'De recente opeenvolgende aankondigingen van verschillende grenscontroles door Europese landen die te kampen hebben met de vluchtelingen- en migratiecrisis onderlijnt des te meer de dringende nood aan een allesomvattende Europese reactie, luidt het in een persmededeling.

'Die reactie moet gebaseerd zijn op de oprichting van opvangcentra, met de steun van alle partijen waaronder het UNHRC, om op gepaste wijze mensen te assisteren, registreren en screenen bij hun aankomst in Griekenland, Italië en Hongarije. Dat moet gepaard gaan met een snelle implementatie van een spreidingsplan, zoals voorgelegd door de Europese Commissie. Mensen die nood hebben aan internationale bescherming in overeenstemming met het internationaal recht moeten verdeeld worden over alle EU-lidstaten op basis van een eerlijk spreidingsmechanisme.'

'De UNHCR is bezorgd dat de combinatie van verschillende, individuele maatregelen een situatie kan creëren waarbij grote aantallen asielzoekers die in Europa de bescherming zoeken waarop ze recht hebben, in een juridisch niemandsland terechtkomen.'

Grensregels

De oproep van de Verenigde Naties komt er nadat Duitsland controles aankondigde aan de grens met Oostenrijk. Op twee weken tijd kwamen er in München alleen al 63.000 vluchtelingen aan en dat is niet houdbaar, klonk het.

Buurland Oostenrijk zet dan weer het leger in om de politie bij te staan in het beheer van de vluchtelingenstroom vanuit Hongarije. De komende uren worden 2.200 manschappen ontplooid, kondigde bondskanselier Werner Faymann aan. Faymann onderstreepte dat Oostenrijk zijn grenzen niet sluit. Ook Duitsland laat nog altijd asielzoekers binnen, ondanks de aankondiging van Berlijn zondag dat er opnieuw grenscontroles komen aan de grens met Oostenrijk.

Zondag was het treinverkeer tussen Duitsland en Oostenrijk stilgelegd op vraag van de Duitse regering. Intussen rijden er opnieuw treinen tussen Salzburg en München.

Ook Slowakije verscherpte de controles aan de grenzen met Oostenrijk en Hongarije, nadat buurland Tsjechië zondagavond hetzelfde had aangekondigd. Volgens de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec zijn beide landen het eens dat quota voor de opvang van asielzoekers geen zin hebben, 'in de context van de maatregelen die Duitsland neemt.'

EU-spoedvergadering

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken komen maandag bijeen voor een spoedvergadering over het migratiedossier. Ze zullen zich beraden over een plan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om 160.000 asielzoekers uit te verdelen over de 23 EU-lidstaten. Enkele Oost-Europese landen zien dat echter niet zitten.

Bovendien weigeren veel migranten zich te laten registreren in landen als Griekenland of Hongarije uit vrees dat ze dan geen asiel meer zullen kunnen krijgen in landen als Duitsland. (KVDA)

'De recente opeenvolgende aankondigingen van verschillende grenscontroles door Europese landen die te kampen hebben met de vluchtelingen- en migratiecrisis onderlijnt des te meer de dringende nood aan een allesomvattende Europese reactie, luidt het in een persmededeling.'Die reactie moet gebaseerd zijn op de oprichting van opvangcentra, met de steun van alle partijen waaronder het UNHRC, om op gepaste wijze mensen te assisteren, registreren en screenen bij hun aankomst in Griekenland, Italië en Hongarije. Dat moet gepaard gaan met een snelle implementatie van een spreidingsplan, zoals voorgelegd door de Europese Commissie. Mensen die nood hebben aan internationale bescherming in overeenstemming met het internationaal recht moeten verdeeld worden over alle EU-lidstaten op basis van een eerlijk spreidingsmechanisme.''De UNHCR is bezorgd dat de combinatie van verschillende, individuele maatregelen een situatie kan creëren waarbij grote aantallen asielzoekers die in Europa de bescherming zoeken waarop ze recht hebben, in een juridisch niemandsland terechtkomen.'De oproep van de Verenigde Naties komt er nadat Duitsland controles aankondigde aan de grens met Oostenrijk. Op twee weken tijd kwamen er in München alleen al 63.000 vluchtelingen aan en dat is niet houdbaar, klonk het. Buurland Oostenrijk zet dan weer het leger in om de politie bij te staan in het beheer van de vluchtelingenstroom vanuit Hongarije. De komende uren worden 2.200 manschappen ontplooid, kondigde bondskanselier Werner Faymann aan. Faymann onderstreepte dat Oostenrijk zijn grenzen niet sluit. Ook Duitsland laat nog altijd asielzoekers binnen, ondanks de aankondiging van Berlijn zondag dat er opnieuw grenscontroles komen aan de grens met Oostenrijk.Zondag was het treinverkeer tussen Duitsland en Oostenrijk stilgelegd op vraag van de Duitse regering. Intussen rijden er opnieuw treinen tussen Salzburg en München.Ook Slowakije verscherpte de controles aan de grenzen met Oostenrijk en Hongarije, nadat buurland Tsjechië zondagavond hetzelfde had aangekondigd. Volgens de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec zijn beide landen het eens dat quota voor de opvang van asielzoekers geen zin hebben, 'in de context van de maatregelen die Duitsland neemt.' De Europese ministers van Binnenlandse Zaken komen maandag bijeen voor een spoedvergadering over het migratiedossier. Ze zullen zich beraden over een plan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker om 160.000 asielzoekers uit te verdelen over de 23 EU-lidstaten. Enkele Oost-Europese landen zien dat echter niet zitten. Bovendien weigeren veel migranten zich te laten registreren in landen als Griekenland of Hongarije uit vrees dat ze dan geen asiel meer zullen kunnen krijgen in landen als Duitsland. (KVDA)