Griekenland hield dit jaar al 150.000 migranten tegen

VLuchtelingenkamp aan de Grieks-Macedonische grens. © AFP

Sinds begin dit jaar heeft Griekenland al meer dan 150.000 migranten zonder geldige verblijfspapieren de toegang tot het land ontzegd. Dat heeft minister van Migratie Notis Mitarachi zondag gezegd.

In totaal registreerde Griekenland de namen van 154.102 migranten aan zijn land- en zeegrenzen. “Ongeveer 50.000 van hen probeerden alleen al in de maand augustus Griekenland binnen te komen”, zegt Mitarachi in de krant Eleftheros Typos. Het controleren van de Griekse buitengrenzen is een van de prioriteiten van de conservatieve Griekse regering – ook in de aanloop naar de verkiezingen die voor volgend jaar gepland staan.

Griekenland is vaak het land waarlangs vluchtelingen uit Afrika of het Midden-Oosten de Europese Unie proberen binnen te raken. Velen proberen via Turkije Griekenland te bereiken: hetzij via de Evros-rivier, hetzij via de gevaarlijke Egeïsche Zee.

Griekenland is er al vaak van beschuldigd migranten illegaal terug te duwen naar Turkije, maar Athene heeft deze praktijken altijd ontkend.

Reddingsschip brengt 459 gestrande migranten aan land in Italië

Het reddingsschip Ocean Viking van de humanitaire organisatie SOS Méditerranée heeft zondag toestemming gekregen om aan te meren in de haven van het Italiaanse Taranto. Het kan zo 459 migranten aan land brengen die het op de Middellandse Zee heeft opgepikt.

De Ocean Viking lag al meer dan een week te wachten op officiële toestemming om de haven binnen te varen. Volgens SOS Méditerranée werden de migranten tijdens tien verschillende reddingsoperaties aan boord gebracht.

Intussen wacht het schip Geo Barents van Artsen zonder Grenzen nog steeds op de toelating om in een haven aan te meren. Het heeft 267 migranten aan boord. Tot nu stootten vier vragen om in Malta aan land te gaan en zes in Italië telkens op een njet.

Nog op de Middellandse Zee moest de Duitse organisatie Resqship 300 opvarenden van een houten boot redden die al dagen zonder water of voeding ronddobberden. Resqship kon hen de hoogstnodige hulp verlenen vooraleer de Italiaanse kustwacht hen meenam. Ook een andere houten boot, met 76 opvarenden, werd op het water aangetroffen. Bij die opvarenden waren onder meer een zuigeling en verschillende minderjarigen.

Lees ook:

Partner Content