Volgens een bericht in Der Spiegel, waarin regeringsbronnen geciteerd worden, is de eurozone volgens bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble (beiden CDU) bestand tegen een mogelijk vertrek van de Grieken.

Reden voor die Duitse ommekeer is de vooruitgang die de eurozone gemaakt heeft sinds het hoogtepunt van de crisis in 2012. Daarbij wordt verwezen naar het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat het in noodsituaties mogelijk maakt om landen te redden voor een maximaal bedrag van 500 miljard euro. Zo blijkt het risico van besmetting voor andere landen beperkt, omdat Portugal en Ierland intussen geacht worden voldoende hersteld te zijn.

Het is echter nog niet duidelijk hoe een lidstaat de euro kan verlaten maar toch EU-lid kan blijven, aldus nog Der Spiegel.

"Indien nodig komen vindingrijke juristen met een oplossing", aldus een hooggeplaatste valuta-expert in het weekblad. De Duitse regering zou een Grexit als bijna onvermijdelijk beschouwen als het land na de parlementsverkiezingen van 25 januari een einde maakt aan het beleid van besparingen.

Er wordt gevreesd dat Syriza, de linkse alliantie van Alexis Tsipras, groter zou worden dan de conservatieve partij van huidig premier Antonis Samaras. Tsipras pleit voor een einde aan de besparingspolitiek en een verlichting - of herziening - van de schuld.

In recente opiniepeilingen heeft Syriza een kleine voorsprong van zo'n 3 procent op Nieuwe Democratie, de partij van de conservatieve premier Samaras.

Merkel of Schäuble wilden zaterdag geen reactie kwijt op het artikel in Der Spiegel. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verwees naar een uitspraak van Schäuble van afgelopen maandag. Hij had toen gewaarschuwd voor een einde aan de besparingspolitiek. "Nieuwe verkiezingen veranderen niets aan de met de Griekse regering getroffen afspraken", klonk het toen. (Belga/BO)

Volgens een bericht in Der Spiegel, waarin regeringsbronnen geciteerd worden, is de eurozone volgens bondskanselier Angela Merkel en minister van Financiën Wolfgang Schäuble (beiden CDU) bestand tegen een mogelijk vertrek van de Grieken.Reden voor die Duitse ommekeer is de vooruitgang die de eurozone gemaakt heeft sinds het hoogtepunt van de crisis in 2012. Daarbij wordt verwezen naar het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), dat het in noodsituaties mogelijk maakt om landen te redden voor een maximaal bedrag van 500 miljard euro. Zo blijkt het risico van besmetting voor andere landen beperkt, omdat Portugal en Ierland intussen geacht worden voldoende hersteld te zijn.Het is echter nog niet duidelijk hoe een lidstaat de euro kan verlaten maar toch EU-lid kan blijven, aldus nog Der Spiegel. "Indien nodig komen vindingrijke juristen met een oplossing", aldus een hooggeplaatste valuta-expert in het weekblad. De Duitse regering zou een Grexit als bijna onvermijdelijk beschouwen als het land na de parlementsverkiezingen van 25 januari een einde maakt aan het beleid van besparingen. Er wordt gevreesd dat Syriza, de linkse alliantie van Alexis Tsipras, groter zou worden dan de conservatieve partij van huidig premier Antonis Samaras. Tsipras pleit voor een einde aan de besparingspolitiek en een verlichting - of herziening - van de schuld. In recente opiniepeilingen heeft Syriza een kleine voorsprong van zo'n 3 procent op Nieuwe Democratie, de partij van de conservatieve premier Samaras.Merkel of Schäuble wilden zaterdag geen reactie kwijt op het artikel in Der Spiegel. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën verwees naar een uitspraak van Schäuble van afgelopen maandag. Hij had toen gewaarschuwd voor een einde aan de besparingspolitiek. "Nieuwe verkiezingen veranderen niets aan de met de Griekse regering getroffen afspraken", klonk het toen. (Belga/BO)