Er waren 153 voorstanders van de bezuinigingen, terwijl 128 parlementsleden tegen stemden en 18 zich onthielden.

Eerder op de dag had de Griekse premier Antonis Samaras al verklaard dat het om de belangrijkse beslissing in decennia ging. Het is een "beslissing tussen euro of drachme", verklaarde hij. Waren de maatregelen niet door het 300 zetels tellende parlement geraakt, dan dreigde een snel bankroet voor de Grieken.

Volgens Alexis Tsipras van de radicaal linkse oppositiepartij Syriza kan Griekenland de besparingen niet meer dragen.

Eerste horde

"De eerste horde is genomen. De volgende is de goedkeuring van de begroting", verklaarde Samaras na de stemming. Over de begroting wordt zondag gestemd.

Toch komt de coalitie van Samaras niet ongeschonden uit de stemming over de besparingen. Zes socialisten stemden tegen de maatregelen en worden uit de fractie gezet. Hetzelfde gebeurt met een parlementslid van Nieuwe Democratie, de conservatieve partij van Samaras. De zestien leden van de kleine coalitiepartner Democratisch Links onthielden zich dan weer.

Rellen

Voor aanvang van de stemming in het parlement kwam het tot rellen tussen de ordetroepen en manifestanten in Athene, waar meer dan 50.000 betogers waren komen opdagen. Relschoppers gooiden molotovcocktails naar de politie. Die zette op haar beurt traangas in. (Belga/TV)

Er waren 153 voorstanders van de bezuinigingen, terwijl 128 parlementsleden tegen stemden en 18 zich onthielden. Eerder op de dag had de Griekse premier Antonis Samaras al verklaard dat het om de belangrijkse beslissing in decennia ging. Het is een "beslissing tussen euro of drachme", verklaarde hij. Waren de maatregelen niet door het 300 zetels tellende parlement geraakt, dan dreigde een snel bankroet voor de Grieken. Volgens Alexis Tsipras van de radicaal linkse oppositiepartij Syriza kan Griekenland de besparingen niet meer dragen.Eerste horde "De eerste horde is genomen. De volgende is de goedkeuring van de begroting", verklaarde Samaras na de stemming. Over de begroting wordt zondag gestemd. Toch komt de coalitie van Samaras niet ongeschonden uit de stemming over de besparingen. Zes socialisten stemden tegen de maatregelen en worden uit de fractie gezet. Hetzelfde gebeurt met een parlementslid van Nieuwe Democratie, de conservatieve partij van Samaras. De zestien leden van de kleine coalitiepartner Democratisch Links onthielden zich dan weer.Rellen Voor aanvang van de stemming in het parlement kwam het tot rellen tussen de ordetroepen en manifestanten in Athene, waar meer dan 50.000 betogers waren komen opdagen. Relschoppers gooiden molotovcocktails naar de politie. Die zette op haar beurt traangas in. (Belga/TV)