Grieken plunderen massaal hun bankrekeningen in aanloop naar de verkiezingen op zondag. Volgens bankiers zagen de grote banken dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen. Winkeliers signaleerden ook hamstergedrag bij de Griekse bevolking.

Kapitaalvlucht Grote banken zien dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen, van kleine banken wordt dagelijks 10 tot 30 miljoen euro weggehaald. De Grieken nemen dat geld deels contant op, boeken het over of sluiten het door naar valutabeleggingen. Ook steken ze het geld in Duitse en Amerikaanse staatsobligaties en obligaties van de Europese Investeringsbank.

Mocht de kapitaalvlucht aan dit tempo blijven verdergaan, dan stroomt er deze maand ongeveer 5 miljard euro Grieks kapitaal naar het buitenland. Een deel ervan kan ook gewoon in de kluis van de Grieken terechtkomen. Waar het geld ook heengaat, het blijft slecht nieuws voor de banken. "We bloeden langzaam leeg. We hebben dringend nood aan een daadkrachtige regering", aldus een Griekse bankier.

Nog geen bankrun De Grieken zijn bang dat de financiële instellingen omvallen als anti-Europese partijen zondag de verkiezingen winnen en Griekenland terugtrekken uit de euro. Van een echte bankrun, met lange rijen klanten voor de banken, is echter nog geen sprake.

Hamsteren

Volgens sommige bronnen zouden de Grieken ook ouderwets aan het hamsteren slaan. Pasta en ingeblikte etenswaren zouden heel gegeerd zijn. Een correspondent van de Nederlandse BNR-radio zegt echter dat dat nog best meevalt. Hij merkt niet meer bedrijvigheid in de winkels dan gewoonlijk. "Ik heb niet gemerkt dat er meer rijen staan of dat meer producten van een bepaalde soort wordt verkocht", verklaarde hij.

Verkiezingen De verwachting is dat bij de verkiezingen zondag extreemlinkse en extreemrechtse partijen zullen winnen. Deze partijen, onder andere de neofascistische Gouden Dageraad, zijn tegen de strenge bezuinigingen die het gevolg zijn van de financiële hulp van het Europese noodfonds. Zij beloven af te zien van de afspraken met de Europese Unie. Gevreesd wordt dat Griekenland als gevolg daarvan uit de muntunie wordt gezet. (Elsevier/AH/GM)

Grieken plunderen massaal hun bankrekeningen in aanloop naar de verkiezingen op zondag. Volgens bankiers zagen de grote banken dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen. Winkeliers signaleerden ook hamstergedrag bij de Griekse bevolking. Kapitaalvlucht Grote banken zien dagelijks 500 tot 800 miljoen euro aan tegoeden verdwijnen, van kleine banken wordt dagelijks 10 tot 30 miljoen euro weggehaald. De Grieken nemen dat geld deels contant op, boeken het over of sluiten het door naar valutabeleggingen. Ook steken ze het geld in Duitse en Amerikaanse staatsobligaties en obligaties van de Europese Investeringsbank. Mocht de kapitaalvlucht aan dit tempo blijven verdergaan, dan stroomt er deze maand ongeveer 5 miljard euro Grieks kapitaal naar het buitenland. Een deel ervan kan ook gewoon in de kluis van de Grieken terechtkomen. Waar het geld ook heengaat, het blijft slecht nieuws voor de banken. "We bloeden langzaam leeg. We hebben dringend nood aan een daadkrachtige regering", aldus een Griekse bankier. Nog geen bankrun De Grieken zijn bang dat de financiële instellingen omvallen als anti-Europese partijen zondag de verkiezingen winnen en Griekenland terugtrekken uit de euro. Van een echte bankrun, met lange rijen klanten voor de banken, is echter nog geen sprake. Hamsteren Volgens sommige bronnen zouden de Grieken ook ouderwets aan het hamsteren slaan. Pasta en ingeblikte etenswaren zouden heel gegeerd zijn. Een correspondent van de Nederlandse BNR-radio zegt echter dat dat nog best meevalt. Hij merkt niet meer bedrijvigheid in de winkels dan gewoonlijk. "Ik heb niet gemerkt dat er meer rijen staan of dat meer producten van een bepaalde soort wordt verkocht", verklaarde hij. Verkiezingen De verwachting is dat bij de verkiezingen zondag extreemlinkse en extreemrechtse partijen zullen winnen. Deze partijen, onder andere de neofascistische Gouden Dageraad, zijn tegen de strenge bezuinigingen die het gevolg zijn van de financiële hulp van het Europese noodfonds. Zij beloven af te zien van de afspraken met de Europese Unie. Gevreesd wordt dat Griekenland als gevolg daarvan uit de muntunie wordt gezet. (Elsevier/AH/GM)