Griekenland plant nieuwe onderkomens voor stijgend aantal vluchtelingen

© REUTERS

Het aantal vluchtelingen dat de oversteek naar de Griekse eilanden waagt, is weer gestaag gestegen. Sinds de mislukte staatsgreep in Turkije is het aantal nieuwkomers meer dan verdubbeld.

Maakten in de eerste twee weken van juli nog 634 vluchtelingen de overtocht, in de eerste twee weken van augustus waren het er al 1277. De Griekse regering wil daarom in heel het land nieuwe onderkomens bouwen.

Volgens de Griekse vluchtelingencel komen momenteel dagelijks gemiddeld 200 mensen aan; van zaterdag op zondag waren het 111 vluchtelingen. In vergelijking met het begin van het jaar, toen tijdelijk enkele duizenden mensen de plas overstaken, zijn die aantallen eerder gering.

Nieuwe opvangkampen

Toch wil Athene nog bijkomende verblijfplaatsen creëren, zei de voorzitter van de Griekse cel voor de vluchtelingencrisis, Giorgos Kyritsis, in de zondageditie van de krant Kathimerini. Gemeentes in heel het land komen in aanmerking met uitzondering van de grensgebieden en kleine eilanden.

In de nieuwe opvangkampen zou plaats zijn voor ten hoogste duizend mensen, terwijl vele onderkomens tot dusver tot 3.000 mensen herbergen. Bestaande kampen die niet voldoen aan de eisen, kunnen dan als surrogaat dienen indien de vluchtelingenstroom weer toeneemt. De regering in Athene vreest dat het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije tot een mislukken gedoemd is, wat opnieuw een versnelling in het aantal vluchtelingen tot gevolg kan hebben. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content