Griekenland zal pas dinsdag 24 februari een lijst met economische hervormingsplannen overmaken aan de eurolanden. Dat heeft premier Alexis Tsipras maandagavond gemeld in een mededeling.

De eurolanden hadden Griekenland vrijdag opgedragen om uiterlijk tegen maandag middernacht een lijst met hervormingen te presenteren. Die Griekse engagementen vormen een voorwaarde om het eind deze maand verstrijkende steunprogramma met vier maanden te verlengen. Zonder dat vangnet dreigt Athene opnieuw in zware financiële problemen te belanden.

Bureaucratie aanpakken

De Griekse regering had maandag een hele dag contacten met haar internationale kredietverleners over de hervormingen, maar een definitief document is nog niet overgemaakt. Dat zal volgens bronnen bij het ministerie van Financiën dinsdagochtend gebeuren. Het document zal dan geanalyseerd worden door experts van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Zij zullen vervolgens een evaluatie overmaken aan de ministers van Financiën van de eurolanden, die zullen vergaderen via een teleconferentie.

Het naar verluidt zes pagina's tellende document omvat onder meer maatregelen om belastingontwijking en corruptie te bestrijden, een rechtvaardiger belastingsysteem uit te tekenen, de overheidssector te hervormen en bureaucratie aan te pakken. (Belga/WB)

Griekenland zal pas dinsdag 24 februari een lijst met economische hervormingsplannen overmaken aan de eurolanden. Dat heeft premier Alexis Tsipras maandagavond gemeld in een mededeling. De eurolanden hadden Griekenland vrijdag opgedragen om uiterlijk tegen maandag middernacht een lijst met hervormingen te presenteren. Die Griekse engagementen vormen een voorwaarde om het eind deze maand verstrijkende steunprogramma met vier maanden te verlengen. Zonder dat vangnet dreigt Athene opnieuw in zware financiële problemen te belanden. De Griekse regering had maandag een hele dag contacten met haar internationale kredietverleners over de hervormingen, maar een definitief document is nog niet overgemaakt. Dat zal volgens bronnen bij het ministerie van Financiën dinsdagochtend gebeuren. Het document zal dan geanalyseerd worden door experts van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Zij zullen vervolgens een evaluatie overmaken aan de ministers van Financiën van de eurolanden, die zullen vergaderen via een teleconferentie. Het naar verluidt zes pagina's tellende document omvat onder meer maatregelen om belastingontwijking en corruptie te bestrijden, een rechtvaardiger belastingsysteem uit te tekenen, de overheidssector te hervormen en bureaucratie aan te pakken. (Belga/WB)