Griekenland keurt massale ontslagen van ambtenaren goed

© Reuters

Het Griekse parlement heeft een omstreden bezuinigingspakket goedgekeurd waarmee massale ontslagen in de Griekse openbare dienst mogelijk gemaakt worden.

Die goedkeuring was een voorwaarde van de internationale geldschieters om een nieuwe schijf noodhulp vrij te geven voor Athene.

Voorkamer van het ontslag

Door de nieuwe wet dreigen duizenden ambtenaren ontslagen te worden, vooral gemeenteambtenaren en leerkrachten. Voor meer dan 4.000 van hen dreigt nog dit jaar ontslag, zo schrijft de Britse nieuwszender BBC op zijn website.

Nog eens 25.000 ambtenaren worden tegen eind dit jaar in een ‘mobiliteitsreserve’ gezet, voegt BBC toe. Voor hen wordt gedurende acht maanden, een periode waarin ze ook minder loon krijgen, een andere job gezocht bij de overheid. Lukt dat niet, dan dreigen ook zij ontslagen te worden.

Vele Grieken zijn ervan overtuigd dat die reserve onvermijdelijk tot ontslag zal leiden. De vakbonden noemen het de ‘voorkamer’ voor verdere ontslagen. Er wordt rekening gehouden met 11.000 ontslagen tegen eind 2014.

Staking

De ambtenarenhervorming is de opvallendste maatregel uit een pakket van 107 artikelen waarover het Griekse parlement stemde. Dinsdag nog hielden de vakbonden een 24 urenstaking tegen de plannen. Circa 15.000 mensen kwamen toen op straat in Athene om te protesteren. Ook woensdag betoogden 4.000 mensen voor het parlement in Athene.

Griekenland zit al zes jaar in recessie. De werkloosheidsgraad bedraagt er al 27 procent. De nieuwe schijf internationale hulp bedraagt 6,8 miljard euro. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben zich geëngageerd voor in totaal 240 miljard euro noodhulp aan Griekenland. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content