Grieks parlement keurt omstreden pensioen- en belastinghervorming goed

Alexis Tsipras © Belga Image

Het Griekse parlement heeft in de nacht van zondag op maandag een omstreden pensioen- en belastinghervorming aangenomen. Dat gebeurde meerderheid tegen oppositie.

De tekst werd gestemd door de partijen uit de regeringscoalitie, met name het linkse Syriza en het rechtspopulistische Anel. De oppositie, waaronder ook de conservatieve partij Nea Dimokratia, stemde tegen de tekst.

Verzet

Vóór de stemming betoogden duizenden mensen in de hoofdstad Athene en in Thessaloniki. De manifestaties verliepen grotendeels vreedzaam, op enkele tientallen jongeren na die brandbommen gooien naar de politie. Die antwoordde met traangas.

De tekst werd ook bestreden door de vakbonden, die zeggen dat het land geen nieuwe basparingen meer aankan.

Besparingen

Het pakket voorziet in een verlaging van de hoogste pensioenen, een fusie van verschillende ziekenfondsen en een verhoging van de bijdragen, heffingen en belastingen voor voornamelijk de midden- en hoge inkomens. Volgens de Griekse krant Kathimerini gaat het om een besparing van in totaal zo’n 5,4 miljard euro.

Premier Alexis Tsipras (Syriza) verdedigde in het parlement de hervormingen, die volgens hem leiden tot ‘een duurzamer systeem met sociale rechtvaardigheid als kernprincipe’. Hij zegt dat een groot deel van de pensioenen onaangeroerd blijft.

Schuldverlichting

De hervormingen waren nodig om in aanmerking te komen voor een nieuwe noodlening. Het wetsontwerp werd gestemd aan de vooravond van een belangrijke bijeenkomst maandag van de ministers van Financiën van de eurogroep in Brussel. Die moet de hervormingen evalueren die de Griekse regering doorvoerde in opdracht van zijn schuldeisers, de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds, in ruil voor een lening in de zomer van 2015.

Premier Tsipras toonde zich voor het parlement erg verheugd over het feit dat ook een schuldverlichting, de eerste sinds de start van de Griekse crisis in 2010, op de agenda van de vergadering staat maandag. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content