Griekenland gaat asielzoekers van eilanden naar vasteland brengen

Een Syriër en zijn zoontje in een vluchtelingenkamp vlakbij het opvangcentrum Moria op Lesbos © Reuters

Op de Griekse eilanden wachten duizenden migranten in vluchtelingenkampen waar de maximale capaciteit al lang geleden bereikt is.

Om de druk van de ketel te nemen in de overvolle vluchtelingenkampen op de Oost-Egeïsche Eilanden, wil de Griekse regering meer migranten overbrengen naar het vasteland. Tegen september moet het aantal migranten en vluchtelingen teruggebracht worden tot voorziene opvangcapaciteit van de opvangcentra, aldus de Griekse minister voor Migratie Dimitris Vitsas, die het plan voorstelde op Lesbos.

De situatie op de eilanden Lesbos, Chios en Samos is de laatste weken, met de komst van heel wat nieuwe migranten, danig verslechterd. Het grootste eiland Lesbos biedt inmiddels onderdak aan maar liefst 8.849 migranten en in het grootste opvangcentrum Moria leven momenteel 6.795 migranten en vluchtelingen, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 3.000 mensen.

De Europese Unie kwam in 2016 met Ankara overeen dat alle migranten die vanuit Turkije Griekenland bereiken en daar geen asiel krijgen, terug naar Turkije gestuurd zouden worden. Omwille van personeelstekorten verloopt dat proces echter zeer moeizaam.

Partner Content