De ministers van Financiën van de zestien landen van de Eurozone zijn het eens geraakt over de modaliteiten van eventuele financiële hulp aan het noodlijdende Griekenland.

Dat heeft de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zondag bekendgemaakt.

De lidstaten van de eurozone stellen Griekenland fondsen via
bilaterale leningen ter beschikking, aldus Juncker. Alle lidstaten van de eurozone zullen deelnemen.

In het eerste jaar kan 30 miljard euro vrijgemaakt worden. Het bedrag zal worden aangevuld en gecofinancierd door het
Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De bedragen voor de volgende jaren zullen later bepaald worden, in functie van de evolutie van de Griekse financiële situatie.

Intrestligtrondvijfprocent

Juncker beklemtoonde dat Griekenland nog geen vraag om hulp heeft gesteld.

Volgens eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zal de intrestvoet die gehanteerd zal worden voor de leningen rond de vijf procent liggen.

De Griekse minister van Financiën heeft het akkoord zondag als zeer belangrijk verwelkomd, maar benadrukte dat hij niet gevraagd heeft het mechanisme te activeren.

De Griekse financiën staan de laatste maanden zwaar onder druk op de financiële markten. Griekenland kan door haar enorme
begrotingstekort steeds moeilijker lenen op de kapitaalmarkt.

De ministers van Financiën van de zestien landen van de Eurozone zijn het eens geraakt over de modaliteiten van eventuele financiële hulp aan het noodlijdende Griekenland. Dat heeft de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zondag bekendgemaakt. De lidstaten van de eurozone stellen Griekenland fondsen via bilaterale leningen ter beschikking, aldus Juncker. Alle lidstaten van de eurozone zullen deelnemen. In het eerste jaar kan 30 miljard euro vrijgemaakt worden. Het bedrag zal worden aangevuld en gecofinancierd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De bedragen voor de volgende jaren zullen later bepaald worden, in functie van de evolutie van de Griekse financiële situatie.IntrestligtrondvijfprocentJuncker beklemtoonde dat Griekenland nog geen vraag om hulp heeft gesteld. Volgens eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn zal de intrestvoet die gehanteerd zal worden voor de leningen rond de vijf procent liggen.De Griekse minister van Financiën heeft het akkoord zondag als zeer belangrijk verwelkomd, maar benadrukte dat hij niet gevraagd heeft het mechanisme te activeren.De Griekse financiën staan de laatste maanden zwaar onder druk op de financiële markten. Griekenland kan door haar enorme begrotingstekort steeds moeilijker lenen op de kapitaalmarkt.