Griekenland: Geen referendum en mogelijk overgangsregering

© Reuters

De Griekse premier Papandreou is bereid om het referendum in te trekken. Er zouden gesprekken gevoerd worden over een overgangsregering.

De Griekse premier Papandreou is bereid om het referendum in te trekken. Vier ministers van zijn kabinet, waaronder de invloedrijke minister van Financiën Evangelos Venizelos waren tegen het houden van een referendum. Papandreou zou nu gezegd hebben dat het houden van een referendum nooit een doel op zich was. “Ik ben tevreden dat de discussie van de laatste dagen, verschillende mensen terug bij hun zinnen heeft gebracht. Ik zal nu praten met Antonis Samaris, leider van het conservatieve Nea Demokratia, over de verder te nemen stappen”, aldus de premier.

Over de politieke positie van Papandreou bestaat nog grote onzekerheid. De BBC berichtte eerder dat die laatste ontslag zou nemen maar de Griekse staatstelevisie ontkende dat bericht. De geruchtenmolen over een eventuele exit van de premier kwam er nadat de Griekse oppositiepartij Nea Demokratia liet weten bereid te zijn in een overgangsregering te stappen op voorwaarde dat de premier zou opstappen.

Overgangsregering?
Ondertussen kwam Papandreou in het Griekse parlement onder vuur te liggen van zijn eigen partij Pasok. Papandreou sprak het parlement toe in afwachting van een vertrouwensstemming later deze week. Verschillende leden van Papandreou’s partij vroegen om zijn aftreden en vervroegde verkiezingen. Eén van de ‘ratten’ in de Pasokgelederen Eva Kaili liet bij de BBC optekenen dat de enige oplossing een overgangsregering is, geleid door een premier die door een meerderheid wordt gesteund. Die nieuwe leider zou ook het Europese steunpakket door het parlement moeten weten te drukken.

Samaras, leider van de oppositiepartij Nea Demokratia vroeg tijdens de discussie in het parlement ook om een overgangsregering. Zijn partij zou in dat geval ook bereid zijn om nog onder dit parlement goedkeuring te verlenen aan het Europese steunpakket. Nadien moeten er vervroegde verkiezingen komen.

Een woordvoerder van de premier liet weten dat het bereid is te luisteren naar Samaris’ voorstellen en verwelkomt ook diens bereidheid om het steunpakket goed te willen keuren. Volgens het nieuwagentschap Reuters zou Papandreou zijn beslissing om eventueel af te treden laten afhangen van de uitkomst van de gesprekken met de oppositiepartij. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content