het plan 'moeilijke' maatregelen bevat, maar benadrukte dat het op verschillende punten beter is dan een eerder hervormingsvoorstel dat als laatste mogelijkheid aan Griekenland werd gepresenteerd.

Hij stelde ook dat de regering gedwongen is tot het nemen van maatregelen die niet in het verkiezingsprogramma stonden.

Derde steunpakket

De voorstellen moeten later nog worden geëvalueerd door de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogenaamde Eurogroep. Er was al uitgelekt dat de internationale schuldeisers de laatste Griekse voorstellen positief onthaald hebben en beschouwen 'als een basis voor onderhandelingen' voor een derde steunpakket. (Belga/KVDA)

Het plan van Alexis Tsipras kreeg de noodzakelijke steun van de grootste oppositiepartij Nea Dimokratia, maar niet van alle parlementsleden van zijn eigen partij Syriza. Zeven van hen waren niet opgedaagd, onder wie ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis, twee stemden tegen en acht onthielden zich.In totaal stemden 251 van de 300 volksvertegenwoordigers 'ja'. Er waren 32 neen-stemmen en 8 onthoudingen. In totaal waren 9 parlementsleden afwezig gebleven.Premier Tsipras zegt in een mededeling na de stemming dat hij 'een sterk mandaat' heeft gekregen voor de komende onderhandelingen in Brussel. De grote prioriteit is nu een 'positief resultaat' bij die onderhandelingen. 'Al de rest zullen we later zien'.Door de goedkeuring van het Griekse parlement krijgt de regering-Tsipras een volmacht om met de drie internationale kredietverstrekkers (Europese Commissie, IMF en ECB - de zogenaamde trojka) te onderhandelen over een spaar- en hervormingsplan, op basis van de donderdag voorgestelde maatregelen. Volgens die plannen verdwijnt onder meer het gunstige btw-tarief voor Griekse eilanden, gaan allerlei belastingen omhoog, wordt het pensioenstelsel hervormd en gaat het budget voor Defensie met 300 miljoen euro omlaag. Griekse media melden dat Tsipras met al die bezuinigingen en hervormingen zo'n 10 tot 12 miljard euro bij elkaar kan sprokkelen. De Griekse premier Tsipras erkende tijdens dat debat dat het plan 'moeilijke' maatregelen bevat, maar benadrukte dat het op verschillende punten beter is dan een eerder hervormingsvoorstel dat als laatste mogelijkheid aan Griekenland werd gepresenteerd. Hij stelde ook dat de regering gedwongen is tot het nemen van maatregelen die niet in het verkiezingsprogramma stonden. De voorstellen moeten later nog worden geëvalueerd door de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogenaamde Eurogroep. Er was al uitgelekt dat de internationale schuldeisers de laatste Griekse voorstellen positief onthaald hebben en beschouwen 'als een basis voor onderhandelingen' voor een derde steunpakket. (Belga/KVDA)