Grieken vervroegd naar de stembus

© Reuters

Op 6 mei houdt Griekenland vervroegde verkiezingen. De nieuwe regering zal de besparingen en economische hervormingen verder in goede banen moeten leiden.

Griekenland houdt vervroegde verkiezingen op 6 mei. Volgens de de Griekse televisiezender NET deelde Papademos de ministerraad mee dat hij president Karolos Papoulias een verzoek tot ontbinding van het parlement en de organisatie van vervroegde parlementsverkiezingen op 6 mei zal overmaken. Het is aan het staatshoofd om een decreet ter ontbinding van het parlement te ondertekenen.

Papademos, een oud-vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank, staat sinds november 2011 aan het hoofd van een coalitieregering met het socialistische Pasok en het conservatieve Nieuwe Democratie. Hij rondde de voorbije maanden een obligatieruil met private schuldeisers af en bracht de onderhandelingen met de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds over een tweede reddingsplan van 130 miljard euro tot een goed einde.

Versplintering politieke landschap

Na bijna drie jaar van financiële turbulentie, economische recessie en sociale ellende voorspellen peilingen een versplintering van het politieke landschap in Griekenland. De twee traditionele machtsbastions Pasok en ND zouden forse verliezen moeten slikken, ten nadele van partijen die de sociale offers van de financiële reddingsoperatie op de korrel nemen.

Pasok, dat de laatste verkiezingen in 2009 won, zou volgens recente peilingen stranden op ongeveer 13 tot 14 procent. ND zou de grootste partij worden met 17 tot 19 procent, maar dat is onvoldoende voor een regeringsmeerderheid. De partij zou dan steun moeten zoeken bij Pasok of bij kleinere partijen. Zowel het radicaal linkse Syriza, de communistische partij als de conservatieve Onafhankelijke Grieken worden scores van ruim tien procent toegedicht.

De volgende regering moet de besparingen en economische hervormingen doorvoeren die de internationale kredietverstrekkers eisen in ruil voor financiële steun. De leiders van ND en Pasok hebben dat engagement schriftelijk bevestigd. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content